28 / 04 / 2024

Gölcük'te kentsel dönüşüm yetkisi Mehmet Ellibeş'e verildi!

Gölcük'te kentsel dönüşüm yetkisi Mehmet Ellibeş'e verildi!

Her ay Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş Başkanlığı’nda Gölcük Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Belediye Meclis Toplantısının Ağustos Ayı ayağı dün gerçekleştirildi. Toplantıya gündemin 3. Maddesi damga koydu.



Her ay Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş Başkanlığı’nda Gölcük Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Belediye Meclis Toplantısının Ağustos Ayı ayağı dün gerçekleştirildi. Toplantıya gündemin 3. Maddesi damga koydu.


Gündem maddeleri şu şekilde yer aldı               


Belediye Meclis Toplantısı bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Toplantının gündem maddeleri, Siretiye Köyü 304 nolu parsele ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi, Yeni Mahalle 11 pafta 102 ada 128 parseldeki binamızın öğretmenevi olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsisi, 6306 sayılı Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında işbirliği ve ortak hizmet uygulamaları amacıyla Belediye Başkanına yetki verilmesi olarak yer aldı.


Soru önergesi okundu


CHP Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Ali Aktepe, Gölcük Belediyesine bağlı olarak çalışan temizlik işçilerine verilecek banka promosyonu hakkında soru önergesi. Bankaların kendi bünyelerinden maaşlarını alanlara promosyon adı altında bir miktar para verildiği bilinmektedir. Gölcük Belediyesi olarak belediye adına çalışan temizlik işçilerinde bu promosyondan faydalanma imkanlarının olup olmamasının tarafımıza bilgi verilmesi arz ve talep olunur.


Gündemin 3. Maddesi tartışmaya neden oldu


Gündemin 3. Maddesindeki ‘6306 Sayılı Afet Riski Altındaki alanları dönüştürülmesi hakkındaki kabul kapsamında işbirliği ve ortak hizmet uygulamaları amacıyla belediye başkanına yetki verilmesi’ hakkındaki muhalefet gerekçelerimiz.


1-30 Mart 2014 tarihindeki seçimler sonrası görev yapmaya başladığımız ilk meclis toplantısında CHP grubu olarak görev yapacağımız süre zarfında hukuk çerçevesi içinde ve kamu yararına olduğu sürece Gölcük Belediyesi olarak yapılan her türlü hizmetin yanında olacağımızı belirtmiştik.


2- bugünkü meclis gündeminde bulunan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki alanları dönüştürülmesi hakkındaki kabul kapsamında işbirliği ve ortak hizmet uygulamaları amacıyla belediye başkanına yetki verilmesi maddesinin içeriğine baktığımızda ise bu iki zorunlu şartın bulunmadığını görmekteyiz. Şöyle ki;


a-Maddenin içeriğine baktığımızda5393 sayılı kanuna açıkça aykırı bir şekilde Kentsel Dönüşüm çerçevesi içerisinde yapılacak her türlü işlem ve eylem Belediye Meclisinin karar alma gözetim yetkisi dışına çıkarılmıştır.


b-Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 29 temmuz 2015 tarihli Yetkilendirme yazısına baktığınızda bu konudaki yetkilendirme Gölcük Belediye Başkanlığına verilmektedir. (Gölcük Belediye Başkanına değil Başkanlığına)


c- Bu kentin en az 50 yıllık yerleşim birimini kuracak olan bir yapılandırmanın Meclis denetimi çıkarılarak meclisin denetleyemediği GÖLAŞ gibi ir yan kuruluşa verilmesi ise hukukun özüne aykırı olduğu gibi kamu adına denetleme yetkisinin meclisin elinden alınması nedeniyle demokrasiye de aykırıdır.


3-Kentsel Dönüşüm Projeleri güvene dayalı projelerdir. Bu nedenle vatandaşı ve meclisi bu projenin dışına çıkartarak bu güveni sağlayamazsınız. Sonuç olarak bu maddenin bu haliyle hukuka aykırı olmasının yanı sıra kamu yararı da taşımaması nedeniyle CHP Grubu olarak muhalefet ettiğimizi saygılarımızla belirtiriz.


Başkan Ellibeş taş ocakları sorununa değindi


Toplantıda Başkan Ellibeş, Halıdere’deki taş ocağının durumu hakkında bilgi verdi. Başkan Ellibeş, “Halıdere’de yer alan taş ocağı tabi ki de başlangıçta ihtiyaçtan dolayı açıldı. Ama şimdi bölge insanı tarafından yoğun olarak şikayet almaktadır. Bizim tek amacımız ilimizde yer alan taş ocaklarını Hereke’ye taşımak. Bu konu ile ilgili giden Valimizin bizlerle yoğun çalışması olmuştu. Umarım bölge insanının isteği yerine gelir ve insanlarımız mutlu olur.


