20 / 11 / 2024

bina aidat kanunu

bina aidat kanunu

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu soruyu yanıtladı. Okuyucu Heper'e binalarda aidat ve yakıt parasıyla ilgili bir soru sordu..

Aidat ödemede sıkıntı çıkaran ve ödemeyen kiracıya ne yapılabilir?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunların yanı sıra binalarda meydana gelen problemler de sıkıntı yaratmaktadır. Buna göre, binada oturan herkesin bina giderleri için düzenli aidat ödemesi gerekmektedir. Aidatını ödemeyen kiracıya ne yapılır? 

Site sakinlerinden aidat ödemeyenlere asansör cezası! Kurdukları sistem, aidat borcu olanları reddediyor!

Bir binada, asansör aidatını ödemeyen bina sakinleri öyle bir sistem kurdu ki, borcu olanlar asansörü kullanamıyor. İşte detaylar...

1933 yeni bina kanunu! Binaların kat sayısına Belediye karar verecek!

1933 yılında yeni bina kanununa göre her caddedeki binaların kat adedinin belediye tarafından belirleneceği belirtilmiş.

1933 yılında İstanbul'da yüksek binalara tepki! Bina kanunu çıkmalı!

1933 yılında İstanbul'da her geçen gün sayısının arttığı yüksek binalara tepkiler artmaya başlamış. Bunun önüne geçebilmek için bina kanunun çıkarılması talep edilmiş.

Betonarme bina metrekare maliyeti 2023! Betonarme bina metrekare maliyeti 2023'te ne kadar oldu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2023 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri resmen açıklandı. 2023 yılı inşaat maliyet bedelleri, 81 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Peki, betonarme bina metrekare maliyeti 2023 ne kadar oldu?

Apartman yöneticiliği kanunu nedir? Apartman yöneticiliği ücreti hesaplaması!

Apartman sakinlerinin ortak kararıyla seçilen apartman yöneticiliğini kanunu bulunur. Apartman yöneticiliği yapacak kişilerin, bu kanuna uymaları gerekir. Yöneticinin, apartman yöneticiliği kanununa uyması hem kendisi için hem de yönetimi devraldığı bina yönetimi için faydalıdır.

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

Betonarme bina metrekare maliyeti 2021!

2021 yılı inşaat maliyet bedelleri, 77 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Peki, betonarme bina metrekare maliyeti 2021 ne kadar oldu?

Emekliler bina vergisinden muaf!

Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesine göre, yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmaya engel teşkil eden gelirler arasında değerlendirilmeyecek.

Değerli konut vergisi ve bina yüksekliklerinde önemli değişiklik!

Resmi Gazete'de, İmar Kanunu'nda yapılan değişiklikler yayımlandı. Yapılan değişikliklere göre bina yüksekliklerine sınır getiridi ...

Bina yüksekliklerine sınır geldi!

Değerli Konut Vergisi ile İmar Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa bugünkü 31045 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, imar planlarında bina yükseklikleri de serbest olarak belirlenemeyecek.

Apartman aidat kanunu 2019!

Apartman ve sitelerde ortak alanların ihitiyaçlarını karşılamak amacıyla kiracı veya kat maliklerinden aidat alınıyor. Kiracı ve kat malikleri her ay apartman yönetiminin belirlediği aidat miktarını ödüyor.

Betonarme bina metrekare maliyeti 2020!

2020 yılı inşaat maliyet bedelleri, 75 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Peki, betonarme bina metrekare maliyeti 2020 ne kadar oldu?

bina aidat kanunu Haberi

bina aidat kanunu

10 mesken, 1 dükkandan ibaret binada dükkan sahibiyim. Yönetim dükkandan aidatı ve yakıt parasını çift toplamaktadır. Üstelik dükkan geceleri kapalı yani meskenler benden daha çok ısınıyor. Buna karşın ben dükkandaki radyatörleri söküp ödemeyi engelleyebilir miyim? • L.K. 


Kat mülkiyeti mevzuatı uygulanan bir binada aidat ve ortak giderler yönetim planında gösterildiği şekilde ödenir. Şayet yönetim planında açıklık yok ise bu halde kanunun gösterdiği biçimde ödenir. 

Kanunda işyerlerinin, meskenlere göre iki kat aidat ödeyeceğine dair bir hüküm yok. 

Kanunda "Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi ücretleri eşit, diğer giderler arsa payı oranında bölüştürülür" diyor. Şayet dükkan büyük ve arsa payı da meskenlere göre iki kat ise sizin fazla para ödemenizin anlamı var. 


Ancak böyle bir büyüklük yok ise sizden fazla para isteniyor. Bunun için daha kesin...