27 / 05 / 2024

artan kur konut sektörü

artan kur konut sektörü

Ekonomide ‘yüksek faiz-pahalı döviz’ dönemi otomotiv ve konutta etkisini çabuk gösterdi. Yeni ekonomik iklimin etkileri, KOBİ’ler başta reel sektör, bankacılık ve hane halklarına zincirleme biçimde yayılacak

Konutta orantısız artan fiyatlar geri çekiliyor! Satılık ve kiralık konut fiyatları düşecek!  

Konut fiyatları geçtiğimiz 4 yılın ardından ilk kez, enflasyon altında kaldığını belirten Gayrimenkul PR, konutta orantısız artan fiyatların geri çekilmeye başladığını aktardı.

Avrupa'da artan işsizlik ve yüksek enflasyon konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabilir!

Avrupa Merkez Bankasına bağlı Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB) tarafından hazırlanan rapora göre Avrupa'nın pek çok ülkesinde konut sektörüne ilişkin risklerin sürdüğü kaydedilirken, artan işsizlik ve yüksek enflasyonun konut kredilerinin geri ödenmesini zorlaştırabileceği belirtildi.

Konut arzının artmasındaki en büyük engeller talep daralması ve artan maliyet!

İnşaat sektörünün, 2023’ü mücadeleyle geçirdiğine dikkat çeken Umut Durbakayım, talep daralması ve artan maliyetlerin altını çizerek, "Erişilebilir metrekare birim fiyatları ile üretim maliyeti arasındaki makasın açılması, konut arzının önündeki önemli engellerden" şeklinde konuştu. 

Artan konut ve kira fiyatları 65 yaş üstünü vurdu! Huzurevlerine başvuru patlaması yaşanıyor!

Yurt genelinde artan konut ve kira fiyatları emekli aylıklarıyla geçinmeye çalışan çoğu emekliyi etkiledi. Barınma kriziyle karşı karşıya kalan emekliler devlet huzurevlerine sığındı.

ABD'de yeni konut satışları yüzde 17,6 azaldı!

ABD'de yeni konut satışları, artan mortgage (konut kredisi) faiz oranları ile konut fiyatlarının etkisiyle 2022 Eylül'de aylık bazda yüzde 10,9 azalışla 603 bine geriledi.

Çeşme'de gayrimenkul yatırımlarına katlanarak artıyor! Fiyatlar yerinde durmuyor!

Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) bünyesinde hizmet veren önde gelen emlak komisyoncularından Özgür Korkmaz, Çeşme'de artan talebin  konut fiyatlarını da artırdığını söyledi. İşte detaylar...

Artık 400 bin liranın altında sıfır araç bulmak imkansız! İşte 2022 Temmuz ayı sıfır araba fiyat listesi

Artan kur ve dünyadaki siyasi dalgalanmalar sebebiyle araba fiyatları da artık cep yakarken, vatandaş ilgisini ikinci el otomobile yöneltmiş durumda. Peki, 2022 Temmuz ayı araba fiyat listesi ne durumda? İşte detaylar…

ABD'de yeni konut satışları Mayıs'ta yüzde 10,7 arttı! 

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de yeni konut satışları, piyasa beklentilerinin aksine yükseliş gösterdi. Mayıs ayında aylık yüzde 10,7 artan yeni konut satışları 696 bine çıktı.

Kiracıların gözü kulağı bu haberdeydi! Yüksek kiralar için harekete geçildi

Artan fahiş konut fiyatlarına hükümetten adım geldi. İki bakanlık yüksek kiralar için toplandı. İşte detaylar…

Avrupalı uzman uyardı! 'Artan konut fiyatları dikkate alınmalı'

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel artan enflasyona bağlı konut fiyatlarında yaşanan değişikliklere değindi.

Zekeriya Yapıcıoğlu'ndan artan konut fiyatlarına yönelik öneri!

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, artan konut fiyatlarının sınırlandırılması gerektiğini dile getirerek talepte bulundu. 

Faizsiz konuta yasal düzenleme geliyor!

Hükümet gittikçe artan faizsiz konut alımı ile ilgili yasal düzenlemeye gidiyor. Faizsiz konut satışı yapan şirketlere sermaye şartı getirilecek.

Artan maliyetler konut projelerini nasıl etkiledi?

Artan maliyetler ekonominin lokomotifi olan gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

artan kur konut sektörü Haberi

artan kur konut sektörü


Üretim, satış, istihdam ve ciro itibariyle sanayide stratejik bir öneme sahip, ihracattaki liderliğini sürdüren otomotiv, yeni kur ve faiz düzeyinden en hızlı etkilenen sektörlerin başında geldi. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocakta yüzde 8 daraldı. Yükselen kur ve ÖTV artışının fiyatları yukarı itmesi ve artan faizlerin taşıt kredisi kullanımını pahalandırmasının talepte yol açtığı düşüş, izleyen dönemde hızlanabilir.

Konutta risk var mı?


Demir ve çelik gibi girdi maliyetlerinin yükselmesi, inşaat-konut sektöründe fiyat üzerinde yukarı yönlü baskı yaparak, alıcıları zorluyor. Mevcut koşullarda konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 15-20 artışın zorunlu hale geldiğini ifade eden sektör yetkilileri, satışları baskılamaması için artışları daha düşük tutma eğiliminde. Ancak faizdeki yükseliş de konut stoklarının eritilmesini zorlaştıracak. Faiz artışının yıllık satışlarda yüzde 25-30 düşüşe yol açması bekleniyor.

Sanayi sektörleri...