14 / 05 / 2024

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma şartları

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma şartları

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma mümkün müdür? Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma koşulları nelerdir? I. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşmaya izin verilir mi? İşte "Arkeolojik Sitlerde Koruma ve Kullanma Koşulları"...

Çeşme'de arkeolojik sit alanının korunması için alınacak tedbirler mecliste!

13 Ağustos 2020 tarihinde İzmir ilinin Çeşme ilçesinde yaşanan yangın sonrasında arkeolojik sit alanının korunması için Bakanlığın alacağı tedbirler meclis gündemine taşındı. CHP'li Serter, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İzmir'deki doğal sit alanları kesin korunacak hassas alan ilan edildi!

İzmir İli, Çiğli, Menemen ve Foça ilçeleri dahilindeki bazı doğal sit alanlarının kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesi hakkında karar bugünkü 2941 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gökçeada Belediyesi'nin arkeolojik sit alanında başlattığı inşaata inceleme!

Gökçeada Belediyesi koronavirüs sürecini fırsata dönüştürmek amacıyla kısa süre içerisinde iki katlı betonarme binaları sit alanına inşa etti. Olay karşısında Gökçeada çevre örgütleri tepki gösterdi. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yapılarla ilgili işlem başlattı.

Doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşulları yeniden belirlendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşullarını yeniden belirledi. Bir çivi çakmanın bile yasak olduğu doğa harikası Kelebekler Vadisi, Akdamar Adası, Erzurum Narman Peribacaları gibi sit alanlarında artık bungalovlar ve çadır kampları yapılabilecek...

Doğal sit alanlarıyla 86 proje tamamlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sağlıklı çevre koşullarında yaşamın sağlanması ve "Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi"nin başlatıldığını ve bu çalışmaların 86'sında sona gelindiğini açıkladı.

Bakan Murat Kurum'dan imar barışı açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Birinci derece arkeolojik sit alanlarında yapılan imar barışı başvurularını kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Doğal sit alanlarında kaçak yapılaşma mücadelesi!

Peribacaları ve doğal kaya oluşumlarıyla doğal sit alanı olan Nevşehir'in Göreme beldesinde, kaçak yapılaşmayla mücadeleye devam ediliyor. Bölgede imar barışı kapsamında ilgili kurumların denetimlerinin devam ettiği açıkladı.

Doğal sit alanlarında imar barışı fırsatçılığı!

Kaçak ve ruhatsız yapıların kayıt altına alınması için başlatılan imar barışı, 60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da kaçak yapılaşmayı hızlandırdı.

Fatih Kentsel Tarihi Sit alanları imar planı askıda!

Fatih ilçesi(Tarihi yarımada) 1.Derece Arkeolojik, Kentsel Arkeolojik, Kentsel Tarihi Sit alanları imar planı askıya çıktı..

Manisa'daki sit alanlarına ilişkin 3 soru mecliste!

Manisa'daki kentsel, arkeolojik, tarihsel, kültürel ve doğal sit alanları hakkında 2002-2017 yılları arasında yapılan işlemler TBMM'de konu oldu..

Antalya Demre'de sit alanında yapılan inşaat sorunu TBMM'de!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya'nın Demre ilçesindeki Gürses Mahallesi'nde birinci derece arkeolojik sit alanında yapılan inşaatla ilgili işlemler ve zarar gören tarihi eserler hakkında iki ayrı soru önergesi hazırladı..

Muğla Doğal Sit Alanları Araştırma Projesi iptal mi edildi?

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi'nin iptal edilip edilmediğini sordu..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan sit alanları açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bazı basın yayın organlarında yer alan "Doğal Sit Alanları İmara Açılıyor" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, sit alanlarının bilimsel kriterler ışığında yeniden değerlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma şartları Haberi

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma şartları

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma koşulları!

Arkeolojik sit; İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlar olarak tanımlanıyor. Peki arkeolojik sit alanlarında yapılaşma olur mu? Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma koşulları nelerdir?


Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma şartları, sit alanının derecesine farklılık gösteriyor. Örneğin I. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmezken; III. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmesi mümkün olabiliyor. Arkeolojik sit alanlarında yapılaşma şartları "Arkeolojik Sitlerde Koruma ve Kullanma Koşulları" kapsamında açıklanıyor:


Arkeolojik Sitlerde Koruma ve Kullanma Koşulları

Bu bölümde yapılan derecelendirme arkeolojik sitlerin taşıdıkları önem ve özelliklerinin yanısıra alanda uygulanacak koruma ve kullanma koşullarını kapsar.


1) I. Derece Arkeolojik...