13 / 05 / 2024

ankara mevlevihanesi restorasyon çalışmaları

ankara mevlevihanesi restorasyon çalışmaları

84 yıl önce yol yapımı sırasında yıktırılan Ankara Mevlevihanesi, eskisine yakın bir bölgede yeniden yapılıyor. Kaba inşaatı süren mevlevihane tamamlandığında Altındağ Belediyesi tarafından kültür sanat merkezi olarak kullanılacak....

Ankara Saraçoğlu projesinde telif tartışması!

Ankara Saraçoğlu'nda restorasyon devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projenin kapsayıcı bir yaklaşımla hazırlandığını, istişare yapılıp, taleplerin alındığını kaydetti. Peki Saraçoğlu'nun mimarı Paul Bonatz'ın varislerinden izin alındı mı?

Tezcan Karakuş Candan'dan Ankara Saraçoğlu projesi çıkışı!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Saraçoğlu Mahallesi'ndeki restorasyon projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde çalışmalar başladı!

Ankara Saraçoğlu mahallesinde Güryapı şirketinin iş makineleri çalışmalara başladı. Emlak Konut GYO ile imzalanan sözleşme kapsamında 364 milyon 250 bin TL bedelle 'aslına uygun restorasyon' yapılıyor. 

Ankara Kalesi'nde restorasyon başlıyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesince yapılacak restorasyon çalışmalarıyla Ankara Kalesi'nin tarihi dokusu gelecek nesillere aktarılacak

Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı Müzesi olacak!

Cumhuriyet döneminin Ankara’daki simgelerinden olan Ankara Palas'ın, Cumhurbaşkanlığı Müzesi’ne dönüştürülmesi için restorasyon çalışmalarına başlandı...

Tarihi Ankara evleri restore ediliyor! 

Altındağ Belediyesi, Ankara tarihi için önemli bir bölge olan Hamamarkası’nı turizme kazandırmak için restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara Hamamarkası TOKİ ile yeni bir çehreye kavuştu!

Ankara Hamamarkası bölgesi, Ankara Altındağ Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarıyla yeni bir çehreye büründü.

Ankara Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları hızlandı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus’taki tarihi yapıları yeniden ortaya çıkarmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Ankara Kalesi yatırımın yeni merkezi olacak!

YATSİAD Başkan Yardımcısı Mete Baykara, restore edilen Ankara Kalesi ile ilgili bilgi verdi. Baykara, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla, turizminin canlanacağını belirtti.

Ankara Kalesi'nin onarımı meclis gündemine taşındı!

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Ankara Kalesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarını meclis gündemine taşıdı..

Restorasyon teknikleri merkezi kurulması meclis gündeminde!

MHP Ankara Milletvekili Erken Haberal, restorasyon teknikleri araştırma ve uygulama merkezi kurulmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Haberal sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya iletti.

Ankara Suluhan Nasuhpaşa Kervansarayı restore edildi!

Ankara'nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı merkezinde bulunan 403 yıllık Suluhan Nasuhpaşa Kervansarayı'nın restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete girdi.

Ankara'daki tarihi yapılar yıkılıyor mu?

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı olan Özgen Acar bugünkü yazısında, Ankara'daki tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını ele aldı. İşte Acar'ın o yazısı...

ankara mevlevihanesi restorasyon çalışmaları Haberi

ankara mevlevihanesi restorasyon çalışmaları

84 yıl önce yol yapımı sırasında yıktırılan Ankara Mevlevihanesi, eskisine yakın bir bölgede yeniden yapılıyor. Kaba inşaatı süren mevlevihane tamamlandığında Altındağ Belediyesi tarafından kültür sanat merkezi olarak kullanılacak. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, bu yapının Mevlevi kültürünün Başkent’te tanıtılmasında önemli rol üstleneceğini belirtti.


İstanbul Galata, Yenikapı, Üsküdar mevlevihaneleri yanı sıra Konya ve birçok şehirde Mevlevihane var. Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin karşısında Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nin yanında bulunan Ankara’nın tek Mevlevihanesi, 1929’da yol açma ve park çalışmaları nedeniyle dönemin yöneticileri tarafından yıktırılmış. Mevlevihanenin yapılış tarihi hakkında net bir bilgi yok. Ancak 1566 yılında yapılan camiden sonra inşa edildiği belirtiliyor. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde 1640 yılında bu Mevlevihane’den söz ediyor. Küçük bir zaviye olan yapı, Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’ni U şeklinde çeviren ahşap binalardan...