23 / 12 / 2024

Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii turizme kazandırılacak!

Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii turizme kazandırılacak!

Hatay’ da eski bir tapınağın yerine 636 yılında yapılan Anadolu’ nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii için Vakıflar Genel Müdürlüğü özel bir proje alanı geliştirdi...



Hatay’da eski bir tapınağın yerine 636 yılında yapılan Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camii için Vakıflar Genel Müdürlüğü özel bir proje alanı geliştirdi. Yapılacak restorasyonun ardından alan, Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından biri haline getirilecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü, kültür varlıklarının restorasyonlarının gerçekleştirilmesi için bu yıl kesenin ağzını açtı ve 193 milyon TL’lik rekor bir kaynak ayırdı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bu ayın sonunda düzenlenecek restorasyon ihalesinin ardından bir zamanlar kilise olarak da kullanılan cami için özel bir proje alanı oluşturulacak. Alandaki 6 konak, bahçe ve caminin dış bölümleri restore edilecek. Yeşillendirme çalışmaları da yapılarak bölgenin çevresiyle birlikte cazibe merkezi olması sağlanacak. Açık teklif yöntemi sonucu ihaleyi alan firma, restorasyonu 1.5 yıl içerisinde tamamlayacak. Restorasyonun bitmesiyle bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Türkiye’nin önemli turizm destinasyonları arasında gösterilecek. 


HABİB-İ NECCAR’IN TÜRBESİ 


Habib-i Neccar Camii, Hz. Ömer’in komutanlarından Ebu Ubeyde Bin Cerrah tarafından 636 yılında inşa edildi. Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan Habib-i Neccar, Kuran-ı Kerim’in Yasin Suresi’nde övülen bir şehit olarak biliniyor. Habib-i Neccar’ın türbesi de caminin içinde yer alıyor. Hz. İsa tarafından Antakya’ya gönderilen elçiler Yuhanna, Pavlos ve Şemun Safa’nın mezarları da caminin içinde yer alıyor. Caminin iç restorasyonu, 2007’de tamamlanmış ve yeniden ibadete açılmıştı. 


Aykan ÇUFAOĞLU/Habertürk Gazetesi 


Geri Dön