06 / 05 / 2024

binalarda yıkım planı zorunlu mu olacak

binalarda yıkım planı zorunlu mu olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamındaki yapıların, başta tehlikeli maddeler olmak üzere ahşap, demir, bakır, beton ve plastik gibi malzemelerin kaynağında ayrıştırılarak yıkılmasını zorunlu hale getiriyor.

Kentsel dönüşümde merak edilen 12 soru! Binalarda yıkım ve güçlendirme nasıl olmalı?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından deprem riski, depreme dayanıklı olmayan binalar ve kentsel dönüşüm yeniden gündeme geldi. Kentsel dönüşümde merak edilen 12 soru! Binalarda yıkım ve güçlendirme nasıl olmalı?

Filistinliler'den İsrail'in Doğu Kudüs'teki yıkım planı için protesto gösterisi!

Filistinliler İsrail'in Doğu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'ndeki yıkım planı için protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Rize'de yıkımı yapılan bina aniden çöktü! 

Rize'de Salarha Tüneli projesi kapsamında kamulaştırılan binalarda yıkım çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında yıkımı yapılacan bir binanın kısmen çöktüğü anlar kameraya yansıdı.

İzmir'deki yatık binalarda ilk yıkım başladı!

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı'da 'yatık binalar' olarak bilinen ve İzmir Valiliği'nin kararıyla boşaltılan 13 apartmandan ilkinin yıkımına bugün başlandı...

Bahçelievler'deki 42 yıllık binada yıkım başladı!

Bahçelievler'de boşaltılan diğer hasarlı binalarda da yıkım çalışmalarına başlandı. 42 yıllık 7 katlı Gündoğdu Apartmanı ekipler tarafından yıkılıyor.

Ankara Adliyesi'nin yıkım kararı iptal edildi!

Melih Gökçek döneminde yapılan ve Ankara Adliyes’sinin yıkım çalışmaları sonrası Ulaşım Transfer Merkezi yapılmasını öngörülen imar planı, yargının kararı ile iptal edildi.

Uzungöl’de kısmi yıkım kararı!

Trabzon'un Uzungöl ilçesinde, yıkım kararı hakkında gelinen son noktayla ilgili bina sahiplerini bilgilendirmek için toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Çaykara Kaymakamı Salih Çiğdem, yeni imar planı kapsamında 17 binada kısmi yıkım gerçekleşeceğini, 6 binada ise yıkım gerçekleşmeyeceğini açıkl

Bodrum'da imar planına aykırı yapıların yıkım işlemleri sürüyor!

Bodrum'da imara aykırı bölümleri tespit edilen otel, villa, rezidans ve lüks dairelerin yer aldığı 19 projede yıkım çalışmaları devam ediyor...

Kartal'da riskli binalarda kontrollü yıkım yapılacak!

Kartal’da çökme sonucu 21 kişinin öldüğü Yeşilyurt apartmanının yanındaki Yunus apartmanı risk nedeniyle boşaltıldı ve yıkım işlemi başladı. Kartal'da riskli binalarda kontrollü yıkım yapılacak.

İzmir Konak'ta yıkım tedirginliği!

İzmir'in Konak İlçesi Üçyol’daki Altıntaş Mahallesi'nde iki sene önce bina yapımı için açılan temel kapatıldı. Yol kayması başlayan bölgelerdeki binalarda yıkılma tehlikesi bulunuyor.

Akmerkez AVM'de yıkım kararı!

Etiler'de yer alan Akmerkez AVM’de yıkım kararı alındı. Beşiktaş Belediyesi, 4 yıl önce yapılan plan değişikliğinde inşa edilen alanları projeye aykırı buldu.

Ankara Turizm Otelcilik Okulu yıkımı ve imar planı TBMM'de!

Ankara Turizm Otelcilik Okulu binasının yıkımına, binayla ilgili asbest tespiti yapılıp yapılmadığına ve alanla ilgili imar planı değişikliği meclis gündemine taşındı...

Ankara Havagazı Fabrikası'nın yıkımı durduruldu ama tartışma bitmedi!

"Asbest’"iddiaları ile yıkımı mahkeme tarafından yıkımı durdurulan Havagazı Fabrikası’nda tartışma sürüyor. Öte yandan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz haziran ayında fabrikanın da yer aldığı arazide imar plan değişikliği yaptığı öğrenildi.

binalarda yıkım planı zorunlu mu olacak Haberi

binalarda yıkım planı zorunlu mu olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamındaki yapıların, başta tehlikeli maddeler olmak üzere ahşap, demir, bakır, beton ve plastik gibi malzemelerin kaynağında ayrıştırılarak yıkılmasını zorunlu hale getiriyor.


Kentsel dönüşümde, tehlikeli maddeler kaynağından ayrıştırılarak yıkım yapılacak. Bakanlık, kentsel dönüşümde yıkılan tüm binaların kalıntılarının doğaya zarar vermeyecek şekilde geri dönüştürülmesini amaçlayan 'sıfır atık' politikasından sonra inşaatta 'yeşil yıkım' dönemini başlatıyor. 


Bu çerçevede hazırlanacak mevzuatla, atık yönetiminin temel ilkesi 'kaynağında ayırma' işlemi, inşaatların yıkım sürecinde de uygulanacak. Yapıların, başta tehlikeli maddeler olmak üzere ahşap, demir, bakır, beton, plastik ve cam gibi malzemelerin kaynağında ayrı ayrı toplanmasının ardından yıkılması zorunlu hale getirilecek. 


Bu şekilde seçici yıkım yapılmadan ana yıkıma geçilemeyecek. Seçici yıkım sayesinde, inşaat atıklarının geri dönüştürülerek yeniden kullanımı en üst seviyeye çıkarılacak. 


Yıkım Planı Zorunlu Hale...