12 / 05 / 2024

borçlar kanunu kiracı iflası

borçlar kanunu kiracı iflası

Kira ilişkisinde sorumlulukların yerine getirilmemesi sözleşmeyi sona erdiren nedenler arasında yer alıyor. Buna karşın, sözleşmenin olağanüstü fesih durumları da söz konusu olabiliyor. Peki, kiracı iflas ederse ne olur?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Son zamanlarda kiracılar arasında en çok merak edilen sorulardan biri, "Kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracı çıkarılabilir mi?" oldu. Türkiye Borçlar Kanunu'nun 347. maddesi ve sonrasına göre, kira sözleşmeleriyle ilgili bazı hükümler bulunuyor. İşte ayrıntılar...

GSS borçları ne zaman siliniyor? İşte Sağlık Sigortası prim borçları hakkında merak edilenler

Gelir testi yaptırmadığı için Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olan vatandaşlar için vergi affı kanunu kapsamında yapılandırma fırsatı sunuldu. Bu fırsatla birlikte, borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar borçlarını yapılandırabilecekler.

İhtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?

Kiraya verilmiş olan bir gayrimenkulün tahliyesi, ancak haklı sebeplerin varlığı halinde mümkün oluyor. Bu nedenler Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki, ihtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun kapsamında çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi amaçlanıyor.

İş yeri kiracıları dikkat! Yeni düzenleme devrede!

2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’ndaki beş önemli madde konuttan sonra şimdi de iş yerleri için geçerli sayılacak. Kira sözleşmelerinde bulunan ve ödeme güçlüğü çeken kiracıları zor durumda bırakan düzenlemeler bugünden itibaren geçersiz olacak...

Ankara Büyükşehir Belediyesi kiracılarının borçları 2 ay ertelendi!

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), koronavirüs ve salgın hastalıklara karşı alınan önlemler dahilinde ödeme güçlüğü çeken kiracılarının borçlarının 2 ay süre ile ertelediğini açıkladı.

Kiracı evden çıkmazsa ev sahibi ne yapacak?

Borçlar Kanunu kapsamında kiracıların sorumlulukları yeniden belirlendi. Peki kiracının kirasını ödeyemediği durumlarda ev sahibi kiracısına kaç gün süre vermelidir?

Vakıf kiracılarına borçlarını ödemeleri için 3 ay süre tanınması teklifi TBMM'ye sunuldu!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, teklifin, gazilere ikinci maaş bağlanmasını, doğal afetlerde doğal gaz ve elektrik borçlarının ertelenmesini, Vakıflar Genel Müdürlüğü taşınmazlarında kira borcu olanlara 3 ay süre tanınmasını

Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam!

Taşınmaz kiraladıktan sonra hüsrana uğramamak için dikkatli olunması gerekiyor. Peki kira sözleşmesi imzalamadan önce nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesine zam...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Haklarınızı öğrenin!

Ev veya iş yeri gibi bir mülk kiralanacağı zaman kiracı ile mülk sahibi arasında yapılan yazılı anlaşma ile her iki tarafın da hakları yasal olarak güvence altına alınıyor. Peki Borçlar Kanunu'na göre kiracı ve ev sahibi hakları nelerdir? İşte tüm merak edilenler...

Kira depozito kanunu 2019!

Kiracının konutta yaşam süresi boyunca, konuta, konutun demirbaşlarına gelebilecek zarar ve kiracının aidatlarını ödememesi ihtimallerine karşılık olarak alınan kira depozitoları “Konut ve Çatılı İşyeri Kiraları” başlığı altında Türk Borçlar Kanunu’nda düzenleniyor.

Kirasını ödemeyen kiracıdan tahliyesini isteyin!

Borçlar Kanunu'nun 299. Maddesi'ne göre kiracı ve ev sahibinin birçok hakkı bulunuyor. Buna göre, mülk sahibi kiracısını ödemeyen kiracıdan tahliyesini isteyebilir.

borçlar kanunu kiracı iflası Haberi

borçlar kanunu kiracı iflası

Kiracı iflas ederse ne olur?

Borçlar Kanununda kira kontratı; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesinde taraflar karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Kira ilişkisinde sorumlulukların yerine getirilmemesi sözleşmeyi sona erdiren nedenler arasında yer alıyor.


Buna karşın, sözleşmenin olağanüstü fesih durumları da söz konusu olabiliyor. Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.


Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlar. Peki, kiracı iflas ederse ne olur?


Kiracının iflas etmesi halinde kira sözleşmesinin durumu ile ilgili esaslar aynı kanunda madde 332'de...