15 / 11 / 2024

arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları

arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları

Sit alanları koruma altına alınmış yapılaşmaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli şartlar altında verildiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arkeolojik sit alanı kamulaştırma nasıl yapılır?

Arkeolojik sit alanı nedir?

Doğal değerlerin korunması sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar sit alanları olarak ifade ediliyor. Peki, arkeolojik sit alanı nedir?

Sit alanları yapılaşma koşulları!

Sit alanları; ender bulunması ve özellikleri gereğince korunması gereken alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki sit alanlarında yapı izni verilir mi? İşte sit alanları yapılaşma koşulları..

Sit alanı yapılaşma koşulları!

Sit alanı, doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar olarak ifade ediliyor. Peki, sit alanı yapılaşma koşulları nelerdir?

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 

Aksaray Pazartepe Höyük doğal sit alanı ilan edildi!

Aksaray İli, Merkez İlçesi, Karaören Köyü sınırları içerisinde kalan Pazartepe Höyük'ün 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. 

Çeşme'de arkeolojik sit alanının korunması için alınacak tedbirler mecliste!

13 Ağustos 2020 tarihinde İzmir ilinin Çeşme ilçesinde yaşanan yangın sonrasında arkeolojik sit alanının korunması için Bakanlığın alacağı tedbirler meclis gündemine taşındı. CHP'li Serter, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Şanlıurfa ve Mardin'de bazı yerler sit alanı ilan edildi!

Şanlıurfa ve Mardin'de bazı bölgeler 1 ile 2'nci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Gökçeada'da sit alanındaki kaçak inşaatları bakanlık durdurdu!

Gökçeada Belediyesi tarafından arkeolojik sit alanı içinde yapılan kaçak inşaatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı durdurdu. İnşaatların kaçak yapı muamelesi görmesi ve 3194 sayılı Yasa’nın 32 ve 42. maddelerine göre işlem uygulanması istendi.

Gökçeada Belediyesi'nin arkeolojik sit alanında başlattığı inşaata inceleme!

Gökçeada Belediyesi koronavirüs sürecini fırsata dönüştürmek amacıyla kısa süre içerisinde iki katlı betonarme binaları sit alanına inşa etti. Olay karşısında Gökçeada çevre örgütleri tepki gösterdi. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yapılarla ilgili işlem başlattı.

Isparta, Antalya ve Burdur'da bazı yerler sit alanı ilan edildi!

 Isparta, Antalya ve Burdur illerinde yer alan bazı bölgeler, 1 ile 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Pirre Merdan 1. derece sit alanı ilan edildi!

Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mardin'in Artuklu ilçesinde yer alan arkeolojik alanın, 1'inci derece sit alanı ilan edilmesine karar verdi.

Kocaeli Kandıra'daki antik mağara sit alanı ilan edildi!

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde definecilerin kaçak kazı yaptığı, antik tapınma alanı olarak kullanılan mağara 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Urla Gülbahçe arkeolojik sit alanı imar planı askıda!

İzmir Urla İlçesi, Gülbahçe Mahallesi, 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı...

Antalya Demre'de sit alanında yapılan inşaat sorunu TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya'nın Demre ilçesindeki Gürses Mahallesi'nde birinci derece arkeolojik sit alanında yapılan inşaatla ilgili işlemler ve zarar gören tarihi eserler hakkında iki ayrı soru önergesi hazırladı..

Çorum İskilip'te arkeolojik sit alanı ilan edildi!

İskilip Kuz Köy ve Harun Köy arası Kızlan mevkiinde bulunan tarihi alanda tamamlanan araştırmalar sonucunda; 23.000 metrekare alan Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Mirası olarak tescillendi.

Arkeolojik sit alanlarının dereceleri düşürülüyor!

Ankara’da bulunan 1. derecede arkeolojik sit alanlarının derecelerinin düşürülmesine devam ediliyor. Ankara Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Tezcan Candan Karakuş, Kedi Kayası Höyüğü’nün arkeolojik sit alanı derecelendirilmesinin düşürülmesini gündeme taşıdı.

arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları Haberi

arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları

Arkeolojik sit alanı kamulaştırma!

Arkeolojik sit alanları, insanlığın varoluşundan günümüze kadar 

ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini yansıtan alanlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Arkeolojik sit, antik bir yerleşmenin veya eski bir medeniyetin kalıntılarının bulunduğu yer veya su altında bilinen veya meydana çıkarılan korunması gerekli alanlar olarak da ifade ediliyor. 


Bu alanlarda eski devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ulaşmak mümkün oluyor. Arkeolojik sitler 3 dereceye ayrılıyor. 1. derece arkeolojik sitler, 2.  derece arkeolojik sitler ve 3.  derece arkeolojik sitler olarak biliniyor. 


SİT ALANI KAMULAŞTIRMA:

Madde 15 - Taşınmaz kültür varlıkları ve bunların korunma alanları, aşağıda belirlenen esaslara göre kamulaştırılır:


a) Kısmen veya tamamen gerçek ve tüzelkişilerle mülkiyetine geçmiş olan korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanları Kültür ve Turizm...