08 / 07 / 2024

amu tüzel kişilerinin kamusal malları

amu tüzel kişilerinin kamusal malları

Kamu orta malı nedir? Kamu ortak malı mera, yaylak, kışlak gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen ve tapu kütüğü yerine özel siciline işlenen taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor...

Çok az kişi biliyor! Bu şartları taşıyanlar KDV'den muaf tutulacak!

Katma Değer Vergisi Kanunu’ndaki düzenlemede yabancılara satılan taşınmazlar için KDV istisnası geldi. Söz konusu kanunda öngörülen şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler taşınmaz alımlarında KDV ödemekten muaf olacak.

TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm desteklerinden tüzel kişiler de faydalanabilecek!

TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm desteklerinden tüzel kişilerinde faydalanmasına imkan sunuldu. TCMB'nin tüzel kişilerin döviz ve altın varlıklarının TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünün desteklenmesi hakkındaki Tebliğleri bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı.

Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?

Kamulaştırma işlemi ile, özel mülkiyette bulunan gayrimenkuller, kamu yararı için devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiyor. Peki kamulaştırma parası ne zaman ödenir? Kamulaştırma parası ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Son gün 30 Haziran!

Yurtdışında bulunan para, altın, döviz ve menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası varlıklarını 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıklarını serbestçe kullanabilecek.

12 maddede site yönetimlerinin tüzel kişiliği!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimlerinin tüzel kişiliği" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi erteleniyor!

Torba Yasa olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının bütün maddeleri kabul edildi. Bu maddeler içerisinde tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi ertelendiği maddesi de bulunuyor..

Bekir Tüzel, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü oldu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü'ne Dr. Bekir Tüzel atandı. Atama kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Konut sitelerinin tüzel kişiliği yoktur!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Konut sitelerinin tüzel kişiliği" konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Mehmet Tüzel, Ekopark Projesi için Cumhurbaşkanından destek istedi!

Mehmet Tüzel, Cumhurbaşkanının Sorgun ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada Osman Coşkun tarafından hazırlanan ve Sorgun ilçesinin gelişimine büyük katkı sağlayacak “Sorgun Ekopark” projesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istedi.

İstimlak ile kamulaştırma arasında fark var mı?

İstimlak uygulaması; özel kişilere ait taşınmaz malların devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde alınması oluyor. Peki, kamulaştırma nedir? İstimlak ile kamulaştırma arasındaki fark var mı?

Kamulaştırma bedeli ne zaman ödenir?

Kamulaştırma işlemi ile, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi sağlanıyor. Peki, kamulaştırma sürecinde kamulaştırma bedeli ne zaman ödenir?

Kamulaştırmada trampa nasıl yapılır?

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olan kamulaştırma esasları kanun kapsamında açıklanıyor. Peki, kamulaştırmada trampa nasıl yapılır?

Kamulaştırma için yapılması gerekenler!

Kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlıyor. Peki, kamulaştırma nasıl yapılır? Kamulaştırma için yapılması gerekenler nelerdir?

amu tüzel kişilerinin kamusal malları Haberi

amu tüzel kişilerinin kamusal malları

Kamu orta malı nedir?

Kamu orta malı; mera, yaylak, kışlak gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen ve tapu kütüğü yerine özel siciline işlenen taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor.


Kamu malları konusunda doktrindeki temel farklılık, terminoloji bakımından söz konusudur.“İdarenin Malları”, “Kamusal Mallar (Kamu Tüzel Kişilerinin Kamusal Malları)”, “Devlete Ait Mallar”, şeklinde farklı kavramlar kullanılıyor.


Bunların ortak noktaları ise bu malların, idare hukuku hükümlerine tabi oldukları, bu mallarla ilgili uyuşmazlıkların idari yargı yerlerinde çözümleneceğidir.


İdarenin sahip olduğu malların tamamı, idarenin malvarlığını ve geniş anlamda da idarenin mallarını oluşturur.


Doğrudan ya da dolaylı olarak kamunun kullanması ve yararlanması için idarenin mülkiyetinde bulunan mallar, idarenin malvarlığını meydana getirir. İdarenin malvarlığı içinde idarenin özel hukuka tabi malları da bulunmaktadır. 


Bunlar idarenin malları olarak değerlendirilemez. Bunlardan kamunun ortak bir faydalanması söz konusu...