19 / 05 / 2024

alım gücü

alım gücü

İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı yüzde 99 ve yüzde 100'lük enflasyon rakamlarından sonra gözler TÜİK'in 3 Eylül'de açıklayacağı enflasyon rakamlarına çevrildi. Enflasyon rakamlarına ilişkin gelecek yılla ilgili iyimser bir tahmin geldi ancak enflasyon düşse bile yoksulluk değişmeyecek.

Konut kredileri tutarı 1 yılda 391 milyar TL'den 444 milyar TL'ye çıktı!

Yüksek enflasyonla beraber alım gücü giderek daha da erirken, vatandaşlar da çareyi kredi ve kredi kartlarına yüklenmekte buldu. Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımlarına rağmen harcamalar durmazken konut kredileri tutarı da 1 yılda 391 milyar TL'den 444 milyar TL'ye çıktı...

Vatandaşların bankalara borcu bir senende yüzde 68 arttı! Borçlar 3 trilyon TL'yi geçti!

Artan hayat pahalılığı ve günden güne düşen alım gücü sebebiyle çıkmaza giren vatandaşın bankalara olan borcu bir senede yüzde 67,6 yükseldi ve 3 trilyon TL'yi geçti. İşte o rakamlar... 

Son dakika: 10 bin TL'lik emekli maaşı 8.691 TL'ye, asgari ücret 14 bin 777 TL'ye düştü!

Ardı arkası kesilmeyen zamlar sebebiyle en düşük emekli maaşının, asgari ücretin, memur maaşının alım gücü düştü. İşte o son dakika rakamlar...

Bugünün 200 TL'si 2009'un 20 TL'sine denk oldu: 2009'da 200 TL ile 4.3 gram altın alınıyordu!

TL'de yaşanan kayıp en büyük banknot olan 200 liranın alım gücündeki erimeyle kendini gösterirken, 100 TL ve 50 TL ile de alınabilen ürün sayısı oldukça azaldı. İşte 2009'da ve bugün 200, 100, 20 TL ile alınabilenler...

Emekli maaşlarına ve bayram ikramiyesine zam gelecek mi? Son dakika kulis iddiaları! 

Enflasyon alım gücünü azaltırken, emekli maaşlarına ve bayram ikramiyesine zam yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. İşte kulislerde konuşulanlar..

Kredi kartları alarm veriyor: Vatandaşın borcu 1 trilyon 250 milyar TL'ye dayandı!

Yüksek enflasyon sebebiyle alım gücü giderek düşen vatandaşlar çareyi kredi kartlarına yüklenmekte buldu. Açıklanan rakamlara göre kredi kartı borçları 1 trilyon 250 milyar TL'ye dayandı. 

İkinci el otomobil piyasası çok durgun! Vatandaş bakıyor ama almıyor!

Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar, enflasyon vatandaşların alım gücünün azalması otomobil piyasasını da olumsuz yönde etkiliyor. İkinci el otomobil piyasasında müthiş bir durgunluk yaşanıyor. 

'Ev bir yatırım aracı değildir' diyenlere net cevap!

Konut fiyatları son zamanlarda tarihi zirvelere ulaşmış durumda. Güvenli liman olarak görülen konut fiyatlarının yatırımcısının alım gücü karşısında artması konuta olan talebi azaltmaya başladı. Bazı yatırımcılar ''ev bir yatırım aracı'' değildir diyerek farklı yatırım araçlarına yönelmeye başladı. 

Satış rekorlarına rağmen, yollardaki 4 otomobilden biri hurda statüsünde!

Otomobil sektöründe yaşanan fiyat artışı sürerken, ikinci el araca yönelenlerin sayısı da arttı. Gazeteci Emre Özpeynirci X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, alım gücü düştükçe otomobillerin de yaşlandığını söyledi. Vatandaş ise fiyatların çok yüksek olduğunu belirtti.

Konut fiyatları sizce pahalı mı? Fiyatlar nereye gidiyor!

Ev sahibi olmak ortalama gelir seviyesine sahip kesimin alım gücünü aşarken, fiyatlardaki artış dolar bazında gerilemeye başladı. Gayrimenkul piyasasında durgunluk devam ederken Borsa Analisti Tardu Barlas, “Konut fiyatları sizce pahalı mı?” diye sordu.

Kredi kartı borçları yüzde 40 arttı!

Alım gücü git gide dibe vuran vatandaş geçinmek için borçlanmaya devam ediyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre kredi kartı borçları Haziran ayından bu yana yüzde 40 oranında artış gösterdi.

Emekliye zam memura fark geliyor: Emekli ve memur maaşları kesinleşti mi?

Ocak 2024 tarihine yaklaştığımız bu dönemde, Türkiye'de emekliler, memurlar ve asgari ücretli çalışanlar için bazı önemli gelişmelerin yaşanacağı bir döneme girmekteyiz. Bu gelişmeler ve düzenlemeler milyonlarca vatandaşın alım gücünü etkileyeceği için merakla beklenmektedir.

Motosiklet alımları otomobili sollayarak geride bıraktı

Ülkemizde maalesef azalan alım gücü ve ekonomik kriz sebebi ile otomobile ikame olarak önnde giden motosiklet talepleri, piyasadaki görünümünü de değiştirdi. İşte ayrıntılar...

alım gücü Haberi

alım gücü

Ekonomi politikasına yönelik yaptığı sert açıklamalarla dikkat çeken Ekonomist Özgür Demirtaş'tan bir iyi bir de kötü haber geldi. Prof.Dr. Ögür Demirtaş, önümüzdeki yılbaşından sonra enflasyonda bir yavaşlamanın görüleceğini ancak alım gücünün kaybedilmiş olması nedeniyle bu olumlu seyrin vatandaşın cebine aynı şekilde yansımayacağını söyledi.

Enflasyonun yavaşlama trendine girmesini beklediğini ancak fiyatlarda bir değişiklik olmayacağını kaydeden Demirtaş konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında, siyasetçilerin çıkıp enflasyonu düşürdük diye müjde vereceğini ancak kimsenin alım gücünün geldiği durumla ilgili açıklama yapmayacağını ifade etti.

Twitter hesabından paylaşım yapan Özgür Demirtaş, enflasyondaki düşüşün piyasalara yansımayacağını, vatandaşın alım gücü üzerinde olumlu bir etki yaratmayacağını dile getirdi. Demirtaş, "Bir siyasetçi de çıkıp enflasyonu indirdik ama paramparça ettiğimiz alım gücünüzü arttıramıyoruz demeyecek" dedi.

Paylaşımlarında "Enflasyonun gelecek yıl içinde düşmeye başlayacağını düşünüyorum" diyen...