29 / 04 / 2024

Basmane Eski Konak

Basmane Eski Konak

İzmir’in en eski yerleşimlerinden Basmane’de yer alan Hurşidiye Mahallesi, kent tarihine ışık tutan yapılarıyla dikkat çekiyor.

Konak Belediyesi yeni hizmet binasının inşaatı başladı!

Konak Belediyesi’nin Basmane’de hayata geçirilecek olan yeni hizmet binasının inşaat çalışmaları başladı. Başkan Batur açıklamasında ihale tamamlanır tamamlanmaz inşaat faaliyetinin başladığını başladı.

Abdül Batur: Konak'ın en büyük sorunu yapı stokunun eski olması!

 Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ilçedeki yatırımlarla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Batur, Konak'ın en büyük sorununun yapı stokunun eski olması olduğunu belirtti.

Samsun'da bitmeyen inşaata mağaza açtılar!

Samsun'da eski Konak Sineması'nın yıkıldığı alanda inşaatı devam eden binada yapı kullanma izni ve işyeri ruhsatı olmadan açılan EVKUR mağazası, İlkadım Belediyesi tarafından mühürlendi...

Yozgat'taki 20 tarihi konak kamulaştırıldı!

Yozgat Belediyesi tarafından 20 eski ev ve konak kamulaştırıldı. Tarihi konakların aslına uygun bir şekilde restore edilmesi için çalışmalar başlatıldı. 

Konak'ta imar barışı için danışma desteği!

Konak Belediyesi, İmar Barışı konusunda vatandaşı bilgilendirmek amacıyla Basmane’deki hizmet binası girişine danışma masası kurdu.

Konak'ta imar barışından 1.200 kişi faydalandı!

İzmir Konak'ta bugüne kadar yaklaşık bin 200 kişi imar barışından faydalandı. İmar barışı hakkında kafasında soru işareti olanlar Basmane'deki hizmet binasının girişinde kurulan danışma masasına başvuruyor...

Konak Tramvayı’nda son etaplar geçiliyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Konak Tramvayı'nın hat imalatlarındaki son etaplardan biri daha geçiliyor. 15 Kasım Çarşamba gününden itibaren eski Vergi Dairesi’nden Üçkuyular İskelesi Kavşağı yönüne yapılan  ulaşım "tek taraflı" olarak trafiğe kapatılacak. 

Basmane Polis Merkezi restore edilecek!

İzmir'de, Konak Meydanı'ndan başlayıp Basmane'ye kadar uzanan Anafartalar Caddesi'nin üzerindeki üç polis merkezinden biri kapandı, diğerinin yeri değişti, Basmane Polis Merkezi ise restorasyon çalışmaları sebebiyle boşaltıldı.

Mahall Bomonti İzmir Konak teslim tarihi!

Mahall Bomonti İzmir projesi 250 milyon dolar yatırımla yükseliyor. İzmir Konak'ta eski Şaraphane arazisinde inşa edilen Mahall Bomonti İzmir projesinde 9 tarihi blok olacak...

İzmir Basmane'deki eski Türk evi 4 milyon TL'den satışa çıkarıldı!

İZMİR'in Basmane semtinde 19. Yüzyıl'ın sonlarında yapılan eski bir Türk evi, sahibi tarafından 4 milyon TL'ye şatışa çıkarıldı. 3 katlı ev 1200 metrekare arsa üzerinde kurulu. Evin bahçe kapısı girişinde bir de otopark bulunuyor.

Boyabat Belediyesi konak satın aldı!

Sinop'un Boyabat Belediyesi tarafından, ilçe turizmine kazandırılmak üzere konak satın alındı. İsmail Eski Konağı’nın anahtarı yapılan törenle Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı’ya teslim edildi.

İzmir'deki eski Tariş arazilerinin imar planı iptal edildi!

İzmir 4. İdare Mahkemesi, Konak ilçesinde bulunan, Özak GYO'nun inşaat projeleri yapmak istediği eski Tariş arazilerinin bulunduğu alanın 1/1000'lik imar planının yürütmesini, planda kamusal erişebilirlik için yol bırakılmamış olması gerekçesiyle durdurdu

Konak Belediyesi protokol cami için alan gösterdi!

Konak Belediyesi, yapılması planlanan protokol cami için Çınarlı'da Özel İdare'den kalan taşınmazlara karşılık yine aynı bölgede bulunan ve özelleştirme ile satılan Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait eski muayene istasyonunun bulunduğu alanı gösterdi.

Basmane Eski Konak Haberi

Basmane Eski Konak

Mahallede nüfus kayıtlarına göre 150 kişi ikamet ederken, gündüz saatlerinde ise bu rakam 15 bine kadar çıkıyor

İzmir'in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Basmane bölgesinde 17. Yüzyıl'dan kalma olan Hurşidiye Mahallesi'nin, adını 1875 yılında İzmir Valisi olarak görev yapan Hurşit Paşa'dan aldığı tahmin ediliyor. Mahalleye bu ad İzmir Belediye Meclisi'nin 11 Şubat 1937 tarihli toplantısında alınan kararla verildi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türklerle Musevilerin bir arada yaşadığı mahalle, şimdilerde tamamen SİT kapsamında yer alıyor. 150 kişilik resmi kayıtlı nüfusa sahip mahallede insan sayısı, gündüz saatlerinde ise 15 bine kadar çıkıyor. Mahallede Konyalı, Mardinli ve Kütahyalılar çoğunlukta.


Muhtar, köşkü kurtardı 


Hurşidiye Mahallesi'nde 3 dönemdir muhtarlık görevini yürüten Enis İpek, 7 yaşında Urfa Siverek'ten gelerek Basmane'ye yerleşmiş. Dedesi Ali İpek'in Oteller Sokağı'ndaki Değerli Palas'ı...