29 / 04 / 2024

Gökşin Durusoy: 30 milyon dolarlık kira geliri bekliyoruz!

 Gökşin Durusoy: 30 milyon dolarlık kira geliri bekliyoruz!

Akiş GYO,2014 yılında farklı bir yol izleyerek cadde mağazacılığına yöneldi. 2014 yılını değerlendiren Akiş GYO Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Durusoy, şunları söylüyor;



Akiş GYO,2014 yılında farklı bir yol izleyerek cadde mağazacılığına yöneldi. 2014 yılını değerlendiren Akiş GYO Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi  Gökşin Durusoy, şunları söylüyor: "2014 için 30 milyon doların üzerinde kira geliri bekliyoruz. Türkiye'nin en prestijli caddelerinden biri olan Bağdat Caddesi Çizerinde. Şaşkınbakkal, Caddebostan, Suadiye ve Çatalçeşme gibi özel noktalarda yatırımlara başladık. Esenyurt bölgesindeki projemiz Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi, üçüncü yılını başarılı bir performansla geride bıraktı. Kısa sürede uluslararası platformda da başarısını kanıtlayarak bugüne kadar toplam 31 ödül kazandı. Akbatı, farklı bir alışveriş deneyimi sunmanın yanı sıra. ev sahipliği yaptığı sosyal etkinliklerle bölge için bir çekim merkezi haline geldi. 10 milyona yakın ziyaretçi sayısına ulaştı. Ayrıca iştiraklerimizden biri olan Saf GYO A.Ş.'nin Acıbadem'de bu yıl açtığı 300 mağazanın yer aldığı Akasya AVM, geçen yıl açılarak beklentileri karşılayan bir ilk yıl geçirdi." 


Şaşkınbakkal, Caddebostan, Suadiye ve Çatalçeşme gibi özel noktalarda toplam arsa alım maliyetinin 160 milyon dolar olduğu bir yatırım yaptıklarını belirten Dumsoy, toplam inşaat alanı 29 bin metrekare olacak olan varlıklar için 30 milyon dolarlık da inşaat maliyeti öngördüklerini söylüyor. Durusoy bu projelerin, konumu, niteliği, ulaşım kolaylığı ve hitap ettiği kitlenin yüksek sosyoekonomik statüsü nedeniyle, Champs Elysses gibi dünyanın ünlü cadde mağazacılığı örnekleriyle yarışacak konuma ulaşmasını beklediklerini de vurguluyor.  Cirolarının büyük kısmının portföylerindeki varlıkların kiralarından oluştuğunu kaydeden Dumsoy, kentsel dönüşüm, afet yasası, yabancılara mülk satışı konusundaki düzenlemeler gibi gelişmelerin sektöre olumlu yansımalarının 2014 boyunca sürdüğüne de dikkat çekerek, 2015 için şunları söylüyor: "2015'te, modem yaşamın gerekliliklerine cevap vererek yaşam kalitesine katkıda bulunan, mimari özellikleriyle ve sunduğu hizmetlerle farklılaşan projelerin giderek daha çok öne çıktığını göreceğiz. Akiş GYO'nun büyüme performansını, temettü ile birleştirerek ilerletmeyi hedefliyoruz. Yeni kaynaklarla GYO yapısına uygun kira geliri yaratacak projelere yatırım, şirketin uzun vadeli temel hedefi. Ayrıca, kısa vadede dönüş getiren konut projeleri gerçekleştirmek hedefler arasında. Akiş GYO olarak, yaşam merkezi geliştirme konusunda sahip olduğumuz uzmanlığımızla sürdürülebilir projelere imza atarak, gayrimenkul sektöründeki pazar payımızı büyütmeyi ve sektördeki konumumuzu daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz." 


