29 / 12 / 2024

belediyeler nasıl denetlenir

belediyeler nasıl denetlenir

Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılıyor. Peki, belediyelerin denetimini kim yapar? İşte belediyelerin denetimi mevzuatı...

Belediyelerin denetimi nasıl yapılır?

Hizmetlerin süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre tarafsız olarak analiz etmek için yapılan belediyelerin denetimi nasıl yapılır?

Belediyeler 6.500 TL maaşla çok sayıda memur alacak! Belediye iş ilanlarına nasıl başvurulur? Hemen başvurabilirsiniz!

Üç farklı belediye toplamda 116 memur alımı yapacak. Peki belediye iş ilanlarına nasıl başvurulur? İşte detaylar...

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman? Nasıl ödenir?

Belediyeler tarafından toplanmakta olan emlak vergisi, mülk sahipleri tarafından her sene düzenli şekilde ödeniyor. Peki emlak vergisini kimler öder? Online emlak vergisi nasıl ödenir? 2020 E-devlet emlak vergisi sorgulama ve ödeme detayları...

Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor?

Akıllı otoparklar, akıllı kavşaklar, akıllı ulaşım, akıllı sulama sistemleri... Belediyeler akıllı şehir olmak için birbiriyle yarışıyor. “Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor” sorusunun cevabını belediye başkanları anlattı...

Çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanıyor?

Çevre Temizlik Vergisi; belediyeler tarafından tüm konut ve işyeri sahiplerinden alınan vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanıyor?

Belediye arsası nasıl kiralanır?

Belediyeler tarafından arsa, konut ve işyerleri üretilmesi, tahsisi, kiralanması ve satışına ilişkin usul ve esasları, 29 Eylül 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte açıklanıyor. Peki, belediye arsası nasıl kiralanır?

Site yönetimi nasıl denetlenir?

Sitede yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar. Peki, site yönetimi nasıl denetlenir? İşte site yönetimi denetimi esasları..

İmar planı nasıl öğrenilir?

Belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan imar planları, imar uygulaması ile ilgili esasları belirliyor. Peki, imar planı nasıl öğrenilir?

Çevre görevlisi nasıl denetlenir?

Çevre görevlileri firmaların, yeterlik şartlarının devam edip etmediği ve yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği yetkili makam tarafından denetleniyor. Peki, çevre görevlisi nasıl denetlenir? İşte çevre görevlisi denetimleri..

Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılan binalara kaçak bina deniyor. Bu durum ilgili belediyeler tarafından tespit edilirse bina yıkımı kararı alınabiliyor. Kaçak bina yıkımı nasıl yapılır?

Yeni inşaat ruhsatı nasıl alınır?

İnşaat ruhsatı, 3194 sayılı İmar Kanununun 20,21 ve 22. maddeleri ile 3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği'nin 57.maddeleri esas alınarak veriliyor. Peki, yeni inşaat ruhsatı nasıl alınır?

İmar planı itiraz dilekçesi nasıl yazılır?

Uygulama imar planı yapılacak yerlerin incelemesi Belediyeler tarafından yapılıyor. Belediyelerin belirlediği yerlerde bir ay süreyle imar planı askı tutanağı asılıyor. Bu sürede imar planına itiraz edilebiliyor. İmar planı itiraz dilekçesi nasıl yazılır?

İmar planı itiraz davası nasıl açılır?

Belediyeler, valilikler, planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan imar uygulaması yapılan yer hakkında detayların gösterildiği hukuki belgeye imar planı deniyor. İmar planına itiraz edilebilir mi? İmar planı itiraz davası nasıl açılır?

Apartman yöneticisi nasıl denetlenir?

Apartman yönetiminin görevlerine yerine getirip getirmediği denetçiler tarafından denetleniyor. Peki, apartman yöneticisi nasıl denetlenir? Kim denetler? İşte apartman yönetimin denetlenmesi ile ilgili kanun esasları bu haberde...

belediyeler nasıl denetlenir Haberi

belediyeler nasıl denetlenir

Belediyelerin denetimini kim yapar?

Belediyelerin denetimi; faaliyet ve işlemlerinde hataların önlenmesine yardımcı olmak, çalışanların ve belediye teşkilâtının gelişmesine, yönetim ve kontrol sistemlerinin geçerli, güvenilir ve tutarlı duruma gelmesine rehberlik etmek amacıyla; hizmetlerin süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek; kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek, elde edilen sonuçları rapor hâline getirerek ilgililere duyurmaktır.


Denetimin kapsamı ve türleri

Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. Denetim, iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini kapsar.İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır.


Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, idarenin bütünlüğüne ve kalkınma plânı ve stratejilerine uygunluğu açısından İçişleri Bakanlığı, belediye başkanı...