23 / 12 / 2024

İzmir Hurşidiye Mahallesi'nde tarihe ışık tutan yapılar dikkat çekiyor!

İzmir Hurşidiye Mahallesi'nde tarihe ışık tutan yapılar dikkat çekiyor!

İzmir’in en eski yerleşimlerinden Basmane’de yer alan Hurşidiye Mahallesi, kent tarihine ışık tutan yapılarıyla dikkat çekiyor.



Mahallede nüfus kayıtlarına göre 150 kişi ikamet ederken, gündüz saatlerinde ise bu rakam 15 bine kadar çıkıyor

İzmir'in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Basmane bölgesinde 17. Yüzyıl'dan kalma olan Hurşidiye Mahallesi'nin, adını 1875 yılında  İzmir  Valisi olarak görev yapan Hurşit Paşa'dan aldığı tahmin ediliyor. Mahalleye bu ad İzmir Belediye Meclisi'nin 11 Şubat 1937 tarihli toplantısında alınan kararla verildi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türklerle Musevilerin bir arada yaşadığı mahalle, şimdilerde tamamen SİT kapsamında yer alıyor. 150 kişilik resmi kayıtlı nüfusa sahip mahallede insan sayısı, gündüz saatlerinde ise 15 bine kadar çıkıyor. Mahallede Konyalı, Mardinli ve Kütahyalılar çoğunlukta.


Muhtar, köşkü kurtardı 


Hurşidiye Mahallesi'nde 3 dönemdir muhtarlık görevini yürüten Enis İpek, 7 yaşında Urfa Siverek'ten gelerek Basmane'ye yerleşmiş. Dedesi Ali İpek'in Oteller Sokağı'ndaki Değerli Palas'ı satın alması üzerine ailecek Basmane'ye yerleştiklerini anlatan İpek, "Çocukluğum Basmane'de geçti.

Buraya gönül verdik. Şimdi ise gücüm yettiğince bölgeye hizmet ediyorum. Burası çok eski bir semt. Evlerin tamamı SİT kapsamında. Ancak bakımsızlıktan dolayı çoğu yıkılıyor. Bu tarihe sahip çıkmak lazım" diyor. Mahallede bugüne kadar ayakta kalmayı başarabilmiş yok olmaya yüz tutan nadir yapılardan Bahşişoğlu Köşkü'ne Muhtar İpek sahip çıkmış. 3 katlı, 10 odalı tarihi binanın orijinal süslemeleri, avizeleri, merpen trabzanları ve mermer havuzunun parçalanıp çalındığını anlatan İpek, "Basmane, çocukluk yıllarımın geçtiği, yetiştiğim yer. Buradaki asırlık evlerin kaderine terk edilmesi beni üzüyor. İzmirlilere bir çağrı yapmak istiyorum: Gelin, tarihi değerlere sahip çıkın. Yok olmalarına izin vermeyin.

Ben de talan edilen bu köşkü satın alarak turizme kazandıracağım. Buraya projeye uygun tarihi konseptte bir kara fırın ve üstüne ise 5 odalı bir pansiyon yapacağım" dedi.


Tevfik Paşa Hamamı 


Osmanlı'nın son döneminde sadrazam olarak görev yapan Tevfik Paşa'nın adını taşıyan Tevfik Paşa Hamamı bu mahalle sınırlarında yer alıyor. Anafartalar Caddesi'ndeki kubbeli hamamın moloz taş ve tuğladan yapılmış değişik mimarisi dikkat çekiyor.


Atatürk'ün nikahını kıyan müftünün evi burada


29 Ocak 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım'ın nikahını kıyan İzmir'in eski Müftüsü Rahmetullah Efendi'nin yaşadığı bina bu mahallede yer alıyor. Milli mücadeleye destek veren din adamları arasında yer alan Rahmetullah Efendi mitinglerde yaptığı açıklamalarla ve Yunan işgaline karşı çıkmasıyla biliniyor. Bakımsız haldeki yıkılmaya yüz tutan binaya Konak Belediyesi tarafından konulan binanın tarihini anlatan tabela dikkat çekiyor.


Eski Konak muhtarlık oldu


Beyaz kireç boyası ve mavi pencereleri, çiçekli bahçesiyle sakin bir atmosferi olan 200 yıllık konakta muhtarlık hizmetini yürüten Muhtar Enis İpek, "Burası daha önce aile konağı olarak geçiyormuş. Sonra deri atölyeleri yapılmış. Ben 10 yıl önce burayı satın alarak restore ettim. Şimdi geceliği 25 liraya pansiyon olarak kullanıyorum. Burayı restore ederken yerdeki betonların altından 200 yıllık badem taşları çıktı. Tarihin üzerine beton atmışlar.

Bu tarihi değerlere sahip çıkılmazsa tek tek yok olup gidecek. Herkes elini taşın altına koymalı" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön