28 / 04 / 2024

çanakkale Tarihi alan planı

çanakkale Tarihi alan planı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanında hazırlanacak planlar hakkında 24 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yönetmelik yayımlandı. Peki, tarihi alan planı nedir? Tarihi alan planı nasıl hazırlanır?

Ankara ve Çanakkale'de 20 adet iş yeri satışa çıkıyor! 

Ankara Çankaya ve Çanakkale'de yer alan 20 adet iş yeri satılıyor. Peki iş yerlerinin fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar ve ihale tarihi...

Çanakkale'deki 57 bin metrekarelik Sümerbank arazisi rezerv yapı alanı ilan edildi!

Çanakkale’deki 57 bin metrekarelik Sümerbank arazisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv yapı alanı ilan edildi.

Gelibolu Yarımadası'ndaki kaçak yapılara uydudan sıkı takip!

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Gelibolu Yarımadası'nda kültürel mirası tehdit eden kaçak yapıları, uydu ve insansız hava araçlarıyla (İHA) anlık takip ediyor ve yasal süreçleri uyguluyor.

İl Özel İdare, Çanakkale Ayvacık'taki günübirlik tesis alanını satışa çıkardı!

Çanakkale İl Özel İdaresi, Çanakkale Ayvacık'ta yer alan günübirlik tesis alanını satışa çıkardı. 

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyonu hız kesmiyor!

Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı (CATAB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon uygulaması devam ediyor. Çanakkale Seddülbahir Kalesi'nin restorasyon uygulamaları yüzde 98 oranında tamamlandı.

Çanakkale'deki sosyal konutların riskli alan oldukları iddiası TBMM'de!

Çanakkale'de bulunan sosyal konutların riskli alan oldukları iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Ceylan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Buraya yatırım yapan yaşadı!

Çanakkale tarihi önemi ve doğal güzellikleriyle yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Şehirde arsa fiyatları yüzde 107, tarla fiyatları ise yüzde 100 artış gösterdi.

Anzak Koyu'nda toprak kayması!

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'ndaki Anzak Koyu bölgesinde toprak kayması yaşandı

Tarihi Roma Hamamı sit alanında yıkım başladı!

Tarihi Roma Hamamı’nın kazı çalışmaları yapılırken sit alanındaki yapıların yıkımı tek tek gerçekleştirildi. Sadece Bülent Doğan’ın işlettiği tesislerde yıkım başlamadı...

Çanakkale'de Sosyal Konutlar bölgesi riskli alan ilan edildi!

Çanakkale Belediye Meclis Toplantısı’nda Çanakkale Sosyal Konutlar bölgesinin riskli alan ilan edildiği açıklandı.

İzmir Konak açık hava müzesi açılıyor!

2 yıl su altında kalan Roma dönemine ait 1800 yıllık hamam İzmir’de inşaat çalışması sırasında bulunmuştu. Bulunan tarihi alan açık hava müzesi yapılıyor. Yapılan müzede tarihi alanda bulunan mozaiklerin üstü camla kapatılacak, izleme terasları ve yürüyüş yolları yapılacak...

Çanakkale'deki tarihi çan kulesi restore edilecek!

Çanakkale'deki tarihi Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi'nin zamanla yıpranan ve depremden zarar gören 28 metrelik çan kulesi, aslına uygun şekilde restore edilecek.

Çanakkale Gelibolu Yarımadası kesin korunacak hassas alan ilan edildi!    

Cumhurbaşkanı kararıyla, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan 17. ETBAR 01 Gelibolu Yarımadası 1. kısım doğal sit alanı kapsamına giren alan "kesin korunacak hassas alan" olarak ilan edildi.

çanakkale Tarihi alan planı Haberi

çanakkale Tarihi alan planı

Tarihi alan planı nedir?

Tarihi Alan planları: Kanun hükümlerine göre hazırlanan, Tarihi Alanın korunması, geliştirilmesi, yönetimi, tanıtılması, koruma esasları ve kullanma şartlarının belirlenmesi, bölgenin sağlıklaştırılması, yenilenmesi, açık alan sistemi yaya dolaşımı, taşıt ulaşımı ve altyapı tesislerinin tasarım esasları ile bölge halkının sosyal ve ekonomik yapısının iyileştirilmesi konularında hedefler, stratejiler ve kararları belirleyen ve Bakanlıkça onaylanan her tür ve ölçekteki planlara deniyor.


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanında hazırlanacak planlar hakkında 24 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yönetmelik yayımlandı. Peki, tarihi alan planı nasıl hazırlanır?


Genel esaslar

MADDE 4 – (1) Tarihi Alanda Başkanlığın yetkili olduğu kısımlarda, her türlü yapılaşmanın ve yapıların kullanımının denetimi Başkanlıkça yapılır.


(2) Eceabat ile köy yerleşik alanlarında yapılaşmanın ve yapıların denetimi 6546 sayılı Kanun ile ilgili mevzuatın, bu Kanuna aykırı olmayan...