07 / 07 / 2024

ayasofyanın mimarisi

ayasofyanın mimarisi

Mimarlık tarihinin başyapıtlarından Ayasofya, sanat, kültür ve yapı teknolojisi bağlamında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin düzenlediği "Uluslararası Ayasofya Sempozyumu"nda konuşulacak...

İstanbul Eyüp'teki bina Mısır'ı aratmıyor! Görenler photoshop zannetti!

Mısır İskenderiye'deki 16 katlı binanın mimarisi görenleri hayrete düşürürken, aynı binanın bir benzeri İstanbul Eyüp'ten geldi. Binayı görenler gözlerine inanamadı, photoshop zannetti. İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ın mimarisi sil baştan değişiyor! Konutlar artık 5 kattan fazla yapılmayacak!

Kahramanmaraş'ın Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, meydana gelen 6 Şubat depremlerinin ardından konutların artık yatay mimari esas alınarak yapılacağını ve 5 kattan fazla olmayacağını açıkladı.

Ordu Küçük Sanayi Sitesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!

Ordu Büyükşehir Belediyesi, şehrin mimarisi, dokusu ve görsel estetiğinin sistematik bir şekilde gerçekleşmesi amacıyla Küçük Sanayi Sitesi'nde kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatıyor.  

İstanbul Havalimanı ‘Kovid-19 Havacılık Sağlık Emniyeti Protokolü’nü imzaladı!

Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst düzey yolcu deneyiminin yanı sıra henüz ilk yılında küresel aktarma havalimanı olarak havacılık sektöründe yerini alan İstanbul Havalimanı, EASA tarafından hazırlanan ‘Kovid-19 Havacılık Sağlık Emniyeti Protokolü’nü imzaladı.

Koronavirüs döneminde okul mimarisi yeterliliğine dikkat edilmeli!

Koronavirüs sonrası sosyal mesafe, doğal havalandırma gibi konuların öneminin artmasıyla yeni dönemde aileler, okulun mimarisi açısından daha dikkatli olmalı. Peki dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Levent'teki caminin mimarisi nasıl olmalı?

Merkez Bankası’nın Beşiktaş Levent’teki banka kulelerinin arasında bulunan 18 dönümlük arazisinde cami inşaatı başlatıldı. Peki Levent'teki caminin mimarisi nasıl olmalı? İşte  Fatih Altaylı'nın yeni cami mimarisi hakkındaki yazısı...

Ayasofya'nın mimarisi uluslararası sempozyumda masaya yatırılacak!

Mimarlık tarihinin başyapıtlarından Ayasofya, sanat, kültür ve yapı teknolojisi bağlamında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin düzenlediği "Uluslararası Ayasofya Sempozyumu"nda konuşulacak...

Yaylaların otantik mimarisi betonlaşmayla mı kayboldu?

Yeşil Yol güzergâhında yer alan  yaylalarda betonlaşmanın önüne geçilemiyor. Yaylaların otantik mimarisi adeta kayboldu.

Kendo Kemer Evleri Sitesi'ne SOTCA'dan ödül!

Göktürk’te yer alan Kendo Kemer Evleri Sitesi, doğayla bütünleşen özgün mimarisi ile Sign of The City Awards (SOTCA) Tamamlanmış En İyi Müstakil Konut ödülünü kazandı...

Odunpazarı Modern Müze kapılarını açıyor!

Osmanlı ve geleneksel Japon mimarisi ile Odunpazarı sivil mimarisi öğelerinden esinlenerek tasarlanan müze yarın gerçekleştirilecek törenle açılacak...

Ankara'nın mimarisi değişecek!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mehmet Özhaseki, Ankara için projelerini açıkladı. Özhaseki, mahalle konseptinde medeniyet yapıları inşa edeceğiz diye konuştu. 

Sakarya dönüşümle değer kazanıyor!

Sakarya Sapanca'daki Kentsel Dönüşüm Konutları nitelikli çevre düzenlemesiyle şehre değer katarken, yatay mimarisi ve mahalle eksenli düzenlemesiyle dikkat çekiyor.

Çamlıdere'ye 'Ankara mimarisi' dokunuşu!

Ankara Çamlıdere Belediyesi, ilçe merkezinde bulunan binaların cephelerini ‘Ankara mimarisi’ konsepti ile yeniliyor. Dükkan cephelerini ve tabelaları yenileyen belediye, binaların cephelerini de restore edecek.

ayasofyanın mimarisi Haberi

ayasofyanın mimarisi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi açıklamasına göre, inşasından bu yana mistik bir yapı olan Ayasofya, Osmanlı ve Bizans mirasının tek bir büyük kubbe altında gözlemlenebildiği, çağlar boyunca sahip olduğu farklı kimliklerle farklı amaçlara hizmet eden bir dünya mirası olarak adından söz ettiriyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Ayasofya'nın sosyal, ekonomik ve politik koşullar nedeniyle yapılı çevresiyle birlikte geçirdiği değişikliklere odaklanan "Uluslararası Ayasofya Sempozyumu", 24-25 Eylül'de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde düzenlenecek.

Farklı disiplinlerden gelen fikirleri paylaşmak, görüş alışverişlerinde bulunmak amaçlarıyla düzenlenen sempozyum; mimarlık, sanat tarihi, koruma, şehir planlaması ve inşaat mühendisliği alanındaki araştırmalardan ortaya çıkacak bulguların aktarıldığı bir platform olmayı hedefliyor.

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Prof. Dr. Takeshi Ishizaki, Prof. Gino Mirocle Crisci...