28 / 04 / 2024

AVM'lerde TL devri başladı! Mağazalar ortak giderlerini Türk Lirası ile ödeyecek!

AVM'lerde TL devri başladı! Mağazalar ortak giderlerini Türk Lirası ile ödeyecek!

Bakanlık tarafından hazırlanan Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ortak gider katılım payları Türk Lirası üzerinden hesaplanıp, ödenecek.



Söz konusu değişiklik, alışveriş merkezlerinin çeşitli maliyetlerinin yarattığı sorunları kiracı-kiraya veren ilişkileri bağlamında ele almayı amaçladı.

Buna göre, ortak kullanım alanlarına dönük; elektrik, su, doğal gaz, yenileme niteliğinde olmayan bakım ve onarım gibi ortak kullanım alanı giderleri ile alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili olanlar "ortak gider" olarak kabul edildi. Alışveriş merkezindeki işletmelerden yalnızca bu giderler için ortak gider katılım payı alınabilecek. Söz konusu giderler haricinde kalan giderler ile ortak gider niteliğinine sahip olup belgelendirilmeyenler için işletmelerden herhangi bir bedel istenmeyecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle mağaza ve iş yerlerinin ortak gider katılım payları Türk Lirası üzerinden hesaplanıp, ödenecek.

Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı? Bugün AVM'ler kaçta açılacak 2022? Kurban Bayramı AVM çalışma saatleri 2022!

Ayrıca, geçici kiralama, reklam, pazarlama, kültür ve sanat faaliyetleri, baz istasyonları, ATM'ler ve ortak alanların ortak kullanımına yönelik diğer alanlardan elde edilen gelirler ile işletme yönetimi tarafından önceden alınan ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler. alışveriş merkezi "ortak gelir" olarak kabul edildi. Bu gelirler sadece olağan giderleri karşılamak için kullanılabilecek.

Bundan böyle AVM'lerdeki işletmeler, AVM'nin genel gideri sayılmayan ve pahasına AVM sahibi veya yönetimine ait sayılan reklam, pazarlama ve danışmanlık gibi işlemler için gayrimaddi hak bedeli almayacak.


Geri Dön