30 / 04 / 2024

belirli mal vasiyeti

belirli mal vasiyeti

Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yoldur. Mirastan mahrum bırakma sebepleri ve şekli haberimizde yer alıyor...

Vasiyet kimlere bırakılır?

Vasiyet, bir kişinin ölümünden sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, vasiyet kimlere bırakılır? Vasiyeti kim saklar?

Olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Olumlu miras sözleşmesinde mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor. Peki, olumlu miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Belirli süreli kira sözleşmesi nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kanunen kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir. Peki, belirli süreli kira sözleşmesi nedir?

Miras taksim sözleşmesi örneği 2015!

Mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebiliyor. İşte miras taksim sözleşmesi örneği 2015..

Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?

Ölüme bağlı tasarruf çeşitleri arasında mirasçı atama, belirli mal bırakma, yedek mirasçı atama, artmirasçı atama gibi seçenekler bulunuyor. Peki, belirli mal bırakma vasiyeti nedir? Belirli mal bırakma vasiyeti nasıl yapılır?

Vasiyeti yerine getirme görevlisinin sorumlulukları nelerdir?

Vasiyet işlemleri yapılırken belirli kuralların yerine getirilmesi gerekiyor.Bunlardan bir tanesi de vasiyet işlemi gerçekleştirilirken atanan vasiyet görevlilerdir.Peki,vasiyeti yerine getirme görevlisinin sorumlulukları nelerdir?

Vasiyeti yerine getirme görevlisi kimdir?

Vasiyet işlemi gerçekleştirilirken yerine getirilmesi gereken kanunla da sınırlandırılmış belirli kurallar vardır.Bu vasiyet işlemi gerçekleştirilirken de bir görevli bulunması gerekiyor.Peki,vasiyeti yerine getirme görevlisi kimdir?

Belirli mal bırakma hakkı!

Medeni Kanunda yer alan Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan, bir kimseye onu mirasçı atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunabiliyor. İşte mirasta belirli mal bırakma hakkı..

İzmir-İzmit Otoyolu 20 milyar liraya mal olacak!

8-10 saatlik yolu 3.5 saate indirecek İzmir-İzmit Otoyolu 20 milyar liraya mal olacak. Fakat her yıl 650 milyon dolar tasarruf sağlayacak otoyol bu şekilde maliyetini 13 yılda karşılayacak...

Mal ayrılığı rejiminde aile konutu!

Resmi olarak evli çiftlerin hayatlarını sürdürdükleri konutları "aile konutu" olarak ifade ediliyor. Eşlerin boşanması halinde aile konutuna ne olacak? İşte mal ayrılığı rejiminde aile konutu esasları...

Mal beyanı yapılmazsa ne olur?

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Kanun kapsamında sayılan kamu görevlilerinin bildirim vermeleri zorunlu tutuluyor. Peki belli dönemlerde yenilenmesi de gereken mal beyanı yapılmazsa ne olur? İşte yanıtı...

Mal beyanı kanunu!

3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kısaca Mal beyanı kanunu 04 Mayıs 1990 tarihinde 20508 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte kanun esasları...

Mal bildirim beyannamesi!

Mal bildirimi vermek ile yükümlü olan kamu görevlilerin "bildirim verme süresi" içerisinde yetkili birimlere beyanlarını vermeleri gerekiyor. Peki, mal bildirim beyannamesi nasıl doldurulur? İşte mal bildirim beyannamesi örneği...

belirli mal vasiyeti Haberi

belirli mal vasiyeti


Mirastan mahrum bırakma sebepleri!

Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yoldur. Mirasçılıktan çıkarma, miras bırakanın tek taraflı iradesiyle oluyor. 


Medeni Kanun'a göre iki duruma bağlı olarak mirastan çıkarma söz konusu olabiliyor. Bunlar;


Mirastan mahrum bırakma sebepleri!


1) Saklı paylı mirasçı, miras bırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse miras bırakan tarafından tek taraflı olarak mirasçılıktan çıkartılabilir. Buradaki ağır suç kavramından ceza hukuku anlamındaki suçun anlaşılması gerekiyor. İşlenen suçun miras bırakana veya yakınlarına yönelmiş olması gerekiyor. Mirasçılıktan çıkarma için önemli olan suçun işlenmesidir. Suçun affa uğraması, zamanaşımı kapsamına girmesi, kovuşturulmamış olması veya mahkeme kararının olup olmamasının bir önemi bulunmuyor. 

Mirastan mahrum bırakma sebepleri!


2) Cezai mirasçılıktan çıkarma için Medeni Kanun'da yer verilen durumlardan ikincisi; saklı...