17 / 05 / 2024

5 milyar dolar

5 milyar dolar

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Müteahhitlik sektöründe bu sene Türkmenistan'da 4,5 milyar doları yakalayacağız'' dedi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları geçti...

Türkiye'den senenin ilk çeyreğinde 73 ülke, özerk ve serbest bölgeye 2,5 milyar doların üzerinde binek otomobil ihracatı yapıldığı kaydedildi. Buna göre, otomotiv endüstrisinin ocak-mart dönemindeki dış satımının yüzde 28,2'sini binek otomobiller gerçekleştirdi.

1986-2023 döneminde yapılan özelleştirmelerden 71,5 milyar dolar gelir sağlandı!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB), 1986-2023 döneminde yaptığı özelleştirmelerden 71,5 milyar dolar gelir sağlandı. İşte Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2023 Yılı Faaliyet Raporu'ndan derlenen o bilgiler...

Projelere bu yıl dış kaynaktan 7,5 milyar dolarlık finansman!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı son dakika açıklamasında bu sene proje finansmanı amacıyla 7,5 milyar dolar dış kaynak sağladıklarını söyledi. İşte konu ile ilgili detaylar...

Özel sektör 1 yıl içerisinde 44,5 milyar dolar kredi borcu ödeyecek!

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu ağustosta, 2022 sonuna oranla 2,5 milyar dolar azalışla 155,3 milyar dolar oldu. 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplamı ise 44,5 milyar dolar olarak belirlendi.

Dış ticaret açığı eylülde 5 milyar dolar oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Eylül ayında bakanlığımız geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığımız aylık yüzde 42,4 oranında, yıllık ise yüzde 48,1 oranında azalarak 5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Cari açık OVP tahminini 8’inci ayda aştı! Rezervlerde 18,6 milyar dolar erime yaşandı!

Cari işlemler dengesi ağustosta 619 milyon dolar açık verdi. OVP’de yılın tümünde 42,5 milyar dolar öngörülen cari açık ilk sekiz ayda 43,1 milyar doları buldu. Cari açığın finansmanı nedeniyle döviz rezervleri de eriyor.

Dış ticaret açığı 7 ayda 73,5 milyar doları geçti!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen Temmuz 2023'e ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Açıklanan resmi rakamlara göre, dış ticaret açığı 7 ayda 73,5 milyar doları geçti...

Merkez Bankası’nın net rezervleri iki ayda 21,5 milyar dolar büyüdü!

Başkan değişiminin ardından yeniden rezerv biriktirmeye başlayan Merkez Bankası’nın “net” rezervinde 2 Haziran sonrasındaki on haftada toplam artış 21,5 milyar dolara ulaştı. Banka’nın brüt rezervi 116 milyar 319 milyon dolara ulaştı.

Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinin ihracatı 4,5 milyar doları aştı!

Türkiye'nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı ocak-temmuz arasındaki 7 aylık dönemde 4,5 milyar doları geçti. En fazla ihracat yapılan ülke 577,6 milyon dolarla Irak oldu.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 155 milyar dolar oldu!

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu Mayıs sonu itibarıyla 2022 yıl sonuna oranla 2,5 milyar dolar azalarak 155,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Hububat ve bakliyat ihracatı, ilk yarıda 5 milyar doları aştı! 

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, bu senenin ilk yarısında 5 milyar 510 milyon 942 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İşte ayrıntılar...

Müteahhitler yılın ilk yarısında 7,5 milyar dolarlık iş üstlendi!

Türk müteahhitlik sektörünün yılın ilk yarısında yurt dışında üstlendiği proje tutarı 7,5 milyar dolar olarak kaydedildi.

Haziran ayında dış ticaret dengesi 5,4 milyar dolar açık verdi!

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre Haziran ayı öncü dış ticaret verilerine göre, ihracat, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 10,5 azaldı. Ayrıca aylık ihracat 20,9 milyar dolar şeklinde gerçekleşirken öncü dış ticaret dengesi 5,4 milyar dolar açık verdi.

5 milyar dolar Haberi

5 milyar dolar

Türkmenistan'daki temasları kapsamında basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Çağlayan, ziyaretinin son derece verimli geçtiğini söyledi. 

Bugüne kadar Türkmenistan ile sadece müteahhitlik sektörüyle ilgili işlerin hacminin 27,5 milyar dolar seviyesine geldiğini bildiren Çağlayan şöyle konuştu: 

''2010 yılında 4,3 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldık. 2011 yılında dünyada en büyük krizin yaşandığı ortamda 3,3 milyar dolarlık müteahhitlik işleri aldık. Ve bu yılda öyle gözüküyor ki inşallah 4,5 milyar doları çok daha aşacağımız, belki de yeni bir rakama, 4,5-5 milyar dolarlık seviyesine gideceğimiz bir durumu yakalayacağız.'' 

Bu durumun Türkiye'nin istihdamına ve ihracatına çok ciddi katkı sağladığını ifade eden Çağlayan, ticaretten, inşaattan sorumlu devlet başkan yardımcılarıyla sorunları ve gelecek planlarını görüştüklerini kaydetti. 

     

Berdimuhamedov ağustosta Türkiye'yi ziyaret edecek

     

Türkmenistan ile Türkiye arasında karşılıklı ziyaretlerin bundan sonra...