29 / 08 / 2024

Amasyada süren kurtarma kazısı

Amasyada süren kurtarma kazısı

Amasya'da süren kurtarma kazısında, Roma döneminden kalma 2 bin yıllık olduğu düşünülen kilim motiflerine benzer şekillerin yer aldığı mozaikler bulundu.

Donald Trump hakkında süren emlak dolandırıcılığı davasındaki konuşma yasağı askıya alındı!

ABD eski Başkanı Donald Trump hakkındaki "emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdığı" suçlamasıyla ilgili olarak New York'ta süren davada yargıç tarafından verilmiş olan "konuşma yasağı" askıya alındı.

Kayseri'de konut kooperatifi mağduru olduklarını öne süren 500 kişi eylem yaptı!

Kayseri'de üye oldukları konut kooperatiflerinin mağduru olduklarını öne süren yaklaşık olarak 500 kişi, eylem yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı süren Levent Camisi'ni inceledi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, inşaatı süren Levent Camisi'nde incelemeler yaptı.

İnşaatı süren Kocaeli Şehir Hastanesi'nin akıbeti mecliste!

İnşaatı süren Kocaeli Şehir Hastanesinin akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Tarhan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

8 aydır süren konut kredisi faizlerindeki düşüş devam edecek mi?

Kredi faiz oranları 2019’un ikinci yarısından beri hızla düşmeye devam ediyor. Konut kredisi faizlerinde sekiz aydır süren indirimler devam edecek mi?

Faruk Süren: Riva işini beceremedik!

Eski Galatasaray Kulübü Başkanı Faruk Süren, sarı-kırmızılı ekipte son günlerde en çok konuşulan konular arasında yer alan Riva ve Florya projeleri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

2 yılda inşaat çalışmaları süren karakol sayısı TBMM'de!

2017-2019 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde mevcut bulunan, kapatılan, taşınan ve inşaat çalışmaları süren karakol sayıları TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tanrıkulu, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Konut yatırımcısına en çok kazandıran il İstanbul!

Merkez Bankası verilerine göre, İstanbul'da konut fiyatları 1 yılda yüzde 5.8 artış gösterdi. Böylelikle 15 aydır süren enflasyon oranın altındaki fiyat artışı Haziran ayında da sürdü. 8 yıl içinde yatırımcısına en çok kazandıran il İstanbul oldu..

Trabzon'daki kamu yatırımlarının inşaatı son sürat!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon'da yapımı süren kamu kurumlarına ait inşaatlarda incelemelerde bulundu

Çorum Stadı ligin ikinci yarısında açılacak!

Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, inşaatı süren yeni şehir stadyumundaki inşaat çalışmalarını inceledi.

Şehitkamil ticaret merkezinde inşaat sürüyor!

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Çamlıtepe Mahallesi’ne yapımı süren Şehitkamil ticaret merkezini yerinde inceledi. 

Restorasyonu tamamlanan Mısır Çarşısı açıldı!

355 yıllık Osmanlı kent dokusuna ait bir yapı olan Mısır Çarşısı, 5 yıl süren restorasyon çalışmaları sonunda yeni yüzüne kavuştu. Çarşının açılışı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

Sirkeci-Halkalı tren hattında test sürüşü başladı!

İstanbul Ankara yüksek hızlı tren hattına entegre edilmesi için kapatılan, Halkalı-Sirkeci arasında süren banliyö tren hattındaki çalışmalarda sona doğru gelinirken, güzergahta test lokomotiflerinin sürüşü de başladı.

Amasyada süren kurtarma kazısı Haberi

Amasyada süren kurtarma kazısı


Amasya'da süren kurtarma kazısında Merkeze bağlı Yavru köyü Küp Deresi mevkisinde kaçak kazı sonrası Amasya Müze Müdürlüğünce başlatılan kurtarma kazısı devam ediyor.


Kazılarda, Roma dönemine ait ve Amasya'ya özgü olduğu düşünülen, kilim şekillerine benzer motiflerin işlendiği mozaikler bulundu. Yetkililer, mozaik üzerindeki motiflerin "eşi olmayan" eserlerden oluştuğunu belirtti.


Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Çorum Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin, kazılarda ortaya çıkarılan ve büyük bir saray kompleksi olduğu düşünülen mekanda bulunan mozaiklerin, çağdaşı eserlere göre farklı bir tasarımı bulunduğunu söyledi.


Keskin, iki farklı bölüm halinde düzenlenen mozaikleri, çevresinde dalgalardan oluşan bordürlerin çevrelediğini kaydetti.


Kurtarma kazısında daha önce Roma döneminden kalma yaklaşık 2 bin yıllık tapınağa ait olduğu düşünülen mozaikler bulunmuştu. Yaklaşık 20 metrekarelik daireden oluşan mozaiğin...