01 / 05 / 2024

İzmir Bayraklı'daki yeniden yapılaşmada son durum ne?

İzmir Bayraklı'daki yeniden yapılaşmada son durum ne?

İzmir'de yaşanan depremde evleri için yıkım kararı alınan depremzedeler belirsizliklerle karşılaştı. Depremzedelerin ödeyecekleri borç miktarı ve ödeme planı henüz belli değil...



İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından yıkılan orta ve ağır hasarlı binaların yer aldığı Bayraklı’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tekrar yapılaşma çalışması başlattı. TOKİ’nin alandaki çalışmalarını TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  İzmir  Şube Başkanı Eylem Ulutaş anlattı. Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 7 bölgede proje alanı belirlediğini belirten Ulutaş, bölgelerde yapılacak inşaatların bir kısmının ihalesinin yapıldığını basından öğrendiklerini ifade etti. 

Depremin hemen ardından faaliyetin başlamasının “hızlı aksiyon” ve “çözüm üretilmesi” anlamında olumlu bir adım olarak belirtilebileceğine dikkat çeken Ulutaş, “Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının  TOKİ  üzerinden firmalara ihale ettiği yapım işlerine dair kamuoyunun ulaşabildiği bilgi toplam konut sayısı, kat adedi, mimari görseller ve bazı firma isimleri ile sınırlı durumda. Oysa gerçekleştirildiği ifade edilen ihalelerin şartname ve dokümanlarına, projelere ait teknik detaylara, hangi firmaların hangi işi ne kadar bedelle aldıklarına dair bilgiye ilgili kurumların internet sayfaları üzerinden ulaşabilir olması gerekiyor” diye konuştu. 

İzmir Bayraklı daki yeniden yapılaşmada son durum ne?

Depremde evi yıkılan vatandaşların bundan sonra neyle karşılaşacakları konusunda önemli belirsizliklerle karşılaştığını dile getiren  Ulutaş, bazı vatandaşlara tapularının hazineye devredildiği, kendilerine arsa rayiç bedeli üzerinden ödeme yapılacağı yönünde mesaj geldiğini ifade etti. Ulutaş, konutların tamamlanmasından sonra vatandaşın borç miktarı, vadesi ve planının da henüz belli olmadığının altını çizdi. 

Bakanlık tarafından açıklanan planda 1571 konut ve 248 büro ve dükkan yapımı planlandığı, fakat projede 1444 konut ve 208 dükkan yapılacağının görüldüğünü aktaran Ulutaş, “Bu durum, daha önce bu bölgelerde hak sahibi olan bazı vatandaşların haklarının devam etmeyeceği anlamına geliyor” dedi. 

Depremde mağdur edilen vatandaşların projeye ilişkin fikrinin alınması gerektiğine de vurgu yapan Ulutaş, 8-9 katlı yapıların yıkılıp yerine yapılacak yapıların Z+5 kat olarak projelendirildiğini kaydetti. 

İzmir Bayraklı daki yeniden yapılaşmada son durum ne?

Ulutaş, kat sayısındaki azalışın hem imar hem de teknik açıdan nedenlerinin net bir şekilde açıklanması gerektiğine dikkat çekti ve Bayraklı’nın özel çalışma yapılması gereken bir zemine sahip olduğunu anımsattı. Ulutaş, yapımı planlanan inşaatların betonarme projeleri ve statik hesaplarının da meslek odasıyla paylaşılması gerektiğini söyledi. 

İzmir'in yapı envanteri çıkarılıyor!

İzmir Örnekköy kentsel dönüşüm projesinde 2. etabın temeli 13 Mart'ta atılıyor!


Geri Dön