09 / 01 / 2025

Göbeklitepe'de kazı alanları kalıcı üst örtüyle kapatılacak!

Göbeklitepe'de kazı alanları kalıcı üst örtüyle kapatılacak!

Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'deki kazı alanları kalıcı üst örtüyle kapatılacak. Göbeklitepe Kazı Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan konuyla ilgili değerlendirme yaptı.



Göbeklitepe Kazı Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe  kazılarını yürüten Prof. Dr. Klaus Schmidt'in hayatını kaybetmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kazı çalışmalarına Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nün bir süre başkanlık yapmasının kararlaştırıldığını söyledi.


Bu yıl için planladıkları ikinci dönem kazı çalışmalarını tamamladıklarını hatırlatan Ercan, bu dönemde ağırlıklı olarak yeni kazı alanında koruma çatısının geleceği ayakların yerleri üzerinde durduklarını belirtti. 


Ercan üst örtü projesini çok önemsediklerini vurgulayarak, "Göbeklitepe kazılarını temelde üst örtü projesine zemin hazırlamak ile sınırlandırdık. Birinci etap kazı alanımızda üst örtünün ayak yerleri tamamlandı. İkinci etapta da sona yaklaştık 2015'in ilk sezonunda bu ayak yerlerini tamamen bitirip üst örtüye hazır hale getireceğiz" dedi.


Birinci kazı alanındaki üst örtünün sökülerek yerine kalıcı üst örtünün yapılacağını aktaran Ercan, çalışmalar sırasında rastladıkları yeni bulguları da yapılacak bilimsel çalışmaların ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. 


Ercan, yapılması planlanan üst örtünün Göbeklitepe'ye özel olarak tasarlandığını aktararak şunları kaydetti:


"Üst örtü projesi Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından hazırlandı ve bir Avrupa Birliği projesidir. Üst örtü çok şık ve ziyaretçilerin rahat gezebileceği bir şekilde tasarlandı. 2015 yılında ihale edilecek ve 2017 yılında da tamamen bitirilmesi hedefleniyor. Üst örtü bitirildiğinde gelen ziyaretçiler çok daha rahat bir gezi güzergahında dolaşma imkanı bulacaklar. Ayrıca bizde bize bırakılan bize hediye edilen böyle bir mirası daha uzun süre yaşatma imkanı bulacağız ve daha iyi koruyacağız bu yönüyle de bizim için sevindirici." 


Üst örtüyle paralel olarak Göbeklitepe ile ilgili yayın çalışmalarını da Alman kazı ekibiyle birlikte yürüteceklerini ifade eden Ercan, çalışmalarının tamamlamasının ardından burayla ilgilenen kişilerin inceleyebileceğini söyledi. 


 


- Göbeklitepe


Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.


İlk kez 1963'de İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.


Şimdiye kadar bölgede Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu. 


Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı. 


AA


Geri Dön