15 / 05 / 2024

belediye Hemşehri hukuku

belediye Hemşehri hukuku

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisi oluyor. Beldeyi ilgilendiren her konuda hemşehrilerin hakları söz konusu oluyor. Buna göre, hemşehri hukuku nedir, hemşehri hukuku ile ilgili hükümler nelerdir diyorsanız işte yanıtı...

Belediye o ilde hem konut hem de ticaret imarlı arsa satacak!

Bitlis Belediye Başkanlığı, Bitlis Merkez Hüsrevpaşa Mahallesi'nde bulunan konut ve ticaret imarlı arsa için satış ihalesi düzenliyor.

Ekrem İmamoğlu: İstanbul, dünyanın aynı anda en çok metro yapılan şehri oldu!

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı İmamoğlu, Ataköy-İkitelli Metro Hattı test sürüşü videosunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaşarak "İstanbul, dünyanın aynı anda en çok metro yapılan şehri oldu" dedi. 

Rize Çamlıhemşin için kamulaştırma kararı!

Rize ili, Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazlar için Çamlıhemşin Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Pakistan'ın Karaçi Belediye Başkanı Esenler'deki kentsel dönüşüme hayran kaldı!

Pakistan'ın en kalabalık ve en önemli şehri Karaçi'nin Belediye Başkanı Iftikhar Ali Shallwani, Esenler Belediyesi'ni ziyaret etti.

Türkiye'nin ilk 'Akıllı ve Güvenli Şehri'ndeki yeni etap konutlarının temeli yarın atılıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, Esenler'de önce "Sıfır Atık" projesi kapsamında geri dönüşümden elde edilen 500 bin defteri öğrencilere dağıtacak, sonrasında da Türkiye'nin ilk 'Akıllı ve Güvenli Şehri'ndeki yeni etap konutlarının temelini atacak.

Gaziantep’e Medeniyet Şehri!

Cumhur İttifakı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Şahin, yatay mimariye sahip 50 bin konutluk Kuzeyşehir ile Medeniyet Şehri projelerinin şehrin çehresini değiştireceğini söyledi...

Erzincan'da muhtarlık binası olmayan belediye kalmayacak!

Erzincan Belediyesi, projelerle şehri fiziki olarak güzelleştirmeye devam ediyor. Belediye tarafından bölgede 26 muhtarlık binası inşa edilecek.

Samsun millet bahçeleri şehri olacak!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin millet bahçesiyle ilgili olarak çok önemli açıklamalar yaptı. Şahin, "Samsun millet bahçeleri şehri olacak" dedi.

Çok yüksek binalarla şehri boğmamak gerekiyor!

Gayrimenkul sektörü temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, “ Çok büyük binalarla şehri boğmamak gerekiyor” dedi.

Bursa'da yatay mimarili dönüşüm yapılmalı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da faaliyet gösteren hemşehri derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi. 

Çamlıhemşin yeni imar planlarına kavuşuyor!

Kısa bir süre önce Çamlıhemşin Belediye Başkanlığı tarafından kent merkezinin çehresi değiştirilerek yeni bir yüze kavuşturulan Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde imar planları da yenileniyor.

Osman Genç: Şehri imar ederken nesli ihya edeceğiz!

Başkan Yardımcıları ve birim müdürleri ile haftalık toplantısını gerçekleştiren Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Şehri imar ederken nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil imar ettiğiniz şehri tahrip eder" dedi.

Erzurum'da kentsel dönüşüm hızlandı!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, tesisleriyle göz kamaştırıyor. Yatırım programını düzenleyen belediye, hem altyapı hem de üst yapıda onlarca projeyi hayata geçirdi.

belediye Hemşehri hukuku Haberi

belediye Hemşehri hukuku

Hemşehri hukuku nedir?

Hemşehri, bir beldede ikamet eden kimselere deniyor. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları bulunuyor. Bu haklar, hemşehri hukuku kapsamında şekilleniyor. Buna göre hemşehri hukuku nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Hemşehri hukuku ile ilgili yasal hükümler Belediye Kanunu kapsamında 13. maddede şu şekilde ifade ediliyor;


MADDE 13. — 

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.


Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır.


Belediye sınırları...