Gübre fiyatlarında akıl almaz artış! Çiftçiye söylenen fiyat şaşkınlık yarattı
Yıllık bazda en yüksek artış gübrede oldu, Gübre fiyatlarındaki artış yüzde 400'ü buldu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Karadeniz'de yerli gübre üretmek için tesisler kurulacağını söylese de bu gübreler en erken 2023 yılı sonunda üretilecek.
Türkiye'de çiftçinin üretim kalemleri içinde en fahiş fiyat artışı gübrede yaşandı. Üretim ve gıda fiyatlarını etkileyen benzine yüzde 200, mazota yüzde 240 zam yapıldı. Yaş çay alım fiyatlarına toplamda yüzde 73 zam yapılırken kuru çayın kilogram fiyatına ÇAYKUR trafından yüzde 43 zam yapıldı.. Tüpgaz’a yüzde 141, şekere yüzde 135, una yüzde 101 zam geldi.
TÜİK gıda enflasyonunu yüzde 89 açıkladı. Aynı TÜİK tarla gıda enflasyonu yüzde 118 açıkladı. Tarla gıda enflasyonunun artmasında en büyük pay sahibi kuşkusuz yurt dışından ithal edilen ÜRE Gübrelerinin fiyatları. Türkiye, ÜRE Gübresinde tamamen dışa bağımlı bir konumda. TÜİK, 2022 Mart ayına ilişkin üre gübresi ithalat rakamlarını açıkladı. Gübre fiyatları son bir yıl içinde rekor artışa sahne oldu. Gübrenin liste fiyatı geçen yıla göre 7 kat yükseldi.