18 / 05 / 2024

Bizans döneml

Bizans döneml

Milas'ta inşaatı süren Derince Barajı için Günlük köyüne alternatif yol yapım çalışmaları sırasında Geç Roma ve Bizans döneminde kullanılan bir yapıya ait mimari parçalar ile haç işaretli yapı taşları bulundu...

60 sene önce tesadüfen keşfedilen Derinkuyu Yeraltı Şehri 20 bin kişiye ev sahipliği yapmış!

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde bulunan, Nevşehir’e 30 km uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde, Bizans döneminde yaklaşık 20 bin kişiye ev sahipliği yapmış. Görenleri büyüleyen şehrin ortaya çıkışı ise sadece bir tesadüften ibaret.

Milyonlarca kadına son dakika müjdesi! Düzenli olarak 500 TL verilecek! Siz de kimliğinizle hemen başvurabilirsiniz!

Dar gelirli vatandaşlar son döneml devlet tarafından verilen destek yardımlarını merak ediyor ve araştırıyor. İşte merak edilen son detaylar...

Tarihi Kiliseli Tüccar Han ticaret merkezi olacak!

Bolu Gerede'de Bizans dönemine ait ilk ticaret merkezi olan tarihi Kiliseli Tüccar Han'ın restore edilmesi için çalışmalara başlandı. Bu yıl içerisinde hizmete açılacak tarihi han içerisinde 25 odalı butik otel de yer alacak.

Fatih Kariye Camii ibadete açıldı!

İstanbul Fatih'te Bizans döneminden kalan Kariye Camii'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilip ibadete açılması kararı verildi.

Darıca Kalesi aslına uygun olarak restore edilecek!

Darıca'da Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen ve zamana bağlı olarak atıl kalan Darıca Kalesi'nin gün yüzüne çıkarılması için restorasyona geçildi.

Tarihi Sağır Han'ın üstündeki iki kaçak yapı yıkıldı!

Fatih'te, Bizans dönemine ait İrine Kulesi'nin bitişiğinde bulunan tarihi Sağır Han'ın üstündeki iki kaçak yapı, belediye ekipleri tarafından balyoz kullanılarak yıkıldı.

Boukoleon Sahil Sarayı açık hava müzesi olacak!

Bizans dönemine ait tarihi Boukoleon Sahil Sarayı restore ediliyor. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulan Restorasyon Projesi’ne göre Boukoleon Sarayı, Açık Hava Müzesi olacak.

Haydarpaşa Garı’nda geri sayım başladı!

110 yıllık Haydarpaşa Garı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında peronların olduğu kısımda ve rayların altında erken ve geç Bizans dönemine ait arkeolojik buluntular çıktı. Gar'daki çalışmaların yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.

Topkapı Sarayı yıkılacak mı?

Topkapı Sarayı’nın yıkılma tehlikesi tekrar gündeme taşındı. Saray, Roma ve Bizans dönemi arkeolojik çalışmaları sebebiyle yıkılmanın eşiğine geldi.

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki çalışmalarda 65 mezar bulundu!

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde 2016 yılı kazı sezonunda yürütülen çalışmalar sırasında, Bizans dönemine ait 65 mezar bulundu.

Bolu'da 2 katlı bina yıkıldı!

Bolu'da, 2 katlı bir binanın yıkımı sırasında, Roma ve Bizans dönemine ait olduğu belirlenen duvar kalıntıları, su kanalı ve blok taşlar bulundu.

İşte İstanbul'un fethinden sonra camiye çevrilmiş 13 kilise!

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul dini yapılarıyla da dikkat çekiyor. Bizans Dönemi'nde kilise olan birçok yapı, şehir Türklerin eline geçtikten sonra zaman içinde camiye çevrilmiş.

Antalya Korkuteli'ndeki kazı çalışmalarında kilise bulundu!

Antalya ilinin Korkuteli ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen kilise ve yerleşim yeri bulundu. Antalya Müze Müdürlüğü görevlileri de kilisenin bulunduğu alanda inceleme yaptı.

Bizans döneml Haberi

Bizans döneml

     Kurtarma kazı çalışmalarının sürdüğü alanda incelemelerde bulunan Milas Arkeoloji Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Günlük köyüne alternatif yol çalışması yürüten ekiplerin çeşitli kalıntıların ortaya çıkması üzerine jandarma ekiplerini bilgilendirdiklerini söyledi. 

     Jandarma ekiplerinin haber vermesi üzerine bölgeye gelerek incelemelerde bulunduklarını ve çalışma programı hazırladıklarını anlatan Özbey, yol genişletme çalışmaları sırasında ortaya çıkan parçaların incelemeye alındığını kaydetti. 

     Yürütülen çalışmalarda Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait bir yapıya ait mimari parçalara ulaşıldığını ifade eden Özbey, ''Üzerinde bir takım haç motiflerinin olduğu Geç Roma ve Bizans dönemlere ait kilise kalıntıları ile karşı karşıyayız. Bir grup mimari parça var, ama yapının nerede olduğuna dair henüz ulaşabildiğimiz bir bilgi yok'' dedi. 

     Yerel imkanlar ve barajda çalışma...