09 / 05 / 2024

1. El konut satışları artarsa inşaat sektörü kazanırmı

1. El konut satışları artarsa inşaat sektörü kazanırmı

Dünya Gazetesi Ekonomi sayfası haber editörü Alaattin Aktaş bugünkü yazısında 'Konut satışı artıyor, ama hız keserek' başlığına yer veriyor. İşte Aktaş'ın haberi;

ABD'de 2. el konut satışları son 5 ayın zirvesinde!

Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre ABD'de 2. el konut satışları, 2024 yılının Ocak ayında yüzde 3,1 artış göstererek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

İkinci el konut alıp satacaklar dikkat! KDV oranı nasıl tespit edilir? 1 Nisan 2022'den itibaren başlıyor!  

KDV’ye tabi ikinci el konut satışına uygulanacak KDV oranının tespiti bakımından kimlik kartı veya dosyası bulundurma zorunluluğu ortaya çıktı. İşte Abdullah Tolu'nun 'İkinci el konut satışına KDV kimlik kartı' başlıklı o yazısı...

ABD'de 2. el konut satışları geçen ay beklenenden fazla düştü!

Açıklanan resmi verilere göre, 2. el konut satışları, 2021'de yüzde 8,5'lik artışla 6,1 milyona yükselerek 2006 yılından  bu yana en yüksek yıllık seviyeye ulaşmış oldu.

ABD'de ikinci el konut satışlarında artış!

ABD'de ikinci el konut satışları Haziran ayında aylık yüzde 1,4 artarak 5,86 milyon oldu. 

2020 Nisan'da Türkiye'de 27 bin 935 ikinci el konut satıldı!

2020 Nisan'da Türkiye genelinde 27 bin 935 adet ikinci el konut satıldı. Konut satışlarındaki düşüşe bağlı olarak ipotekli satışlar da yüzde 52,1 azaldı...

ABD'de ikinci el konut satışları ocakta 5,46 milyona geriledi!

ABD'de ikinci el konut satışları Ocak ayında aylık yüzde 1,3 azalarak 5,46 milyona düştü ve beklenenin altında bir azalış gösterdi. 

ABD'de ikinci el konut satışları yüzde 2.5 arttı!

ABD'de 2. el konut satışları yüzde 2.5 artış göstererek 5.34 milyona ulaştı. Beklenti, yüzde 2.1 artış olması yönündeydi.

ABD'de 2. el konut satışları Kasım'da beklenmedik şekilde arttı!

ABD'de ikinci el konut satışları, Kasım ayında yüzde 0,4 düşüş beklentisine karşın yüzde 1,9 arttı...

ABD'de 2. el konut satışları arttı!

ABD’de ikinci el konut satışları, Kasım ayında yüzde 0,4 düşüş beklentisine karşın yüzde 1,9 arttı. 

ABD’de ikinci el konut satışları Ekim'de yüzde 1,4 arttı!

ABD’de ikinci el konut satışları, Ekim ayında yüzde 1,4 artış göstererek 5 milyon 220 bine ulaştı. Verilere göre, 6 ay süren düşüş eğilimi sonlandı.

ABD'de 1. el konut satışları 2 yılın en düşüğünde!

ABD'de birinci el konut satışları, Eylül ayında önceki aya kıyasla yüzde 5,5 azalarak 553 bin oldu...

ABD’de birinci el konut satışları Temmuz'da düştü!

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından konut satış verileri açıklandı. Verilere göre, ABD'de birinci el konut satışları Temmuz ayında 1.7 azaldı.

ABD'de Haziran'da 1. el konut satışları düştü!

ABD Ticaret Bakanlığı raporu açıklandı. ABD Ticaret Bakanlığı raporuna göre, ülkede birinci el konut satışları, haziranda önceki aya kıyasla yüzde 5,3 azalarak 631 bin oldu.

1. El konut satışları artarsa inşaat sektörü kazanırmı Haberi

1. El konut satışları artarsa inşaat sektörü kazanırmı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kararına  yoğunlaşmak gerekince, TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine eğilmek ancak bugün mümkün olabildi. Konut satışında artış sürüyor; ama dikkat çekici bazı yönler var; sıralayalım:


Konut satışı artmaya devam ediyor, ama artış hızı yavaşlıyor. Bazı göstergeleri yalnızca bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslamak doğruysa da, konut satışında bir önceki aya da bakmak gerekiyor. Böyle değerlendirilince çok açık olarak gözlenen, mayıs ayı satışının nisanın gerisinde kaldığı, bu da önemli bir ayrıntı. 


Bu yılki konut satışı martta 116 bini, nisanda 119 bini bulduktan sonra mayıstaki satış 108 bine geriledi. Peki, bu üç ayda hep böyle bir dalgalanma mı söz konusu oluyor, hayır. Geçen yıl mart, nisan ve mayıs aylarında 88 bin, 84 bin ve 90 bin adetlik satış gerçekleşmişti....