26 / 11 / 2024

Gotthard Tüneli para basmaya başladı!

Gotthard Tüneli para basmaya başladı!

Habertürk Köşe Yazarı Güntay Şimşek 4 Haziran'da açılışı gerçekleşen Gotthard Tüneli hakkında değerlendirmede bulundu. İşte, Güntay Şimşek'in yazısı...




Tünelin nasıl kazıldığı, taşların nasıl kırılıp çıkarıldığı, yer altı sularının tahliyesi ve sıcaklıklarına göre değerlendirildiği görüntülerle, fotoğraflarla ve bazen çizimlerle anlatılıyor.


Hafta sonu, dünyanın en uzun tüneli unvanını, 1 Haziran’da Avrupa liderlerinin de katıldığı resmi açılışıyla kazanan İsviçre’deki Gotthard Base Tüneli’nde yolculuk yaptım. Önemli bir mühendislik ve teknoloji eseri olan tünel yolculuğunun başlangıcında ve bitişinde, böyle bir eserin nasıl değer üretecek hale getirilebileceğine dair ilginç bir deneyim ve tecrübe kazandım. 20 dakikalık bir tünelin tanıtımı, bundan başka türlü de yapılamaz. Zürih’ten Milano yönüne saatte 250 km hızla giden trenimiz, Alplerin 2300 metre altına, 57 km uzunluğundaki Gotthard Tüneli’nin başlangıç noktası Erstfeld’den girdi. Yer altında geçen 20 dakikalık karanlık yolculuğumuz tünelin çıkış veya bitiş noktası Biasca istasyonunda sonlandı. Zaten tüm tünel yolculuğu bu kadar. Hatta devamında da seyahat yok. Çünkü tanıtım amacıyla Gotthard tek yönlü açıldı. Şimdilik sadece iki tünelden birisi hizmette olduğu için Zürih’e dönüşümüzü eski demiryolu hattı üzerinden, ama daha uzun zamanda yaptık.


YENİYLE GİDİŞ ESKİYLE DÖNÜŞ

Tanıtım amacıyla gidiş yeni Gotthard Tüneli’nden, dönüş de eski tren yolu üzerinden yapılıyor. Neyin başarıldığı ve nasıl bir fayda sağlamaya çalışıldığı adeta yaşatılıyor. Zaten eski ve yeni bu iki hatta yolculuk yapmadan da Gotthard Tüneli’nin önemi ve değeri anlaşılamaz. Eski zorlu hat üzerinden Zürih’e dönerken trenimiz Alplerin tablo gibi doğal güzelliklerini sergileyerek yol aldı. Bazen bir dağın etrafını 2 defa turlayarak, kısa tünellerden geçti. Böylece biz de bazı köy ve kiliseleri 2 defa görmüş olduk. Yeni tünel uzun süren yolculuğu ortadan kaldırırken, ulaşımın çevreye verdiği zararlar da azalacak.


TÜNELİN 2 UCUNDA PARA VAR

Tünelden geçmenin şüphesiz bir bedeli var. Şu sıralar da oldukça kalabalık. Bu sebeple planlı hareket etmek gerekiyor. Swiss Travel System yetkililerinden öğrendiğime göre tünel seyahati 110 ile 160 Euro arasında değişiyor. Açılışın olduğu haftada 100 bin civarında turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Zaten Gotthard’ın başlangıç istasyonu Erstfeld’e adım attığınızda İsviçre ve ürünleri için ciddi bir organizasyon yapıldığı anlaşılıyor. Alplerin havası, berraklığı, sisli, dumanlı, karlı tepeleri de gelenleri etkiliyor. Sağlı sollu dizilmiş bir sürü çadır, büfeler, açık tezgâhlar, portatif ahşap dükkânları, bizde iftar çadırına benzeyen yiyecekiçecek sunan mekânlar dikkat çekiyor. Aynı manzara daha büyük bir alanda ve daha yoğunlukla tünelin bitiş noktasındaki Biasca istasyonunda söz konusu. Çoluk çocuğuyla İsviçre’nin ve Avrupa’nın dört bir yanından gelenlerle birlikte, ciddi oranda da dünyanın çeşitli ülkelerinden yola çıkanlar var.



Tünel henüz tam olarak bitmiş sayılmaz. Ama sadece bir bölümü açılarak hem tanıtımı yapılıyor, hem de gelir sağlanıyor. Ancak tünelin tanıtımı için yapılan emekler, harcamalar, düşünceler ve ortaya konan eserlere şapka çıkarmamak mümkün değil.

Adeta yaşayan bir müze gibi düşünmüşler. Tüneli çeşitli açılardan çok iyi anlatan mekânlar yapılmış. En küçük yaştaki çocuğa, en yaşlı insana ve bu konuların en meraklısına da hitap ediyor. İsteyen tünelin taşlarını hediye kabilinden satın alabiliyor. Gotthard Base Tüneli için özel tasarlanıp üretilmiş, çeşitli hediyelik eşyalar da ciddi rağbet görüyor.



20 DAKİKALIK TÜNEL TURİZMİ

Tünel için yola çıktım, ama benim için şaşırtıcı olan iyi bir tanıtım ve organizasyonun nelere kadir olduğunu burada bizzat görmek oldu. 20 dakikalık tünel yolculuğu için bir şeyler söylemem mümkün değil. Çünkü Zürih-Milano arasında Gotthard Tüneli, 11 Aralık 2016’da hizmet vermeye başlayacak. Dolayısıyla 2 şehir arasında kat edilen mesafenin bu tünelle 1 saat daha kısalmış olmasının hikâyesini, ancak o zaman yazabiliriz. Fakat İsviçreliler şu an ülkelerine tünel için akın eden turistlerle başka bir hikâye yazıyor. Böyle giderse 17 yılda yapılan ve maliyeti yaklaşık 10.3 milyar dolar olan tünelin yarı parasını bu sene çıkarırlar.


Habertürk 


Geri Dön