17 / 05 / 2024

AVMlere yabancı kalmadılar

AVMlere yabancı kalmadılar

Türkiye’de uluslararası yatırımcıların alışveriş merkezi sektöründeki ağırlığı artıyor. 45 milyar dolarlık pazarın 3’te 1’i yabancının kontrolünde. Seçim sonrası yeni yatırımlara hazırlanıyorlar. Pazara yeni oyuncular girebilir.

Yabancıya konut satışlarında frene basıldı! Yabancı yatırımcılar Türkiye'den uzaklaşıyor

EVA Gayrimenkul Değerleme raporuna göre 2023 yıl raporuna göre yabancıların yatırımları yıllık bazda yüzde 48 azaldı. Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı ve Yüksek Mimar Emrullah Yedikardeş, bir zamanlar piyasayı diri tutan yabancı satışlarında frene basıldığını belirtti.

Adana Tarım ve Sera Bahçe Fuarları 7 Kasım 2023'te kapılarını ziyaretçilerine açacak

Adana Tarım ve Sera Bahçe Fuarları 7-11 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek. TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek fuar, sektörün yerli ve yabancı paydaşlarını bir arada buluşturacak. İşte ayrıntılar...

Konut fiyatları yıllık olarak arttı! Satışlar neden geriledi?

Vatandaşın konut alma hayalleri neredeyse suya düşerken piyasadaki alıcılar yatırımcılar ya da yabancılar oldu. Ekonomistler, konut fiyatlarını, yüzde 15'e varan yabancı satışlarının katladığına dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

Eyvah Eyvah… Türk hisse ve tahvilinden çıkacak yabancı kalmadı

Türkiye’de hisse senedi ve devlet tahvillerinden son yıllarda devamlı çıkış icra eden yabancı yatırımcının bu menkul kıymetlerdeki oranı zamanı en düşük seviyeye geriledi. Yabancının hisse senedinde yüzde 31,67 oranında tahvillerde ise sadece yüzde 0,83’e kadar indi. 

Evini yabancıya kiraya verenler dikkat! Sizin de başınıza gelebilir...

Kirasını geç ödeyen, konuta zarar veren, komşularıyla iyi geçinmeyen, kirayı ödemeden ülkeden giden bazı yabancı kiracılar son zamanlarda sık sık gündeme geliyor. Peki ev sahipleri bu durumla karşılaşırsa ne yapabilir? 

Türkiye gayrimenkul sektöründe ciddi pazar! 

Yabancı vatandaşların Türkiye'den konut alımları her geçen gün artıyor. PWC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu,Türkiye'nin gayrimenkulde önemli pazarlardan biri olduğunu dile getirdi.

10 günde yabancıya 250 milyon liralık konut satışı iptal edildi!

Türk vatandaşı olmak için Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapan yabancı vatandaşlar eksper raporundan çıkan değerlemenin vatandaşlık için gereken 250 bin dolarlık sınırın altında kalması nedeniyle alım yapmıyor. Bu sebeple 10 gün içerisinde 250 milyon liralık konut satışı iptal edildi. 

Döviz geliri olan gayrimenkullerin satışına teşvik geliyor!

Yabancı vatandaşların Türkiye'de gayrimenkul yatırımı hızla devam ediyor. Döviz getirisi olan gayrimenkullerin satışı içi Türkiye'de çeşitli teşvik politikaları gündemde.

Yabancı gayrimenkule 2,4 milyar dolar yatırdı!

Yabancı vatandaşların Türkiye'de gayrimenkul yatırımı her geçen gün artıyor. Öyle ki bu dönemde yabancıların gayrimenkule yatırımı 2,4 milyar dolar oldu. 

Konut alan yabancı sayısı üçe katlandı!

Türkiye'de konut yatırımı yapan yabancı vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. 2021'nin ilk yarısında üçe katlandı.

Yabancıların konutta ilk tercihi İstanbul!

Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle yabancı vatandaşları Türkiye'de konut alımına yöneldi. Yabancıların konut alımında ilk tercihi ise İstanbul oldu.

Yabancılar izole projeleri tercih ediyor! 

Koronavirüs salgını ile beraber konut trendi tümüyle değişti. Öyle ki Türkiye'de konut yatırımı yapan yabancı vatandaşlar da izole projeleri tercih ediyor.

Yabancıya aynı konutla tek vatandaşlık sınırlaması!

2018'de Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre; yabancı vatandaşlar için 250 bin dolar tutarında taşınmaz edinimi ile Türk vatandaşlığı kazanımı kolaylaştırmıştı. 2019'da yayımlanan yeni yönetmelikle bir konutun vatandaşlık edinimi için sadece bir kez kullanabileceği belirtildi.

AVMlere yabancı kalmadılar Haberi

AVMlere yabancı kalmadılar

Türkiye’de cari açığın son yıllardaki finansmanına en büyük desteklerden biri, alışveriş merkezlerinden (AVM) geldi. 2014 sonu itibariyle Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımcıların yaptıkları AVM yatırımı toplamı 14 milyar doları aştı. Son 6 yıl ortalaması 9.4 milyar dolar olan doğrudan yabancı sermaye girişlerinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yüzde 10 ile 15’lik kısmı AVM’lere geldi.

Bu rakam, Türkiye’de yapılan toplam 45 milyar dolarlık alışveriş merkezi yatırımının yaklaşık üçte birlik kısmının yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor.



TÜRKİYE’DE AVM SAYISI: 342


Ortalama olarak bakıldığında, AVM’ler aracılığıyla yıllık 1 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi sağlanmış oldu. Türkiye’de toplam 342 alışveriş merkezi yatırımının 78’i yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Bu yatırımların toplam kiralanabilir alanı ise 2.9 milyon metrekare oldu. Doğrudan yabancı yatırımlar, toplam AVM sayısının yüzde 23’ünü, toplam yatırım...