23 / 12 / 2024

belediyelerin istimlak kanunu

belediyelerin istimlak kanunu

İstimlak; özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Belediyelerde istimlak işlemleri nasıl yapılır?

1940 yılında İstimlak Kanunu'nda değişiklik! Yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek!

1940 yılında, İstimlak Kanunu'nun 11. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre yeni istimlak edilecek arsalarda birer katlı binalar yapılabilecek. 

Belediyelerin otopark gelirleri arsa alımları ve inşasında kullanılacak!

TBMM Çevre Komisyonunda onaylanan Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi ile Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklikle imar mevzuatı kapsamında belediyelerin otopark gelirlerini büyükşehir belediyesine aktarılması uygulaması sona eriyor.

Çatalca'da İmar Kanunu ve Kentsel Dönüşüm Semineri verildi!

Çatalca Belediyesi’nde Marmara Belediyeler Birliği’nin üye belediyelerin personeline yönelik olarak hazırladığı “İmar ve Şehircilik” ve “Kentsel Dönüşüm Kanunu” konularını içeren seminer gerçekleşti.

İnşaatlar yaya kaldırımlarının kullanılmasını engelliyor!

İnşaatların yaya kaldırımlarını şantiye alanı gibi kullanması, vatandaşların tepkisini çekiyor. Belediyelerin Kabahatler Kanunu’na göre inşaatlarda çevre kirliliği ve kaldırımları işgal etme gibi durumlar için 200 lira ila 9 bin lira arasında cezaî işlem

İstimlak Kanunu 2014!

İstimlak hakkında yasal esaslar, 18215 sayılı Resmi Gazete'de 8 Kasım 1983 tarihinde yürürlüğü girdi. İstimlak Kanunu'nda istimlak ile ilgili genel hükümlere yer veriliyor. İşte, İstimlak Kanunu 2014!

İstimlak edilen yerin geri alınması!

İstimlak işlemlerinin düzenlendiği Kamulaştırma Kanunu gereğince bazı hallerde istimlak edilen yer geri verilebiliyor. Peki, istimlak edilen mal sahibinin geri alma hakkı var mı? İşte istimlak edilen yerin geri alınması..

İstimlak kanunu nedir?

İstimlak kanunu nedir?: İstimlak mevzuatı kapsamında, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla yasalar bulunuyor. İşte belediye istimlak kanunu..

Belediyelerin denetimini kim yapar?

Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılıyor. Peki, belediyelerin denetimini kim yapar? İşte belediyelerin denetimi mevzuatı...

Belediye mevzuatı kanunu!

Belediyelerin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 5215 sayılı Belediye mevzuatı kanunu 9 Temmuz 2004 tarihinde kabul edildi.

Belediyelerin aldığı vergiler nelerdir?

Belediyelere hangi vergilerin ödemeleri yapılıyor. Belediyelerin aldığı vergiler nelerdir? İşte 17354 sayılı Resmi Gazete'de yayımlan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında sıralanan belediyelerin aldığı vergiler listesi...

Devremülk kanunu!

Devremülk kanunu na göre devremülk hakkı yılın belli dönemlerinde 15 günden az olmamak kaydıyla kullanılabiliyor. Ayrıca devremülk hakkı alan kişinin aldığı devremülkün tapusunda kendi adına tescili de yapılıyor...

429 numaralı vergi usul kanunu genel tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı!

429 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayınlandı. 10.10.2013 tarih ve 28791 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan söz konusu genel tebliği haberimizde yer alıyor.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği sıra no 429!

429 sıra no'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 10 Ekim 2013 Perşembe günü (bugün) 28791 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğde, Maliye Bakanlığının yetkisine istinaden düzenlemelere yer veriliyor...

belediyelerin istimlak kanunu Haberi

belediyelerin istimlak kanunu

Belediyelerde istimlak işlemleri!

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni işleme istimlak deniyor.


İstimlak bir başka deyişle kamulaştırma olarak da karşımıza çıkıyor.  Belediyece istimlak işleminin yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması şartı gerekiyor. Örneğin: Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi.


Kamu Tüzel kişisi olan Belediyelerin yapacağı İstimlak işlemlerini ile ilgili hususlar, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu, 1580 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile belirleniyor. Peki, istimlak işlemi neden yapılır?


İstimlak işlemi neden yapılır?

-  Belediyece istimlakin yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekmektedir. (Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt...