09 / 01 / 2025

aile konutunda ipotek

aile konutunda ipotek

Medeni Kanun’un 194. maddesi gereği; evli eşlerin birlikte yaşadıkları, evlilik ve aile hayatlarını sürdürdükleri, sürekli ikamet ettikleri konuta “aile konutu” deniyor. Peki, aile konutu ipoteğin fekki nasıl olur?

Aile konutunda şok detay! Vefat durumunda 4'te 1 miras diğer eşin olur! 

Eşlerin vefat durumunda aile konutu hükmünün sona erip ermeyeceği ve diğer eşin ne gibi hakları olacağı merak ediliyor. İşte aile konutu ile ilgili merak edilenler...

Aile konutunda eşler tek başına karar alabilir mi?

Aile konutuna ilişkin tasarrufta eşlerden yalnızca birinin kararı yeterli sayılmıyor. Borca kefillik, konutun eşten onay almadan satılması veya kirada otururken eşin kira sözleşmesini habersiz feshi gibi durumlara karşı eşler, yasaların koruması altında.

Aile konutu satışında 'eş' ayrıntısı!

Eşlerin sürekli olarak beraber yaşadığı konut yasalar tarafından koruma altında. Peki aile konutunda kiracı, ev sahibi olunması durumunda hangi haklar bulunuyor, aile konutu şerhi nasıl konuluyor? Avukat Hanife Emine Kara, aile konutuna ilişkin merak edilenleri açıkladı. 

Aile konutunda eş rızası şart!

Son dönemde gündeme gelen yargı kararları eşlerden birinin tek başına ailenin tamamını ilgilendiren kararlar almasında daha dikkatli olması gerektiğini gösteriyor. Peki aile konutunda eş rızası şart mı?

Aile konutunda yaşamamak boşanma nedeni!

Evlilik birliği içinde aslolan çiftlerin aile konutu içinde yaşamaları gerekiyor. Eşin ayrı ev sağlamaması, rızanız olmaksızın sizi ailesiyle birlikte oturmaya zorlaması, boşanma nedeni oluyor.

Aile konutunda borçsuz eşe itiraz hakkı verildi! 

Aile konutu olan bir taşınmazın tapuda sahibi olarak görünen eş, diğer eşin onayını almadan satış yapamıyor. Fakat aynı konut hacizle satılmak istendiğinde borçlu olmayan eşin bunu engelleme ya da satışı iptal ettirme fırsatı yoktu. Anayasa Mahkemesi borçsuz eşe itiraz hakkı tanıdı.

Aile konutuna ipotek konulamayacak!

Yargıtay, 'ipotek konulduğu sırada aile konutu şerhi yoksa o ev banka tarafından borca karşılık satılabilir' şeklinde özetlenen görüşünü değiştirdi. İşte yeni görüşün ayrıntıları...

Aile konutundaki şerhin kaldırılması!

Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları mesken olarak tanımlanıyor. Peki, aile konutunda şerh nasıl kaldırılır? İşte, aile konutundaki şerhin kaldırılması!

Aile konutu şerhi için gerekenler!

Aile konutu şerhi tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamıyor. Peki, aile konutu şerhi için neler gerekli? İşte, aile konutu şerhi için gerekenler!

Aile konutunda eşin rızası!

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyuculardan birinin sorduğu soruya yanıt olarak Aile konutu ve eşin rızası konusuna değindi..

Aile konutu üzerindeki ipotek hangi durumlarda kaldırılır?

Yargıtay, “Eşin, kocasının borcundan haberi yok; aile konutu üzerine konulan ipotek kaldırılmalı” dedi. İstanbul'da Mehmet P., evini ipotek göstererek bir bankadan kredi çekti. Mehmet P. kredi borcunu ödeyemeyince icra takibi başlatıldı.

Aile konutu ipotek yetkili mahkeme hangisi?

Eşlerden biri aile konutunu, kullanacağı banka kredisi için eşinin rızasını almadan ipotek ettirirse dava açılabilir mi? Aile konutu ipotek yetkili mahkeme hangisi? İşte, Aile konutu ipotek yetkili mahkeme!

Aile konutunda ipoteğin kaldırılması!

Eşlerden biri diğer eşin rızası olmadan bankadan kullandığı krediye eşinin açık rızasını almadan konutu ipotek ettirmiş ise aile konutu üzerindeki ipotek kaldırılabilir mi? İşte, aile konutunda ipoteğin kaldırılması!

aile konutunda ipotek Haberi

aile konutunda ipotek

Aile konutu ipoteğin fekki!

Medeni Kanun’un 194. maddesi gereği; evli eşlerin birlikte yaşadıkları, evlilik ve aile hayatlarını sürdürdükleri, sürekli ikamet ettikleri konuta “aile konutu” deniyor. Aile konutu eşlerin maliki olduğu veya kira yoluyla edindikleri konutlar olabiliyor. 


Türk Medeni Kanunu'nun 194/1. maddesi; "aile konutu üzerinde hak sahibi olan eşin, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedemeyeceğini, aile konutunu devredemeyeceğini veya konut üzerindeki hakları sınırlayamayacağını" hükme bağlıyor. 


Madde 194- 

Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu...