04 / 05 / 2024

anadolunun ilk camisi nerede

anadolunun ilk camisi nerede

Anadolu’ nun ilk camisi olarak bilinen Hatay'daki Habib-i Neccar Camii Özel Proje Alanı Restorasyon Uygulaması kapsamında; caminin çevresindeki 6 taşınmaz, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı...

Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii turizme kazandırılacak!

Hatay’ da eski bir tapınağın yerine 636 yılında yapılan Anadolu’ nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii için Vakıflar Genel Müdürlüğü özel bir proje alanı geliştirdi...

Atina'nın ilk camisi ibadete açıldı!

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın ilk camisi, 14 yıllık plan ve inşa sürecinden sonra açıldı...

Sivas Yukarı Tekke Ay Yıldız Camisi hizmete açıldı!

Sivas'ta ay ve yıldız mimarisine sahip Türkiye'de ilk olacak ve yapımı tamamlanan Yukarı Tekke Ay Yıldız Camisi, gerçekleşen törenle hizmete ibadete açıldı.

Sivas Yukarı Tekke Ay Yıldız Camisi yarın açılacak!

Sivas'ta yapımına 2017'de başlanan ve Türkiye'nin ilk ay yıldız şeklindeki camisi olan Yukarı Tekke Ay Yıldız Camisi yarın gerçekleşecek törenin ardından ibadete açılacak.

Ani Harabeleri'ndeki Anadolu'nun ilk Türk camisi restore edilecek!

Sultan Alparslan'ın 1071'de Malazgirt Savaşı'nı kazanmasından sonra, bugün Ani Harabeleri olarak bilinen yerde yapılan Anadolu'nun ilk Türk camisi restore edilecek.

Atina'nın ilk camisi Eylül'de açılıyor!

Yunanistan'ın başkenti Atina'da hayata geçirilen ilk caminin kapıları, Yunan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroglu'nun ziyaretiyle ilk kez açıldı.

Avrupa'nın ilk çevre dostu Cambridge Camisi İngiltere'de açıldı!

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından finanse edilen Avrupa'nın ilk çevre dostu camisinin İngiltere'de açılışı yapıldı.

Sultanahmet Camisi'nde kapsamlı restorasyon!

Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi olan ve içindeki çinileriyle yabancıların "Blue Mosque" diye tanımladıkları Sultanahmet Camisi, tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçiriliyor 

Çamlıca Camisi'nde ilk ezan yarın sabah okunacak!

Temeli 6 yıl önce atılan Çamlıca Camisi'nde ilk ezan yarın sabah okunacak. Caminin kapıları, üç ayların habercisi kabul edilen Regaip Kandili ile yarın cemaate açılacak. 

Antalya Şehzade Korkut Camisi için ilk taş koyuldu!

Antalya'da 1896 yılında çıkan yangın sonrasında kullanılamaz hale gelen Şehzade Korkut Camisi'nde restorasyon çalışmaları kapsamında ilk taş yerine konuldu.

Ecdat yadigarı Toptaş Camisi yeniden ibadete açıldı!

Malatya'da yapım tarihi bilinmeyen ve ilk onarımı 1588 yılında gerçekleştirilen ecdat yadigarı Toptaş Camisi, restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açıldı.

Senegal Foua köyünün ilk camisi açıldı!

Senegal'de yakın bir zamanda 700'den fazla kişinin Müslüman olduğu Foua köyünün ilk cami açıldı.

Cezayir Keçiova Camisi restore edildi!

Restorasyonu TİKA tarafından yapılan Osmanlı mirası Keçiova Camisi'nde ilk cuma namazı kılındı.

Strazburg'da Eyüp Sultan Camisi'nin temeli atıldı!

Strazburg'da Eyüp Sultan Camisi'nin yapımında ilk harç törenle döküldü. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Külliyenin mimarisi Strazburg'a ayrı bir zenginlik katacak" dedi.

anadolunun ilk camisi nerede Haberi

anadolunun ilk camisi nerede


Habib-i Neccar Camii ve kamulaştırması yapılan taşınmazların restorasyon projesinin ihalesi yapılırken, sözleşmelerin imzalanmasının ardından yer teslimi de gerçekleşti.


Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Habib-i Neccar Cami’nin çevresiyle birlikte bir sosyal, dinsel, kültürel mekan olarak özellikle tarihi Antakya bölgesinin nabzının attığı önemli bir merkez olacağını söyledi. Sahip olunan değerlerin korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılmasının büyük önem taşıdığını da ifade eden Lekesiz, cami etrafındaki binalara doğru fonksiyonların yüklenmesi konusunda ‘ortak akılla’ hareket edilerek, hep birlikte en iyi ve en doğru sonuca ulaşılmasının hedeflendiğini kaydetti.


Proje kapsamında zemin katta; unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının sembolik olarak üretiminin yapılacağı ve sergileneceği mekanlar, caminin ve Antakya’nın tanıtımının yapılacağı özel sistemler, yerli ve yabancı ziyaretçilerin günübirlik gezisi esnasında dinlenebilecekleri uygun mekanlar yer alacak.

Birinci...