Platin Dergisi 


Akiş GYO A.Ş Yöneti Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İ. Gökşin Durusoy olayı Capital Dergisi'nde şu şekilde değerlendirdi;


Gayrimenkul sektörü son yıllarda canlılığın devam ettiği sektörlerin başında yer alıyor. Tüketicilerin değişen talepleri, artan rekabet sektörün dinamizmine katkı sağlıyor ve kişilerin yatırım planları gayrimenkul arasında her zaman ön sıralarda yer alıyor. Dışa açık ve gelişmekte olan bir ekonomi içinde yer almak, sektörü zaman zaman iç ve dış konjonktüre hassas hale getirebilmekte ve bunun finansal iniş ve çıkışları olabilmektedir. Diğer taraftan yıl boyunca yaşanan döviz kuru dalgalanmalarının, döviz üzerinden alınan AVM kiralarında baskı yarattığı da ortadadır. Dövizdeki dalgalanmaya bağlı olarak ofis ve AVM kiralamalarında zor bir dönem geçirilmiş olsa da, yabancı perakendecilerin Türkiye'ye ilgisi devam etmektedir. Özellikle pek çok küresel markanın Türkiye perakende sektörüne girmesi ve mağaza açması, yarattığı yeni taleple sektöre önemli derecede olumlu katkı yapmıştır. 


DOĞRU MÜŞTERİYİ ÇEKEBİLMEK... 

Türkiye'ye yeni giren bu tarz markaların bir alışveriş merkezinin mağaza karması içinde bulunması, doğru müşteriyi çekebilmek amacıyla, üzerinde titizlikle durulması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bölgenin sosyo-ekonomik yapısının, potansiyelinin ve ihtiyaçlarının derinlemesine analizinden sonra mağaza karmasında hem farklılaşmaya gidilmesi, hem de referans noktalan eklenmesi önemli. Devamında ise hedef müşterimizin gözünün alıştığı markalarla ilerlenebilir. Ancak farklılaşmak için, küçük sürpriz konseptler yaratmaya da dikkat edilmeli. Kiralama ilişkisi uzun soluklu bir ilişki olduğu için, ticari açıdan başarısına ve potansiyeline inanılan markalara yatırım yapılması önem kazanıyor. 


Ayrıca, gayrimenkul sektörü için önemli konulardan biri olan kentsel dönüşümün hukuksal altyapısındaki eksikler süreci zorlaştırıyor. Özellikle yasaya sonradan eklenen maddelerle, yürütmeyi durdurma kararlarının önünün açılması zaman zaman süreci aksatabiliyor. Bu nedenle kentsel dönüşüm yasasında uygulamadaki sorunların vakit kaybetmeden giderilmesi süreci hızlandıracaktır. 


STRATEJİK İŞ ALANLARI 

Akkök Holdingin, stratejik iş alanları arasında konumlandırdığı gayrimenkul sektöründeki yatırımlarını yürüten Akiş GYO, Avrupa yakasında yer alan Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi ile Anadolu yakasındaki Akasya Acıbadem projelerinin yatırımcısı... Bunların yanı sıra, fırsatları doğru zamanda değerlendirerek profesyonel proje yönetim anlayışı çerçevesinde özellikle istanbul'da kentsel dönüşümün hızlandığı üst segmente odaklanıyor. Ancak gayrimenkul yatırım ortaklıklarının dünyadaki örneklerinde de olduğu üzere hedefimiz, her zaman öncelikle kira geliri yoğun bir portföy yapısına sahip olmaktır. Bu nedenle AVM yatırımlarımıza alternatif bir yaklaşımla Türkiye'de GYO'lar arasında bir ilk olarak cadde mağazacılığına yatırım yapma kararı aldık. Yalnızca İstanbul'da değil, dünya standartlarında niteliklere sahip bir lokasyon olan Bağdat Caddesi'nin ünlü Uşaklıgil Apartmanı için Beyrnen işbirliğiyle yürüttüğümüz proje doğrultusunda, mağazanın 2017 yılında açılmasını hedefliyoruz. 


Cadde mağazacılığı kapsamında Şaşkınbakkal, Caddebostan ve Suadiye'de yer alan diğer üç projemizle birlikte, önümüzdeki beş yıl içinde yıllık yaklaşık 15 milyon dolarlık bir kira geliri ulaşılması bekleniyor. Cadde mağazacılığı yeni yatırımlar için sunduğu fırsatlar bakımından çok önemli bir alternatif. Önümüzdeki dönemde İstanbul'daki diğer popüler caddelerde de bu yatırımların gelişerek artacağını düşünüyorum. 



Capital Ek


Geri Dön