02 / 05 / 2024

Büyükşehir belediyesinin kurulması

Büyükşehir belediyesinin kurulması

En az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan belediyeler Büyükşehir belediyesi olarak tanımlanıyor. Peki Büyükşehir Belediyesi nasıl olunur? İşte yanıtı...

İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkım ihalesi Nisan'da!

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılında gerçekleştirilen depremde hasar gören ana hizmet binasının yıkım ihalesi önümüzdeki ay gerçekleştirilecek.

Mardin Büyükşehir'in vakıflara tahsis ettiği ve kiraladığı mülkler mecliste!

Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Mardin Büyükşehir Belediyesinin vakıflara tahsis ettiği ve kiraladığı mülklere ilişkin soru önergesi verdi. 

Ordu Büyükşehir'in satışa çıkardığı taşınmazlar TBMM'de!

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ordu Büyükşehir Belediyesinin satışa çıkardığı taşınmazları meclis gündemine taşıdı. 

Şanlıurfa Büyükşehir'den 6 yeni fabrika atağı!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, yatırımcıları şehre çekmek için kolları sıvadı. 6 fabrikanın kurulması için gerçekleştirdiği projeyle 4 bin 500 kişinin istihdam edilmesini planlıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden OSB yatırımcılarına yer tahsisi!

Samsun'da, yatırımcılara vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi, döviz ve dövize endeksli kredi gibi desteklerin verileceği ilçelerde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yatırımcılarına Samsun Büyükşehir Belediyesinin yer tahsis edeceği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2019 yılı faaliyet raporu kabul edildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT Genel Müdürlüğünün 2019 Yılı Faaliyet Raporları kabul edildi.

Ankara Büyükşehir ihalelerinde yüksek kırım yaşanıyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesapları, Youtube kanalı ve ABB TV’den canlı şekilde yayınladığı ihalelerde yüksek kırım rekorları kırılıyor.

Kocaeli Büyükşehir’den Sağlık Bakanlığı'na arsa tahsisi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 9 maddeli olağanüstü meclis toplantısı Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 bütçesi 750 milyon TL!

Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın 3. toplantısını gerçekleştiren Ordu Büyükşehir Belediyesinin 2020 mali yılı bütçesi 750 milyon TL olarak belirlendi.

Denizli Büyükşehir'den Çameli ve Serinhisar'a kültür merkezi!

Denizli Büyükşehir Belediyesinin Serinhisar ve Çameli İlçesi'ne kazandırdığı "Serinhisar Gençlik ve Kültür Merkezi" ile "Hayri Dev Kültür Merkezi" bugün açılacak.

Ordu Büyükşehir'in 2019 bütçesi 510 milyon TL!

Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayı olağan toplantısının ikinci oturumunda Ordu Büyükşehir ve 19 ilçe belediyesinin 2019 mali yılı bütçesi görüşüldü.

Kahramanmaraş Büyükşehir'in kiraladığı binalar meclis gündeminde!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin bina ve araç kiralamaları meclis gündemine taşındı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..

Denizli Büyükşehir'den Tavas'a dev spor kompleksi!

Denizli Büyükşehir Belediyesinin kent merkezi ve 4 ilçede hayata geçirdiği 7 kapalı yüzme havuzu ve spor kompleksinden biri olan Tavas Kapalı Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi'nin inşaatını tamamlandı. 

Büyükşehir belediyesinin kurulması Haberi

Büyükşehir belediyesinin kurulması

Büyükşehir belediyesi nasıl olunur?

Büyükşehir belediyesi: En az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan; kanunlarla verilen görev ve  sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan; idarî ve malî özerkliğe sahip ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisi olarak tanımlanıyor.


Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre belediye sınırları içindeki ve bu sınırlara en fazla 10.000 metre uzaklıktaki yerleşim birimlerinin son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 750.000'den fazla olan il  belediyeleri, fizikî yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebiliyor.


Büyükşehir belediyesinin sınırları

Büyükşehir belediyelerinin sınırları, adını aldıkları büyükşehirlerin belediye sınırlarıdır. İlçe belediyelerinin sınırları, bu ilçelerin, büyükşehir belediyesi içinde kalan kısımlarının sınırlarıdır.


İlk kademe belediyelerinin, büyükşehir belediye sınırları dışında belediye sınırı olamaz.


Büyükşehir...