29 / 04 / 2024

İzmir-İzmit Otoyolu 20 milyar liraya mal olacak!

İzmir-İzmit Otoyolu 20 milyar liraya mal olacak!

8-10 saatlik yolu 3.5 saate indirecek İzmir-İzmit Otoyolu 20 milyar liraya mal olacak. Fakat her yıl 650 milyon dolar tasarruf sağlayacak otoyol bu şekilde maliyetini 13 yılda karşılayacak...



8-10 saatlik yolu 3.5 saate indirecek İzmir-İzmit Otoyolu 20 milyar liraya mal olacak. Fakat her yıl 650 milyon dolar tasarruf sağlayacak otoyol bu şekilde maliyetini 13 yılda karşılayacak.


Türkiye'nin ulaştırma alanında imza atacağı en büyük projelerden biri olan İzmit-İzmir Otoyolu'nda inşaatın yüzde 30'u tamamlandı. Dün Dilovası'nda İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu İzmit Körfez Köprüsü ayağı keson batırma törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bağlantı yollarıyla birlikte 403 kilometrelik bu otoyolun en önemli bölümünün İzmit Körfez geçişi olduğunu belirterek, bu otoyolun İzmit Körfezi'ni asma köprüyle geçeceğini, bu köprünün kendi sınıfında toplam 2 bin 682 metre uzunluğuyla, Avrupa'nın birinci, dünyanın ise dördüncü büyük köprüsü olacağını söyledi. 


2015'TE KÖPRÜ İNŞAATI BİTİYOR 


Önümüzdeki yıl sonunda İzmit Körfez geçişi asma köprüsüyle Gebze-Kemalpaşa ayrımı ve  İzmir  bölümündeki çalışmaların tamamlanacağını dile getiren Erdoğan, projenin tamamında kamulaştırma çalışmalarında yüzde 80, yapım işlerinde yüzde 30 gerçekleşmeye ulaştıklarını söyledi. 


3.7 MİLYAR LİRA HARCANDI 


Erdoğan, "Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için bugüne kadar kamulaştırma çalışmaları ve inşaat işleri olarak 3 milyar 650 milyon yani, 3 katrilyon 650 trilyon harcama yapıldı. Bu harcama yaklaşık yarısını oluşturan kamulaştırma bedellerini devlet, diğer yarısını oluşturan inşaat bölümünü de projeyi üstlenen firmalar gerçekleştirdi" dedi. 


24 SAAT, 3 VARDİYA ÇALIŞIYORUZ


Törende bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da projeye ilişkin "Projeye takvimin oldukça önündeyiz. Toplam 4 bin 320 personelimiz, bin 70 iş makinesi, 24 saat 3 vardiya halinde projesi söz verdiğimiz tarihte yetiştirmek için canını dişine takarak çalışıyor. 20 milyar lirayı aşan maliyetiyle dünyadaki 50 ülkenin bütçesinden daha büyük bir proje" ifadelerini kullandı.


ÇÜNKÜ FATİH'İN TORUNLARIYIZ...


Başbakan Erdoğan, 12 yıl önce 15 bin kilometre bölünmüş yol yapacaklarını söylediklerinde buna ihtimal vermeyenlerin olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Çünkü bizden önceki 79 seneye bakıyorlardı. 79 senede bu ülkede 6 bin kilometre bölünmüş yol yapılmıştı. 79 senede bu olduğuna göre bunlar nasıl olacak da 10-15 senede 15 bin kilometre bölünmüş yol yapacaklar, diyorlardı. Şimdi ne oldu. 


17 BİN KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL YAPTIK


12 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. 79 senede 6 bin 100 kilometre, 12 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol. Biz bu yolların üzerinde dağları delerek 122 ayrı tünel inşa ettik. İş bilenin kılıç kuşananın. Dağlar çıktı, açtık geçtik. Vadiler çıktı, viyadüklerle geçtik. Olmadı, denizin altından Marmaray'ı döşedik. Çünkü biz Fatih'in torunlarıyız. O karadan gemileri yürüttü, biz de denizin altından Marmaray'ı geçirdik."


İSMİ KÖRFEZ GEÇİŞ KÖPRÜSÜ AMA DEĞİŞEBİLİR


Köprünün İsmi şimdilik Körfez Geçiş Köprüsü. Fakat ileride bu isim değişebilir. Tüm projenin 2017 yılında tamamlanması bekleniyor. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor.


GEÇİŞ ÜCRETİ 35 DOLAR OLACAK


- Proje tamamlandığında 8-10 saatlik ulaşım süresi 3-3,5 saate inecek. Yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanacak. 

- İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, 2 bin 682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alacak. 

- Köprüden geçiş ücreti 35 dolar.


ALTILI KONSORSİYUM YAPIYOR


- YAP-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde, projenin en kısa yapım ve işletme süresini, 22 yıl 4 ay ile Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi vermişti. 


Akşam Gazetesi 


Geri Dön