29 / 04 / 2024

belediyelerin denetimi nasıl olur

belediyelerin denetimi nasıl olur

Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılıyor. Peki, belediyelerin denetimini kim yapar? İşte belediyelerin denetimi mevzuatı...

Riskli yapı nedir? Riskli yapı tespiti nasıl yapılır?

Deprem kuşağında bulunan Türkiye için riskli yapı denetimi son derece önemlidir. Riskli yapının tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması durumunda deprem felaketi en az zararla atlatılabilir. Peki riskli yapı nedir ve nasıl tespit edilir? Riskli yapı ile ilgili tüm detaylar...

Emlak vergisi için nasıl başvurulur?

Taşınmaz mal satın alan ve dolayısı ile emlak vergisi mükellefi olan kişilerin ilgili belediyelerin emlak servislerine müracaat etmeleri gerekiyor. Peki, emlak vergisi için nasıl başvurulur?

Çevre temizlik vergisi nasıl sorgulanır?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Peki, çevre temizlik vergisi nasıl sorgulanır?

Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetindan faydalanan mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Peki, ev kiradaysa ne olur? Kiradaki evin çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl ödenir?

Belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla başvuru sahiplerine kültür ve tabiat varlıkları katkı payı veriliyor. Peki, kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl öd

Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl kullanılır?

Belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla katkı payı ödemesi yapılıyor. Peki, kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl kullanılır?

Evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Bu vergi, belediyelerin sunmuş olduğu çevre ve temizlik hizmetleri için ödeniyor. Peki, evlerde çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi hesabı nasıl yapılır?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunmuş olduğu çevre temizlik hizmeti için ödeniyor. Vergi mesken ve iş yerlerinde farklı uygulanıyor. Peki, çevre temizlik vergisi hesabı nasıl yapılır?

Apartman denetimi nasıl yapılır?

Apartmen yöneticisi, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumlu oluyor. Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetleyebiliyor. Peki, apartman denetimi nasıl yapılır?

Mesken çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor. Peki, mesken çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?

Çevre temizlik vergisi nasıl tahsil edilir?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunmuş olduğu temizlik hizmeti için ödeniyor. Verginin mükellefi, taşınmaz malın kullanıcısı oluyor Peki, çevre temizlik vergisi nasıl tahsil edilir? Vergi nasıl hesaplanır?

Site yönetimi nasıl denetlenir?

Sitede yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar. Peki, site yönetimi nasıl denetlenir? İşte site yönetimi denetimi esasları..

Site yönetiminin denetimi nasıl yapılır?

Site yöneticisi, kat malikleri genel kurul toplantısında seçiliyor. Site yönetiminin yükümlülüğünde olan görevlerin yerine getirilip getirilmediği kimler tarafından kontrol ediliyor? Site yönetiminin denetimi nasıl yapılır?

belediyelerin denetimi nasıl olur Haberi

belediyelerin denetimi nasıl olur

Belediyelerin denetimini kim yapar?

Belediyelerin denetimi; faaliyet ve işlemlerinde hataların önlenmesine yardımcı olmak, çalışanların ve belediye teşkilâtının gelişmesine, yönetim ve kontrol sistemlerinin geçerli, güvenilir ve tutarlı duruma gelmesine rehberlik etmek amacıyla; hizmetlerin süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek; kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek, elde edilen sonuçları rapor hâline getirerek ilgililere duyurmaktır.


Denetimin kapsamı ve türleri

Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. Denetim, iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini kapsar.İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır.


Ayrıca, belediyenin malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, idarenin bütünlüğüne ve kalkınma plânı ve stratejilerine uygunluğu açısından İçişleri Bakanlığı, belediye başkanı...