06 / 05 / 2024

borçlar kanunu 2015

borçlar kanunu 2015

Kiraya ilişkin esasları da içinde barındıran 6098 sayılı Borçlar Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti. İşte Borçlar kanunun kiraya ilişkin hükümleri...

GSS borçları ne zaman siliniyor? İşte Sağlık Sigortası prim borçları hakkında merak edilenler

Gelir testi yaptırmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşlar için vergi affı kanunu kapsamında yapılandırma fırsatı sunuldu. Bu fırsatla birlikte, borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar borçlarını yapılandırabilecekler.

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam!

Taşınmaz kiraladıktan sonra hüsrana uğramamak için dikkatli olunması gerekiyor. Peki kira sözleşmesi imzalamadan önce nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam...

Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi ve kiracı hakları!

Ev sahibi ve kiracının kanunen birbirlerine yükümlülükleri bulunuyor.  6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre, bu maddeleri sizler için sıraladık...

Taşınmazlara ait taksit borçlarından temerrüt faizi alınmayacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan "7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile İskan Kanunu kapsamında hak sahibi olan ailelerden, taşınmazlara ait ödemedikleri anapara taksit borçları için gecikme ve temerrüt faizi alınmayacak.

Borçlar Kanunu'ndaki konut kirasıyla ticari kira birbirinden ayrılacak!

ATO Başkanı Baran, "Önümüzdeki iki sene içerisindeki en büyük hedefimiz, en büyük idealimiz Borçlar Kanunu'ndaki konut kirasıyla ticari kirayı birbirinden ayırmak" dedi.

Borçlar Kanunu ev sahibi ve kiracı ilişkisini düzenliyor!

Borçlar Kanunu ile ev sahibi ile kiracı ilişkisi yeniden düzenleniyor. Artık kiracı, depozitosunu bankadan faiziyle alacak. Depozito bedeli 3 aylık kira bedelini aşamayacak.

Serdar Ortaç: Evlerimi sattım, borçlarımı ödedim!

Bir dönem kumar tutkusu nedeniyle mali krize düşen Serdar Ortaç, durumu toparladığını söyledi: Ortaç “Evlerimi sattım, borçlarımı ödedim. Sadece bir evim, bir de vergi borcum kaldı.” dedi.

Suudi Arabistan borçları için 26.7 milyar dolar ayırdı!

Suudi Arabistan hükümeti özel sektör şirketlerine aylardır ödemediği borçları kapatmak için 100 milyar riyal, yani 26.7 milyar dolar kaynak ayırdı.

Vergi yapılandırması hangi borçları kapsıyor?

6736 sayılı kanun kapsamında vatandaşların Ordu Büyükşehir Belediyesine olan borçlarının yapılandırılması için verilen süre 25 Kasım’a kadar uzatıldı. Peki vergi yapılandırması hangi borçları kapsıyor?

Yapılandırılabilen vergi borçları 2016!

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun 19/08/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. İşte yapılandırılabilen vergi borçları 2016..

Kapıcının prim borçları için bireysel başvuru yapılabilecek!

Son dönemde gündemde olan borç yapılandırmasında pek çok detay bulunuyor. Apartman sakinlerini ilgilendiren düzenlemelerden biri ise birikmiş kapıcı borçlarına ilişkin. Kat malikleri, kapıcı prim borçları için bireysel başvuru yapabilecek, adi ortaklıklarda borcun tamamı yapılandırılacak.

Harçlar Kanunu Genel Tebliği Seri No:77!

77 Seri Nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği, 4 Ekim 2016 tarihinde 29847 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, yatırım teşvik belgesi için uygulanacak harç muafiyetlerine açıklama getiriyor..

borçlar kanunu 2015 Haberi

borçlar kanunu 2015

Borçlar kanunun kiraya ilişkin hükümleri!

Kiraya ilişkin esasları da içinde barındıran 6098 sayılı Borçlar Kanunu, 4 Şubat 2011 tarihinde 27836 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak kanun, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmişti.


Kanunda taşınmaz mal ve hak kiralamalarında tarafların sahip olduğu hak ve sorumluluklara ilişkin esaslara yer veriliyor. Borçlar kanunun kiraya ilişkin hükümleri şu şekilde;


Kira Sözleşmesi

BİRİNCİ AYIRIM

Genel Hükümler

A. Tanımı

MADDE 299- Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.


B. Kira süresi

MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.

Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


C. Kiraya verenin...