04 / 05 / 2024

İmar planı nasıl öğrenilir?

İmar planı nasıl öğrenilir?

Belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan imar planları, imar uygulaması ile ilgili esasları belirliyor. Peki, imar planı nasıl öğrenilir?



İmar planı nasıl öğrenilir?

Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren plana, imar planı deniyor.


İmar planı çeşitleri arasında nazım imar planı, uygulama imar planı, revizyon planı ve ilave plan gibi planlar yer alıyor.


Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan, varsa bölge ve çevre düzeni planlarına uygun olarak hazırlanan ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plan; nazım imar planı olarak ifade ediliyor.


Peki, bir arsanın veya bir yerin imar planı nasıl öğrenilir? İmar planı öğrenmek için ne yapılır?


İmar planı, belediyeye gidilerek öğrenileceği gibi; belediyelerin web sitesinden de takip edilebiliyor. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 3194 Sayılı Kanunun 8.maddesine göre ilan edilen imar planları da İBB'nin web sayfasında açıklanıyor. 


Sorgulama kriterleri:

İlçesi:

Mahallesi:

Plan Türü:

Plan Ölçeği :

İlana Çıkış Tarihi :

İlan Bitiş Tarihi:




İmar planı askı süresi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön