30 / 04 / 2024

ayasofya müze kararı

ayasofya müze kararı

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu ifade edildi.

Ayasofya'nın müze olması için hazırlanan kararnamedeki Atatürk imzası sahte mi?

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın müze haline getirilmesi için hazırlanan kararnamenin ve Atatürk imzasının sahte olduğunu ileri sürüyor, diğer uzmanlar ise böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirtiyor. Danıştay 2 Temmuz’da konuya ilişkin nihai karar verecek. 

Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin restorasyonu iptal edildi!

Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin hukuka aykırı restorasyonuna ilişkin iptal kararı verdi...

Kuleli Askeri Lisesi'ne 1.7 milyonluk müze projesi!

15 Temmuz darbe girişiminin ardından askeri okulların kapatılması ile birlikte müze olmasına karar verilen Kulesi Askeri Lisesi için Ankara merkezli bir şirket tarafından 1.7 milyon TL’ye müze projesi hazırlanacak.

Aydın'ın İstiklal mahallesindeki 50 yılık ev müze yapılması için bağışlandı!

Ali Sarıyörük'ün eşi Suna Sarıyörük, İstiklal mahallesi İnkılap caddesindeki 19'uncu yüzyılın Osmanlı sivil mimari örneğini taşıyan evlerinin 50 yıllık kullanım hakkını, müze yapılmak üzere İncirliova Belediyesi'ne bağışlama kararı aldı

İnönü Müze Evi işlev kazanacak!

İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker’le birlikte İsmet İnönü’nün doğduğu evi gezen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, müze evin daha işlevsel hale gelmesi için birlikte hareket etme kararı aldıklarını söyledi.

Tarihi Sirkeci Garı müze oluyor!

Tarihi Sirkeci Garı, müze olarak yeniden düzenleniyor. Karar İBB Meclisi'nde onaylandı, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yetki verildi..

Diyarbakır'daki cezaevi müze mi olacak?

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin müze alanı olarak kullanılması için karar aldı. Milli Emlak, belediyenin aldığı kararın iptali için dava açtı. Adalet Bakanlığı ise, plan değişikliğinin şimdilik uygun görülmediğini bi

Yassıada müze mi oluyor?

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Yassıada'yı " Demokrasi Adası " olarak "yap-işlet-devret" modeliyle müze olarak ülkeye kazandıracaklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, gerekli izinler çıktığı anda projeye başlayacaklarını dile getirdi

Müze ve ören yerlerinden 12,5 milyon liralık gelir elde edildi!

Ocak-kasım döneminde Antalya'da bulunan 4 müze ve 14 ören yerini yaklaşık 2,8 milyon kişi ziyaret etti, ziyaretlerden 12,5 milyon lira gelir elde edildi.

Müze ve ören yerlerini 2014'te 27 milyon kişi gezdi!

Türkiye'deki müze ve ören yerlerinden elde edilen gelir, son 12 yılda 26 milyon liradan 371 milyon liraya yükseldi. Tarih ve kültürün sergilendiği müzeleri 2014'ün 10 ayında 27 milyon kişi gezip gördü

BSH Grubu Türkiye’ye Ar-Ge için 200 milyon euro daha yatırım yapma kararı aldı!

BSH Grubu, 87 ülke ve 8 üretim tesisinin sorumluluğunu bağlayarak yeni bölgesel üs olarak seçtiği Türkiye’ye Ar-Ge için 200 milyon euro daha yatırım yapma kararı aldı.

Özel müze sayısı 197'ye ulaştı!

Gerçek ve tüzel kişilerin kurduğu müze sayısı devlete ait müzeleri geçti. Özel müze sayısında son yıllarda yaşanan artışın yasal düzenlemeyle verilen teşvik ve müze kurmanın kolaylaştırılmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Madımak Oteli müze mi oluyor?

Başbakan Ahmet Davutoğlu ’nun bugün Tunceli’ye yapacağı tarihi ziyarette Alevi açılımı için öncelikli konular arasında gösterilen Madımak Oteli ’nin müze olması konusunda açıklama yapması bekleniyor.

ayasofya müze kararı Haberi

ayasofya müze kararı

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptalini talep ederek Danıştay'da dava açtı. 

Davayı duruşmalı değerlendiren Daire, 2 Temmuz'daki duruşmada tarafları dinledi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; duruşmadan sonra dosyayı inceleyen Danıştay 10. Dairesi kararını verdi.

Daire, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu ifade edildi.

Danıştayın gerekçesinde Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği belirtildi. 

Gerekçede şu ifadelere yer verildi: 

-"Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.

-"Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına...