17 / 05 / 2024

binalarda asbest nedir

binalarda asbest nedir

Zehirli mineral asbest için İngiltere ve Hollanda’nın aldığı önlemler Türkiye’yeye de geldi. Daha önce piyasaya arzı yasaklanan asbestin, binaların yıkımı sırasında havaya karışmaması için de gereki önlemler alınacak. 

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları için korkunç iddia!

İstanbul'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili uzmanlardan korkutan iddia ortaya atıldı. İddiaya göre; belediyeler, binalarda asbest ölçümünü yeteri kadar yapmadı ve asbest için formalite rapor hazırladı.

Mersin Yenişehir'de yıkılacak binalardan 20 ton asbest söküldü!

Mersin'in Yenişehir ilçesinde yıkılacak binalarda tespit edilen asbest söküm işlemleri devam ediyor. Bu çalışmalar dahilinde binalardan 20 ton asbestli malzeme söküldü

Mersin'de asbestli binalarda çalışma başladı!

Mersin Yenişehir Belediyesi, ilçe genelinde asbest olan binalarda söküm çalışmalarına başladı.

Eski binalarda asbest tehlikesi!

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nce hazırlanan 'İstanbul Çevre Durum Raporu'ndan asbest tehlikesi çıktı.

Kağıthane Yahya Kemal'de kentsel dönüşüm başladı!

Kağıthane Belediyesi, Yahya Kemal Mahallesi’nde yıkılmasına karar verilen 30 bina için çalışmalara başladı. Belediye ekipleri tarafından binalarda asbest tespit çalışmaları yapıldı. 

Binalarda eklenti nedir? Nasıl anlaşılır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir binada eklentiden söz ediliyor. Eklenti nedir, nasıl anlaşılır?' sorusunu yanıtladı.

Asbestli beton nedir?

Asbest lifsel yapıda bir mineral olup bir çok alanda kullanılıyor. Türkiye’de de 2010’da yasaklanmasına rağmen ve halen kullanılan asbestli beton nedir? Asbestli beton nasıl tespit edilir? diyorsanız işte yanıtı...

Asbest beton nedir? 

Kanserojen madde asbest yasaklanmasına rağmen tehlike saçmaya devam ediyor. Peki asbest beton nedir? Asbest beton neden zararlıdır? Asbest nerelerde kullanılıyor? diyorsanız işte yanıtı... 

Maltepe'deki 65 binada asbest denetimi!

Yıkılacak binalarda asbest denetimi başlatarak tüm Türkiye’ye örnek teşkil eden Maltepe Belediyesi, 2018 yılının ilk iki ayında 65 binada asbest denetimi yaptı.   

Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşümde asbest kurbanı olmayalım!

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalarda asbest kullanıldığını tahmin ettiklerini söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Büyük bir sıkıntı var, bu konuda mecliste karar almalıyız." dedi.

Yeni binalarda enerji kimlik belgesi!

Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliği gereğince 2 Mayıs itibari ile eski binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu oluyor. Peki, yeni binalarda enerji kimlik belgesi zorunluluğu nedir?

İstanbul'daki kentsel dönüşümlerde asbest riski fazla!

Binalarda asbest riski ve akciğer kanseri ilişkisi çok fazla irdelenmese de büyük risk taşıyor. Asbeste maruz kalanlarda kanser ortalama olarak 10-40 yıl arasında ortaya çıkıyor.

binalarda asbest nedir Haberi

binalarda asbest nedir

Belediyeler, yıkılacak binalarda kansere yol açan asbestin temizlenmesi şartını getirdiler. Isıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı son derece dayanıklı bir mineral olarak bilinen asbest liflerinin solunması, akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestozis gibi ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. 

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul'un haberine göre asbest, gösterdiği izolasyon özelliği nedeniyle sihirli mineral olarak biliniyor ve çok uzun yıllardır inşaat, gemi, otomotiv, tekstil, marley, içme suyu borusu, levha, kazan, boru kaplamaları, fren ve debriyaj balatası, conta ve asbestli iplik gibi malzemelerin üretiminde kullanılıyor.

YIKIM SIRASINDA BULAŞIYOR

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç, işçilerin asbest liflerine önlem almadan maruz kalması halinde zarar gördüğünü belirterek , “Solunan lifler akciğerlerde birikir ve zarar verir, böylece akciğerde zedelenmeler başlar. Asbeste maruz kalınması sonucunda asbestoz, malign mezotelyoma...