16 / 05 / 2024

apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır

apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır

Apartmanlarda güvenlik, temizlik, tamirat gibi apartmanın tümünü ilgilendiren genel hususlarda bir gider söz konusu oluyor. Peki apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır? Yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

Apartman aidatları için yeni bir zam dönemi yaklaşıyor ve apartmanlarda ortak giderler ve toplanan aidat bedelleri ile ilgili uygulanacak olan zamların nasıl hesaplandığı ve uygulandığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Beklenen apartman aidatlarına yapılacak zam ve nasıl hesaplandığı işte a

Apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Apartmanlarda kat maliklerinin kullanımına ayrılmış olan her yer ortak alan olarak ifade ediliyor. Merdiven boşlukları, kömürlük, bahçe hatta duvarlar dahi ortak alandır. Peki, apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Apartmanlarda bahçe kime aittir?

Apartmanlarda ortak kullanım alanları hususu bazen sorun teşkil edebiliyor. Apartmanlardaki kat malikleri arasında en çok tartışma ise ortak bahçe kullanımı konusunda yaşanıyor. Peki, apartmanlarda bahçe kime aittir? İşte tüm merak edilenler...

Apartmanlarda ortak alanların işgaline dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merdiven sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu?' sorusunu cevapladı.

Apartman sakinleri dikkat! Artık internetten gönderilecek!

Komisyonda görüşmelere başlanan 7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile apartman yönetimi ve ortak giderlerin tahsili hususları değişecek. 

7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan 7201 Sayılı Tebligat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile apartman yönetimi ve ortak giderlerin tahsili hususları yeniden düzenlenecek. 

Sitelerde ortak alan sigortalarına yoğun talep!

Günümüzde birçok kişi yaşamını apartmanlarda ve büyük sitelerde devam ettiriyor. Toplu yaşam alanlarında yaşanabilecek hasarlar ise son yıllarda ‘Ortak Alan Sigortaları’na talebi artırdı.

Apartmanlarda ortak alan tadilatı için oylama gerekir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Apartmanımızda merkezi sistemden bireysele dönüşüm kararı alındı. Tüm daireler kombi sistemine geçti. Kazan bacası tamamen işlevsiz kaldı. Baca kanalını yıkmak istiyorum. İşlevsiz kalan baca kanalının, dairelere katılması mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.

14 maddede sitelerdeki ortak giderlerin teminatı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerdeki ortak giderlerin teminatı" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Apartman giderleri kime aittir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Apartmandaki ortak giderlerin malikler tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki, apartman giderleri kime aittir?

Ortak giderlerin teminatı!

Kat malikinin, 20. madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor. Peki, ortak giderlerin teminatı nasıl sağlanır?

Apartmanlarda ortak kullanım alanlarının işgali!

Apartmanda ortak alanlar; apartmanın bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarayan yerlerine deniyor. Apartmanlarda ortak kullanım alanlarının işgali durumunda ne yapılır?

Ortak yerlerde onarım nasıl olur?

Apartmanlarda ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebiliyor. Hangi alanların ortak alan kapsamında yer aldığı da, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, ortak yerlerde onarım nasıl olur?

apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır Haberi

apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır

Apartmanlarda ortak giderlerin teminatı nasıl karşılanır?

Apartman gibi birden fazla bağımsız bölümü içinde barındıran anagayrimenkullerin ortak giderleri ile ilgili husus, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor.


Söz konusu kanun hükümlerine göre ortak giderler paylarına düştükleri miktarda kat malikleri ve kiracıları tarafından ödeniyor. Kanun maddeleri aşağıda sıralanıyor;


V - Ortak giderlerin teminatı

Madde 22 - (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 -2814/10 md.) Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. 


Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira, miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür. 


Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tesbit edilen borcunu ödemiyen...