29 / 04 / 2024

Güç Yapı AŞ'den Basmane Çukuru ihalesine itiraz!

Güç Yapı AŞ'den Basmane Çukuru ihalesine itiraz!

Güç Yapı AŞ, "Basmane Çukuru" olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından açılan ihaleye itirazda bulunulduğunu duyurdu.



Güç Yapı AŞ, "Basmane Çukuru" olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından açılan ihaleye itirazda bulunulduğunu duyurdu.


Güç Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu yaptığı yazılı açıklamada, "TMSF tarafından 'ticari ve iktisadi bütünlük' olarak değerlendirilen hakların satışı ile ilgili ihaleye, kurum nezdinde kanuni haklarımız saklı kalmak üzere gerekli itirazlar yapılmıştır.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile Güç Yapı AŞ ve EGYO AŞ’nin imzaladığı sözleşmede, Güç Yapı AŞ’nin pilot firma olması nedeniyle Güç Yapı AŞ’nin içinde bulunmadığı bir satış geçerli olamaz" denildi.


İhale


Temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ve değişen imar planları nedeniyle yapılamayan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından dün açılan satış ihalesine Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ teklif vermişti. Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı.


 Milliyet



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997 yılında ihaleyle satışı yapılan daha sonra açılan davalar nedeniyle 1999’dan bu yana tek bir çivi bile çakılmayan 35 bin metrekarelik Dünya Ticaret Merkezi arsası TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapılan ihale ile satıldı. İhalede, 80 milyon dolarlık tek teklifi Folkart Yapı’yı da bünyesinde bulunduran Sancak Ailesi’ne ait Saya Grup’un Livamine Madencilik şirketi verdi. Arsada Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyum 750 milyon liralık proje geliştirmeyi hedefliyor. Ancak Güçbirliği Holding, satışa itiraz etti.

 

İhaleyle ilgili açıklama yapan Mesut Sancak, şunları söyledi: “İzmir’in göbeğinde kangrene dönüşen Basmane Çukuru meselesinin nihayet çözülüyor olması sevindirici bir gelişmedir. 17 yılda çok insan mağdur oldu, ‘utanç çukuru’ diye adlandırılan bu sorun yıllardır giderilemedi. Gönül isterdi ki asıl proje sahibi olan Güçbirliği Holding ve EGS bu işi gerçekleştirebilseydi. Şu andan itibaren amacımız İzmir yararına, kente kültür, sanat, eğlence gibi birçok alanda zenginlik katacak örnek bir proje oluşturmaktır.”  


Vatan


Haber Yenigün'de şu şekilde yer aldı;


Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, Basmane Çukuru diye de tanımlanan Ege Diinya Ticaret Merkezi' nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için açılan ihaleye kanuni haklan saklı kalmak üzere itirazlarım yaptıklarını söyledi. 


İzmir'de temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ve değişen imar planlan nedeniyle yapılamayan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için T.V1SF tarafından açılan satış ihalesine Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ teklif verdi. Folkart Yapı iştiraki olan ve Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Manet Genel Müdürü Tarık Kayar'm da ortak olduğu şirket, Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğü için muhammen bedel olan 80 milyon dolar önerdi. 


Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kumlu Başkanı Kemal Zorlu, "TMSF tarafından ticari ve iktisadi bütünlük olarak değerlendirilen haklann satışı ile ilgil ihaleye, kurum nezdinde kanuni haklarımız saklı kalmak üzere gerekli itirazlar yapılmıştır" dedi. Zorlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Güç Yapı A.Ş. ve EGYO A.Ş.'nin imzaladığı sözleşmede, Güç Yapı A.Ş.'nin pilot firma olması nedeniyle Güç Yapı A.Ş.'nin içinde bulunmadığı bir satış geçerli olamaz." 


Yenigün


Haber Ticaret Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Güç Yapı AŞ, Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, "Basmane Çukuru" olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından açılan ihaleye itiraz elti. 

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından açılan ihaleye itiraz eden Güç Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı. 

"TMSF tarafından 'ticari ve iktisadi bütünlük' olarak değerlendirilen hakların satışı ile ilgili ihaleye, kurum nezdindekanuni haklarımız saklı kalmak üzere gerekli itirazlar yapılmıştır. İzmir Büyiikşehir Belediyesi ile Güç Yapı AŞ ve EGYO AŞ'nin imzaladığı sözleşmede, Güç Yapı AŞ'nin pilot firma olması nedeniyle Güç Yapı AŞ'nin içinde bulunmadığı bir satış geçerli olamaz." Temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ve değişen imar planları nedeniyle yapılamayan Ege Dünya Ticaret Merkezi sorunun çözümüne yaklaşılırken itirazın sonucu merakla bekleniyor. Geçtiğimiz gün ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından dün açılan satış ihalesine Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ teklif vermişti. 


Ticaret Gazetesi


Haber, Habertürk Egeli'de şu şekilde yer aldı;


Güç Yapı AŞ Başkanı Kemal Zorlu, "Basmane Çukuru" olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından açılan ve 80 milyon dolarlık teklif verdiği ihaleye itiraz ettiğini duyurdu Güç Yapı AŞ, "Basmane Çukuru" olarak tanımlanan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından açılan ihaleye itirazda bulunulduğunu duyurdu. 


Güç Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu yaptığı yazılı açıklamada, "TMSF tarafından 'ticari ve iktisadi bütünlük' olarak değerlendirilen hakların satışı ile ilgili ihaleye, kurum nezdinde kanuni haklarımız saklı kalmak üzere gerekli itirazlar yapılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Güç Yapı AŞ ve EGYO AŞ'nin imzaladığı sözleşmede, Güç Yapı AŞ'nin pilot firma olması nedeniyle Güç Yapı AŞ'nin içinde bulunmadığı bir satış geçerli olamaz" denildi. 

Zorlu, ilk itirazın TMSF'ye yapıldığını belirtti, "Buradan bir sonuç alamazsak hukuki olarak girişimlere başlayacağız" dedi. 


İhale temeli 17 yıl önce atılan ancak davalar ve değişen imar planları nedeniyle yapılamayan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından önceki gün açılan satış ihalesine Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ teklif vermişti. 


Açılan davalar nedeniyle 1999'dan bu yana tek çivi çakılamayan Dünya Ticaret Merkezi arsası 3'üncü denemede satıldı. TMSF'nin İstanbul'da yaptığı ihaleye Folkart Yapı Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'ın kurduğu firma katılarak 80 milyon dolarlık (242 milyon TL) teklif vermişti. 


TEMELİNİ 1998 YILINDA DEMIREL ATTI

Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. 

İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 

1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı. 


Habertürk Egeli 


Geri Dön