28 / 04 / 2024

binaların ruhsatı ne zaman yenilenir

binaların ruhsatı ne zaman yenilenir

İmar Kanununa göre, bina inşaatı için alınan ruhsatların süresi 5 yıldır. Bu da, inşaatın ruhsatın alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde bitirilmesi gerektiği anlamına geliyor. İnşaat bitirilemiyorsa bina ruhsat yenileme için tekrar başvuru gerekiyor...

Ruhsat nedir, inşaat ruhsatı ne kadar tutar?

Ev yapmak isteyen kişilerden inşaat aşamasında bazı belgeler ve bu belgeler karşılığında ödemeler alınıyor. İnşaat aşamasında en önemli belgelerden biri de inşaat ruhsatıdır. Peki, Ruhsat nedir, inşaat ruhsatı ne kadar tutar? İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta hasarsız ve az hasarlı binaların tümüne doğal gaz verildi! 

"Asrın felaketi" şeklinde belirtilen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta arızaların giderilmesinin ardından hasarsız ve az hasarlı binaların tümüne doğalgaz verildi.

Özel okullarda deprem isyanı: Veliler binaların depreme dayanıklı olmadığını iddia etti!

İstanbul'da çocukları özel bir eğitim kurumunda eğitim gören veliler İTÜ İnşaat Fakültesi'nin kolejin binalarının riskli olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğine yönelik rapor hazırladığını öne sürerek, yönetimden çözüm bulmasını istedi.

Depremde binalar hangi yöne çöker? Depremde kaçıncı katlar tehlikelidir?

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremden sonra vatandaşlar yaşadıkları binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunu araştırmaya koyuldu. İşte detaylar!

Ziraat GYO'nun İzmir binalarının değeri belli oldu!

Ziraat GYO tarafından İzmir'de yer alan binalara ilişkin değerleme raporları yayınlandı. Peki Ziraat GYO'nun İzmir binalarının değeri ne kadar oldu? 

Ziraat GYO İstanbul binalarının değeri ne kadar?

Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul'da yer alan binalarına ilişkin 2021 yıl sonu değerleme raporlarını yayınladı. İşte Ziraat GYO'nun İstanbul binalarının değeri...

Ziraat GYO'nun Adakale Binaları'nın değeri belli oldu!

Ziraat GYO Adakale Binaları'nın değerleme raporu yayınlandı. Peki Ziraat GYO Adakale Binaları'nın değeri ne kadar oldu?

Ziraat GYO Maslak binalarının değeri ne kadar oldu? 

Ziraat GYO Maslak binalarına ilişkin değerleme raporu yayınlandı. Peki Ziraat GYO Maslak binalarının değeri ne kadar oldu? 

Kaçak binaların tapuları ne olur? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasının sağlığında kendisinden dükkan satın alan vatandaşın babasının vefatından sonra kardeşleri tarafından mahkemeye verildiğini dile getirerek söz konusu binanın kaçak olması sebebiyle mahkeme sonucunun ne olacağı sorusu yöneltildi.

İzmir'deki hasar gören binaların yıkımında son durum ne?

İzmir’de 30 Ekim 2020'de yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 4 ay geçti. Bu sürede binaların durumundan yeni yapılacak binalara, depremzedelere verilecek destek gibi birçok konuda belirsizlikler yaşanıyor. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu'ndan açıklama yapıldı.

Bitlis'te binaların arasında kaybolan tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılıyor!

Bitlis'te Osmanlı döneminden kalan ve zamanla yapılan binaların arasında kaybolan tarihi yapılar, gün yüzüne çıkıyor.

Tunç Soyer: Yıkılan ya da hasar alan binaların sıvalarında deniz kumu tespiti var!

Tunç Soyer, “Yıkılan ya da ağır hasarlı binaların tamamının 1992-1999 yılları arasında ruhsat almış binalar olduğunu gördük. Bu binalar 1999 depreminden sonra çıkan deprem yönetmeliğinin kriterlerine uygun olarak yapılmamış" dedi.

İstanbul Valiliği'nden kamu binalarının güçlendirilmesi için ihale daveti!

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi'nin (İPKB) İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi'ne (İSMEP) göre İstanbul'da yer alan kamu binalarının güçlendirilmesiyle ilgili ihale daveti Resmi Gazete'de yayımlandı.

binaların ruhsatı ne zaman yenilenir Haberi

binaların ruhsatı ne zaman yenilenir


Bina ruhsat yenileme!


İmar Kanununa göre, bina inşaatı için alınan ruhsatların süresi 5 yıl olarak belirleniyor. Bu da, yapı inşaatının ruhsatın alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde bitirilmesi gerektiği anlamına geliyor. Bitmemesi halinde ise, söz konusu bina ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. Peki, bina ruhsat yenileme nasıl yapılıyor? diyorsanız hemen cevaplayalım.


Bina ruhsat yenileme!


Ruhsat süresi biten yani 5 sene içinde inşaat çalışmaları tamamlanamayan inşaatlarda İmar Kanunu hükümleri gereğince işlem yapılıp sonra il encümenine bildiriliyor ve belirlenen cezanın tamamlanmasının ardından bina ruhsat yenileme işlemi yapılabiliyor.


Bina ruhsat yenileme için gereken belgeler:

- Güncel tapu kaydı,

- Dilekçe,

- Sığınak Raporu,

- Sürveyan belgeleri,

- Proje müellifleri ve fenni mesullerin, müellif ve mesuliyet belgeleri


Beş yıllık süresi geçmememiş ancak iki yıl içerisinde temel vizesi yapılmamış olan inşaatlarda ise aynı şekilde il Encümeni tarafından...