23 / 12 / 2024

İzmir'deki hasar gören binaların yıkımında son durum ne?

İzmir'deki hasar gören binaların yıkımında son durum ne?

İzmir’de 30 Ekim 2020'de yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 4 ay geçti. Bu sürede binaların durumundan yeni yapılacak binalara, depremzedelere verilecek destek gibi birçok konuda belirsizlikler yaşanıyor. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu'ndan açıklama yapıldı.



İzmir’de 30 Ekim 2020'de yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 4 ay geçti. Bu sürede binaların durumundan yeni yapılacak binalara, depremzedelere verilecek destek gibi birçok konuda belirsizlikler yaşanıyor.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; TMMOB  İzmir  İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu, İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirerek, yaşanan süreçte birçok sorunun yanıtsız kaldığına dikkat çekti ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu soruları cevaplaması çağrısında bulundu.

İzmir deki hasar gören binaların yıkımında son durum ne?

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) dönem sekreteri Aykut Akdemir ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel'in yaptığı açıklamada, “Depremin üzerinden dört ay geçmiştir. Bu dört ay içinde iki rezerv alan ilan edilmiş ve 7 proje bölgesinde ihaleler yapılmaya başlanmıştır. Ancak uygulamalar halen belirsizdir. Depremde zarar gören yapılar sadece Bayraklı’da değildir. Kentin farklı yerlerinde ağır hasar almış yapılar için süreç devam etmektedir. Rezerv kelimesinin anlamı Türk dil kurumunda sözlüğünde ‘Yedek- saklanmış biriktirilmiş’ olarak açıklanmaktadır. Bayraklı bölgesinde yıkılmış apartmanların olduğu bölgeler rezerv alan ilan edilmiştir. Oysa TDK’deki sözcük anlamı ile bile bağdaşmayan bir yaklaşım ile bu alan rezerv alan ilan edilmiştir. Depremin üzerinden dört ay geçip temel atma törenleri yapılırken aklımızda yanıtlanmamış pek çok soru vardır. En basitinden kaç konut ağır hasarlı, kaç konut yerinde dönüşmektedir, kaç konuta rezerv alanda yer verilecektir. Bayraklı şehir hastanesi yanına 5 bin konut yapılacağı söylenmiştir. 5 bin konuta ihtiyaç olduğu nereden bilinmektedir. Zaten yapıların büyük çoğunluğu yerinde dönüştüğüne göre 5 bin konuta neden ihtiyaç duyulmuştur” denildi.

İzmir deki hasar gören binaların yıkımında son durum ne?

HALEN AĞIR HASARLI OLUP YIKILMAYAN KAÇ BİNA VARDIR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanıtlaması talep edilen sorulardan bazılar şu şekilde:

- Depremde hasar almış yapıların bulunduğu özel mülkiyete tabi olan arsalar rezerv alan ilan edilmiştir. Rezerv alan tarifine göre bu alan rezerv alan edilebilir mi?

- Depremde yıkılan ve hasar gören alanın yerinde dönüşüm yapılması gereken alan olması gerekirken bu bölgenin rezerv alanı ilan edilmesinin yasal dayanağı ve kriteri nedir?

- İzmir şehrini ilgilendiren 1/100000 ve 1/25000 planlar yapılırken, planın bütünlüğü ilkesi sebebi ile proje alanı için İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerine hiç danışılmış mıdır? İdareniz tarafından orta hasarlı olduğu halde yıkılmış bina var mıdır? Eğer yıkıldı ise hangi dayanak ile yıkılmıştır? Diğer orta hasarlı binalarla ilgili uygulamanız ne olacaktır?

- Yedi proje alanı hangi kriterlere göre oluşturulmuştur, projelerin hazırlanmasında mülk sahiplerinin görüş ve önerileri neden alınmamıştır? Projeler neden hiç askıya çıkarılmadan ihale edilmiştir? Proje alanından çıkmak isteyen maliklere neden izin verilmemektedir?

- Deprem tüm Bayraklı genelinde etkili olmuş ve toplamda 652 bina ağır hasar almışken, yedi proje alanının neye göre hangi kriterler dikkate alınarak seçildiği bilinmemektedir. Proje alandaki binalar hangi bilimsel kriterler gözetilerek 7269 ve 6306 sayılı kanunlara tabi kılınmıştır. Tüm bunların nedeni rant bölgesi olan lokasyonlarda anayasadaki mülkiyet hakkına aykırı olarak 6A maddesine işlerlik ve uygulama alanı kazandırmak mıdır?

- 6306 kentsel dönüşüm 6/A maddesi, vatandaşa ait tapuların hazineye devredilmesini vatandaşın mülkünde idarenin istediği gibi tasarrufta bulunmasını sağlamaktadır. Bu durum mülkiyet hakkına ve anayasaya aykırı değil midir? Proje alanında binaların bir kısmı 7269 sayılı yasadan bir kısmı ise 6306 sayılı yasanın 6A maddesinden yıkılmıştır. Ancak daha sonra tüm tapulara 7269 ve 6306 sayılı yasa şerhi işlenmiştir. Bu yasa hükümleri hangi kriterlere göre işletilecektir?

- Depremde toplam 652 ağır hasarlı bina tespiti yapılmışken, Proje alanlarındaki binalar acilen yıkılmıştır. Halen ağır hasarlı olup yıkılmayan kaç bina vardır?

- 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası Bayraklı Şehir Hastanesi bölgesinde orman vasfı dışına çıkarılarak ve alanın sit statüsü yeniden düzenlenerek bir kısmı tamamen doğal sit statüsü dışına çıkarılmak sureti ile alelacele “rezerv alanı” belirlenmesi hangi bilimsel dayanaklarla yapılmıştır?

- İzmir’de 1995 yılında meydana gelen sel felaketi sonucu yitirdiğimiz 65 vatandaşımızın 58’i Laka Deresi Havzası’ndan gelen sellere kapılarak hayatını kaybetmesi sonrasında harcanan kamu kaynakları yapılan binlerce km. teras, ağaçlandırma yapılan alanın yeniden konut alanına çevrilmesi yeni felaketlerin kapısını açmayacak mıdır?

İzmir Bayraklı'daki yeniden yapılaşmada son durum ne?


Geri Dön