Başkan Ellibeş, promosyon hakkındaki soru önergesi hakkında bilgi verdi


Başkan Ellibeş, CHP Grubu adına Ali Aktepe’nin verdiği soru önergesini cevapladı. Başkan Ellibeş, “Banka promosyonları ile ilgili ihalemiz bitti. Bankalar eskisi gibi istekli değil. Promosyonunun tamamını artık yeni düzenlemeyle birlikte personel alıyor. Bütün para personele dağıtılıyor. Bankalar bu yıl çok isteksizdi. Bizler yine de komisyon kurduk. Vakıfbank ile görüşmelerimiz oldu. Yine de belli bir duruma getirdik. 1490 lira civarında kişi başına promosyon belirledik. Temizlik işçilerindeki arkadaşlarımız çeşitli firmaların elemanları olduğu için bankalar parayı firmalara vermek istedi. Bizler araya girdik ve temizlik işçilerimize kişi başına 250 lira promosyon vererek temizlik işçilerimizin hesaplarına yatırılacak” dedi.


Gündem maddelerinin ilk ikisi oy birliği ile kabul edildi


Toplantıda gündemin ilk maddesi olan Siretiye Köyü 314 nolu parsele ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi belediye meclis üyeleri tarafından onaylandı. Gündemin ilk maddesi oy birliği tarafından kabul edildi.


Gündemin ikinci maddesi Yeni Mahalle 11 Pafta 102 Ada, 128 Parselde ki binamızın Öğretmenevi olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsisi 10 yıl daha öğretmenevi olarak kullanılması oy birliği ile kabul edildi.


Gündemin 3. Maddesi olan  ‘6306 Sayılı Afet Riski Altındaki alanları dönüştürülmesi hakkındaki kabul kapsamında işbirliği ve ortak hizmet uygulamaları amacıyla belediye başkanına yetki verilmesi’ maddesi CHP’li belediye meclis üyeleri tarafından tartışmaya açıldı. CHP Grubu adına Grup Başkan Vekili Hüseyin Yılmaz, bu madde hakkında kafalarında oluşan soru işaretlerini belirten metni Başkan Ellibeş’e okudu.


Ellibeş, “GÖLAŞ’ı aracı olarak kullanmamızın tek bir hedefi 3-4 ay önceden bu projeyi başlatmaktır”


3. madde konusundaki isnatları cevaplayan Başkan Ellibeş, “Yetki devri bize yapıldı mı yapıldı. Bizim şu an getirdiğimiz husus kentsel dönüşüm yapan birçok belediye’nin getirdiği bir yöntem. GÖLAŞ şirketinin yaptığı bir şey yok. GÖLAŞ ayrıca Sayıştay tarafından denetleniyor. GÖLAŞ sonuçta bir kurum. Bizim kimseden bir şey kaçırdığımız yok. Bizler ne yapıyorsak şeffaf olarak yapıyoruz. Yani biz bu uygulamayla örneğin 5 ay da bitecek olan bir projeyi 2-3 ay önceden bitireceğiz. Yani yan kuruluş bu süreçte bir şey yapmayacak. İnşaatı GÖLAŞ yapmayacak ihale sonucunda bu projeyi yüklenici firma yapacak. Lütfen bunun altında bir şey aramayın arkadaşlar. Bizler vatandaşlarımızın da haklarını koruyacağız. Bu danışmanlık firmasının kendi kafasına göre imar planı yapma yetkisi yok. Öyle bir şey asla olamaz. Bu firmanın yapacağı öneridir. GÖLAŞ’ı aracı olarak kullanmamızın tek bir hedefi 3-4 ay önceden bu projeyi başlatmaktır. GÖLAŞ’a bu yetkiyi verende Kamu İhale Kurumdur. Bu kurumda öyle sıradan değildir. Bu işi bize ayrıca bakanlık önerdi. Dediler ki bize süreci kısaltın. Yani bu konu bir aylıktır. Arkadaşlar benim bir gün bile beklemeye tahammülüm yok” dedi. Gündem maddesi daha sonra belediye meclis üyelerince oylandı ve Başkan Ellibeş’e meclis üyelerince yetki oyçokluğu ile verildi.


Gölcük Haber


Geri Dön