28 / 04 / 2024

Göynük Enerji Santrali dışa bağımlılığı azaltacak!

Göynük Enerji Santrali dışa bağımlılığı azaltacak!

Aksa'nın 390 milyon $'a mal olan Göynük Santrali, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak. Santralde 2 milyar kWh'lık üretim yapılacak.



2012'de temeli atılan Aksa Göynük Enerji Termik Santrali'nin açılışı yapıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katılımıyla gerçekleştirilen açılış, özel sektör tarafından yatırımı yapılarak devreye alınan ve yerli kömür kullanılan iki santralinden biri oldu. 390 milyon dolara mal olan santral, 270 megavat (MW) kapasiteye sahip olacak. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk rödovanslı yatırımı olan santral, yılda 2 milyar kilovatsaatlik (kWh) üretim yapacak. Aksa'nın yakıt karmasına ilk kez linyiti eklediği santralde yılda 1 milyon 800 bin ton yerli kömür kullanılacak. Bakan Taner Yıldız, santral sayesinde devletin 20 yılda 1.5 milyar lira kazanacağını belirterek, "Bu dev tesisle her yıl yurtdışına 100 milyon dolar daha az para vereceğiz. Yaklaşık 1.000 kişi istihdam edilecek" dedi. PKK'nın Türkiye Petrolleri'nin Diyarbakır'daki petrol alanını bombaladığını hatırlatan Yıldız, "Ne oldu şimdi? Siz bir petrol kuyusunu bombaladınız da benim oradaki Kürt kardeşim bundan pay mı aldı?" diye sordu. Bakan İdris Güllüce de yerin altındaki bir gram madenin bile değerlendirileceğini ve bunu yaparken çevreye ve halka zarar verilmediğini belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz da, santralin faaliyete geçmesiyle 600 bin vatandaşın enerji ihtiyacının sağlanacağı bilgisini paylaştı. 


"GANA'DA FUEL OİL YATIRIMI YAPACAĞIZ"

Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı "Yerli linyitten üreteceğimiz elektrik, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltarak ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlayacak" dedi. Linyit yatırımlarına devam edeceklerini açıklayan Kazancı, Gana Cumhuriyeti ile fuel oilde 370 MW'lık enerji santrali kurulumu ve üretimi için imzaladıklarını söyledi.


Sabah


Geri Dön