02 / 05 / 2024

Göstergeler eksiyi gösteriyor! 2022'de rekor kırdık!

Göstergeler eksiyi gösteriyor! 2022'de rekor kırdık!

CHP’nin hazırladığı ekonomik göstergeler raporu Türkiye'nin dış ticaret dengesi ile alakalı negatif bir yol izlediği doğrultusunda oldu.  2022 yılında cari açık 48.8 milyar dolarla son 9 yılın zirvesine çıktı.



 

Sözcü gazetesinden Başak Kaya'nın haberine göre, Türkiye ekonomisi depreme hazırlıksız yakalandı.  “İktidarın, rekor bir enflasyon oluşturma pahasına Türk Lirası'na değer kaybettirerek ‘cari fazla' hedeflediği 2022 senesinde cari işlemler açığı 48.8 milyar dolara kadar çıktı” denildi. Merkezi yönetim bütçesinin ocak ayında 32 milyar liralık açık verdiği belirtilen raporda şu veriler paylaşıldı: “Merkez Bankası'nın, brüt rezervi eksi 44.7 milyar dolara indi. Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları 1 trilyon 681 milyar liraya yükseldi. Tarım ürünü üretici fiyatlarında yıllık artış oranı ise yüzde 142.84 olarak gerçekleşti.”

KISA VADELİ BORÇ REKORU

Uzun vadeli dış borç bulmakta zorlanan Türkiye'nin 2022'de kısa vadeli dış borç rekoru kırdığı vurgulanan raporda “Orijinal vadesi bir yıl ve daha kısa olan dış borçlar 26.4 milyar dolar artarak 145.6 milyar dolara kadar yükselirken, orijinal vadesine bakılmaksızın bir yıl içerisinde ödenmesi gereken dış borç tutarı da 190.2 milyar dolara çıktı. Özel sektörün dış borcu geçen yıl 4.2 milyar dolar artarak 235.4 milyar dolara yükseldi” denildi.

Göstergeler eksiyi gösteriyor! 2022 de rekor kırdık!

"Cari açık", bir ülkenin mal ve hizmetler ticareti ile ilgili olarak, ihracatının ithalatını aşması durumunda ortaya çıkan negatif bir ekonomik göstergedir. Başka bir deyişle, bir ülkenin diğer ülkelerden daha fazla mal ve hizmet ithal ettiği ve kendi ürünlerini diğer ülkelerde satmak için yeterli ihracat yapamadığı durumlarda cari açık oluşur.

Cari açık, bir ülkenin dış ticaret dengesi ve uluslararası finansal durumu hakkında önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Çünkü cari açık, bir ülkenin diğer ülkelerle olan ticaret ilişkilerinin sağlığına işaret eder ve aynı zamanda uluslararası yatırımcılar için de önemli bir faktördür. Çünkü bir ülkenin cari açığı yüksekse, ülkenin ekonomik istikrarı ve ödemeler dengesi risk altındadır ve bu da yatırımcıları endişelendirebilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön