06 / 05 / 2024

bathonea kazıları

bathonea kazıları

‘ Bathonea ’ kazılarında MÖ 2 bine ait izler bulundu. Bilim insanlarını heyecanlandıran çalışmanın İstanbul ’un Hititler dönemindeki bilinmeyen tarihini gün yüzüne çıkartacağı düşünülüyor.

Bathonea kazıları İstanbul'un 4 bin yıl öncesine ışık tuttu!

Kazı başkanı Doç. Dr. Şengül Aydıngün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009'da başlanan kazılarda ilk yıllarda genel bir temizlik, araştırma, haritalandırma ve jeofizik çalışmaları yapıldığını, 2011-2012'den itibaren kazmaya başlandığını söyledi.

Küçükçekmece'de antik kent olabileceği söylendi!

İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi desteği ile Küçükçekmece Gölü Havzası'nda yapılan Bathonea Kazıları'nda, İstanbul tarihinde önemli sayılacak kalıntılara rastlandı...

Bakırköy-Kirazlı Metrosu'nun tünel kazıları tamamlandı! 1 yıl içinde açılacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakırköy-Kirazlı Metro Hattı'nın tünel kazılarının tamamlandığına dikkat çekti ve çalışmaların 1 sene içinde megakent İstanbul'a yeni bir hat daha kazandıracak olma heyecanıyla aralıksız sürdürüldüğünü belirtti. 

Narlıdere Metrosu'nun tünel kazıları tamamlanıyor!

Bornova-Narlıdere arasında inşa edilen metro inşaatının tünel kazıları büyük ölçüde tamamlandı. Çalışmalarda tünel uzunluğu 10 bin 746 metreye ulaştı. 

Beyşehir Gölü'nde tarihi yapılar keşfedildi!

Beyşehir Gölü’nün batı kıyısında bulunan Anadolu Selçuklulara ait Kubadabad Saray Külliyesi kazılarında drone ile yapılan belgeleme çalışmaları sırasında, göl kıyısından yaklaşık 100 metre açıkta ve 2 metre derinlikte bina kalıntıları ortaya çıktı. 

İzmir Narlıdere Metrosu'nda tünel kazılarının yüzde 78.37'si tamamlandı!

İzmir Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattında tünel kazılarının yüzde 78.37'si tamamlandı. Böylece, Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattında önemli bir eşik daha geçildi. 

Hazine arayıcısı Bekir Tatlı tünel kazısı için devlet desteği bekliyor!

Mersin'de hazine arayıcısı Bekir Tatlı tarafından ulaşılan ve içerisinde 2 bin 300 yıllık büyük bir imparator hazinesi bulunduğuna inanılan mezar odası ve tüneldeki kazıların devamı için devlet desteği bekleniyor...

Edirne Sarayı'nın kazıları yeniden başlıyor!

Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapan Edirne Sarayı'nda kaz çalışmaları 3 yıl aradan sonra yeniden başlatılıyor.

Konak'ta yapılan define kazıları mecliste konu oldu!

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve kamulaştırılan bazı binalarda yapılan define kazıları meclis gündemine taşındı..

Kaçak kazılar ve alınan tedbirler meclis gündeminde!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarihi alanlardaki kaçak kazılara ve önlenmesi için alınan tedbirlere ilişkin 3 soru hazırladı. Gürer sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu..

Aspendos kazılarında 2 bin yıllık dükkanlar ortaya çıktı!

Antalya'nın Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Kenti kazılarında 2 bin yıllık dükkan ve depolar ortaya çıkarıldı.

İzmir'deki arkeolojik kazılarına ayrılan bütçe meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye genelinde ve İzmir İli'nde yürütülen arkeolojik kazılara ve bu çalışmalara ayrılan bütçeye ilişkin soru önergesi hazırladı..

Tokat Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları bitti!

Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Burcu Erciyas, kazıların bu yılki bölümünü tamamladıklarını söyledi.

Diyarbakır Ergani'deki kazı çalışmaları yeniden başladı!

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde güvenlik gerekçesiyle 24 yıllık aranın ardından geçen yıl başlanan arkeolojik kazıları bu yılda yeniden başladı.

Efes'teki 100 yıllık kazı çalışması durduruldu!

Dışişleri Bakanlığı, Viyana'daki havalimanında yaşanan pano gerilimi sonrası Avusturya ile diplomatik kriz çıkmasından dolayı, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün Efes'te 100 yılı aşkın bir süredir sürdürdüğü kazıları durdurdu.

bathonea kazıları Haberi

bathonea kazıları

İstanbul Küçükçekmece Gölü havzasında 5 yıldır süren “Bathonea” kazıları, Milattan Önce (MÖ) 2 bine ait izleri ortaya çıkararak, İstanbul’un tarihi kronolojisindeki boşlukları dolduruyor.


Kazı başkanı Doç. Dr. Şengül Aydıngün kazılarda ele geçen parçalar sayesinde İstanbul’un tarihinin kronolojideki boşluklarını doldurmaya başladıklarını belirterek, “Yenikapı, daha önceki Fikirtepe ve Pendik gibi kazılarda İstanbul’un Neolitik Dönemi’ni biliyorduk. MÖ 6 binli yıllar, günümüzden 8 bin, 8 bin 500 yıl öncesini biliyorduk. Ama ara dönemi günümüze daha yakın dönemler yoktu. MÖ 2 binde Hititler ’in yaşadığı dönemde İstanbul hiç bilinmiyor muydu? Bunlar eksikti. Galiba bu dönemle ilgili ilk bilgiler bizim kazılarımızdan geliyor. Bu da bilim dünyasında heyecan yaratmaya başladı” diye konuştu.


'Kazı birkaç nesil daha sürer'

Kazılardan her dönemin ayrı bir bilgisinin geldiğini belirten Aydıngün şöyle konuştu: “Buranın...