Gökpınar Gölü için imza kampanyası: İnşaat faaliyetleri durdurulsun!
Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan ve Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesi beklenirken inşaat başlatılan Gökpınar Gölü’nde yapılacak düzenlemeler için değiştirilen imar planına yapılan itiraz sonuçlanmadan Sivas Valiliği yeni bir imar planını onayladı.
Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan ve Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesi beklenirken inşaat başlatılan Gökpınar Gölü için yeni bir imar planı hazırlandı. Valiliğin kararı üzerine "Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi" bir açıklama yayınladı ve “Böylece tüm gölü kuşatacak şekilde yeni yapılaşmaların önü açıldı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” tdiyerek tepki gösterdi.
T24'te yer alan habere göre; İnisiyatif, inşaat faaliyetlerinin durdurulması ve imar planı değişikliklerinin iptal edilmesi amacıyla changeorg üzerinden bir kez daha imza kampanyası başlattı.
Neler oldu?
Sivas Valiliği, Mayıs'ta ihaleye açılan “Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi” projesi kapsamında gölün çevresine bungolav evler ve yürüyüş alanları yapılmasını amaçlıyordu.
Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi çatısı altında bir araya gelen doğa savunucuları, imar planına dayanmadan yapılmak istenen projenin kıyı kanununa aykırı olduğuna, doğal yapısını bozacağına dikkat çekerek ihalenin iptal edilmesini talep etti ve change.org’da “Gökpınar Gölü korunmalıdır, hem de tüm doğallığıyla” kampanyasını başlattı.
Bakanlık Potansiyel 'Doğal Sit Alanı' ilan etti
Kamuoyundan gelen tepkiler sonrasında valilik inşaat makinelerini geri çekti. Fakat kendisine yönelik hazırlanan CİMER başvurusunu cevaplayan valilik, bu kez bungalov yerine göle 66 metre mesafede 15 adet seyir kafesi yapılacağını ve doğal malzeme kullanılacağını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 3 Temmuz 2020’de risklere vurgu yaparak, acil notuyla Gökpınar Gölü’nü “Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamına aldı.
Bakanlık, Valiliğin daha sonra kendisine iletildiğini yalanladığı bir yazı yazarak “tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar alanın doğal yapısına etki edecek herhangi bir müdahalede bulunulmaması” talimatı verdi.
İkinci imar planı geldi
Fakat doğa ve yaşam savunucuları, Ekim ayının ilk günlerinde Gökpınar Gölü’nün kenarında çalışan iş makinelerini gördü. Valiliğin Doğal Sit Tescil Süreci’nin bir aşaması olarak Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırmalar sürerken, yapılaşma kriter ve kısıtları henüz belirlenmemişken, bir imar planını onayladığı ve inşaat faaliyetlerine başladığı öğrenildi.
Bunun üzerine “Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi” konuyu yargıya taşıdı; söz konusu imar planının iptalini ve inşaat çalışmalarının durdurulması talebinde bulundu. Henüz birinci aşama imar planı için açılan dava devam ederken, Valilik yeni bir adımla ikinci aşama imar planını da onayladı. Böylece tüm göl için yeni yapılaşmaların önü açıldı.
'Bütün imar planları iptal edilmeli'
Valilik tarafından kabul edilen ikinci imar planına karşı açıklama yapan İnisiyatif, şunları kaydetti:
“Sivas, Gürün, Gökpınar Gölü’nün sesini duymanızı, başlatılmış tüm inşaatların durdurulmasını, hukuka, bilim ve tekniğe aykırı şekilde onaylanmış tüm imar planlarının ivedilikle iptalini talep ediyoruz. Sayın Vali, siz ise hâlâ göle zarar verilmeyeceğini tekrar ediyorsunuz. Çayırlıkları ağır iş makinalarıyla sıyırarak, dere yatağını değiştirerek, binalar yaparak koruma olmaz. ‘Gölün aşağı tarafına inşaatlar yapıyoruz, yapacağız’ diyorsunuz. Gökpınar’ın aşağısı yukarısı yoktur. Onayladığınız imar planlarının en uzak noktası göle sadece 100 metre mesafededir. Yani yaptığınız ve yapacağınız her şey kıyıdan itibaren 100 metrelik bir bant içinde kalmaktadır. Böyle bir koruma olamaz.”
İzmir Karşıyaka sakinlerinin imar endişesi: Planlar gözden geçirilsin!