05 / 05 / 2024

Bina Ortak giderlerini ödemek zorunlumu

Bina Ortak giderlerini ödemek zorunlumu

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında Bina Ortak giderleri ile ilgili okuyucusunun sorularını cevaplıyor.

Yüksek kira bedelleri bunu da yaptırdı! Apartman ortak alanı kiralayanlara mahkeme yolu açılıyor!

Günümüzde yüksek kira bedelleri ve artan maliyetler karşısında kat malikleri ortak alanları kiraya verip maddi kaynak sağlayarak, apartmanların ya da sitelerin giderlerini karşılamak yoluna sıklıkla başvurmaya başladı. Bu durum mahkeme yolunu açıyor.

AVM'lerde TL devri başladı! Mağazalar ortak giderlerini Türk Lirası ile ödeyecek!

Bakanlık tarafından hazırlanan Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ortak gider katılım payları Türk Lirası üzerinden hesaplanıp, ödenecek.

Apartman sakinleri inanamadı!  Bina duvarsız kaldı... 'Duvarı çalmışlar'

İstanbul Avcılar'da kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir binanın yanındaki bina ile ortak duvarı kullandığı ortaya çıktı. Yıkımı yapılan evin yanındaki binanın bir cephesi duvarsız kaldı. Apartman sakinleri yaşanan durum karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Bina ortak alanlarında değişiklik yapılabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, '10 dairelik apartmana görüntülü diafon talep ediliyor. Sadece ben kabul etmiyorum. Katılmazsam zilimin iptal olacağı söyleniyor. Hukuken buna hakları var mı?' sorusunu yanıtladı.

Bina yapmak için iki arsa birleştirilebilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Müteahhit bizim arsaya bina yapacaktı. İki arsayı birleştirdi, sonra da ortadan kayboldu. Şimdi ortada birleşmiş iki arsa ve birkaç ortak var. Ne yapabiliriz?'' sorusunu yanıtladı. 

4 maddede bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi!

Bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi nasıl oluyor. İşte tüm detaylarıyla bina ortak alanlarındaki baz istasyonlarının vergilendirilmesi...

Ortak çalışma alanları ofis giderlerini 4 kat azaltıyor!

Ortak çalışma alanlarına yalnızca serbest çalışanlar ve girişimciler ilgi göstermiyor. Kurumsal şirketler de hem giderlerini azaltmak, hem de çalışanlarına uzaktan çalışma imkanı sunup yaratıcılıklarını beslemek için yıllık toplu üyelikler alıyor.

Yönetim planıyla ortak alan hakkınız gasp edilemez!

Tüm bina ve sitelerde var olan yönetim planı ile hak sahiplerinin ortak alan hakları sınırlanabilir mi? Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş konuyla ilgili detayları anlatıyor:

7 maddede giderlerini ödemeyen gayrimenkule ipotek konması!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " 7 maddede ortak giderlerini ödemeyen bağımsız bölüme kanuni ipotek konması " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı..

Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?

Bir binanın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapı yıkılıyor. Peki, kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nedir?

Bina yöneticisi ne iş yapar?

Kat Mülkiyeti Kanunu usul ve esaslarına göre binalar bina yönetimi tarafından yönetiliyor. Kat maliklerinin ortak kararı doğrultusunda bina yönetimi seçiliyor. Peki, bina yöneticisi ne iş yapar?

Apartman sakinlerinin bina ortak giderlerini ödemek zorunlu mu?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında Bina Ortak giderleri ile ilgili okuyucusunun sorularını cevaplıyor.

Bina ortak karar protokolü maddeleri!

Bina ortak karar protokolünde ileride oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmak için açık ve net bir şekilde alınan kararlara yer verilmesi gerekiyor. İşte bina ortak karar protokolü maddeleri..

Bina Ortak giderlerini ödemek zorunlumu Haberi

Bina Ortak giderlerini ödemek zorunlumu

Kiracı olarak oturduğum apartman dairesinin aylık aidatı 150 TL. Bunun içinde kapıcı ücreti, kapıcı sigortası, kapıcı dairesinin suyu, elektriği var. 

Yani ben başkasının harcamalarına katılıyorum. Ancak ben bunlara katılmak istemiyorum. Buna katılmamak için ne yapabilirim? Ben daireden çıksam ödemediğim ayların parası ev sahibinden alınır mı? Sözleşmemizde bu giderlerin kiracıya ait olduğu yazılı. Bu giderler için bana dava açılırsa ne yapabilirim?


Ortak yaşamda birtakım giderlere katılmak zaruridir. Tek başına yaşama imkanı olmayan hallerde, özellikle şehir hayatında birlikte yaşamaktan başka çaremiz olmuyor. Birlikte yaşama halinde de birtakım ihtiyaçlar ancak kapıcı vasıtası ile karşılanıyor. Bilirkişi olarak haftanın en az üç günü birçok eve girip çıkıyorum. Kapıcı bulunmayan binalarda çöplerin merpen boşluklarında biriktirildiğine ve özellikle daire önlerindeki merpen sahanlıklarına kullanılmayan ayakkabılar dahil aile fertlerinin tümünün...