09 / 01 / 2025

Gelibolu Yarımadası'ndaki kaçak yapılara uydudan sıkı takip!

Gelibolu Yarımadası'ndaki kaçak yapılara uydudan sıkı takip!

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Gelibolu Yarımadası'nda kültürel mirası tehdit eden kaçak yapıları, uydu ve insansız hava araçlarıyla (İHA) anlık takip ediyor ve yasal süreçleri uyguluyor.



Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, dünyanın en iyi korunmuş savaş alanları arasında yer alan Gelibolu Yarımadası'nda kültürel mirası tehdit eden kaçak yapıları, uydu ve insansız hava araçlarıyla (İHA) anlık takip ediyor ve yasal süreçleri uyguluyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan ve imar barışından muaf olan Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı 100 kilometrelik sahil şeridine sahip Tarihi Alan, Eceabat ilçesi sınırları içerisinde kalıyor.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Batısı, güneyi ve doğusu sırasıyla Ege Denizi ve Çanakkale Boğazı tarafından çevrilmiş olan söz konusu Tarihi Alan, kuzeyde Eceabat'ın Kumköy köyünden güneyde Seddülbahir köyüne kadar ilçe merkezi dahil 33 bin 500 hektarlık bölgeyi kapsıyor.

Gelibolu Yarımadası ndaki kaçak yapılara uydudan sıkı takip!

Yine paylaşılan bilgilere göre söz konusu alanda 138 sivil mimarlık örneği, 50 Türk şehitliği, 49 anıtsal yapı, 29 Türk anıt ve kitabesi, 34 yabancı mezarlık ve anıt ile ka­leler, tabyalar gibi tarihi yapılar yer alıyor.

Verilen bilgilere göre Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, tanıtım ve ziyaretlerle ilgili görevlerinin dışında bölgenin korunmasına yönelik çalışmalar da yürütüyor.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tamamı sit alanında yer alan bölgedeki kaçak yapıların yıkımı, Tarihi Alan Başkanlığı tarafından gerçekleştiriliyor.

Söz konusu planda olmayan ve plana uygun inşa edilmeyen yapıların öncesi ve sonrası, yaklaşık olarak 7 senedir uydu ve İHA teknolojileri sayesinde belirleniyor. Söz konusu bu çalışmayı son bir senedir Tarihi Alan Başkanlığı bünyesinde kurulan Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Koordinatörlüğü üstleniyor.

Ayrı tarihlerde çekilmiş olan uydu fotoğraflarının aktarılmış olduğu söz konusu sistemden kaçak yapıların öncesi ve sonrası da detaylı bir şekilde izleniyor. Paylaşılan bilgilere göre Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 2021'de 68, bu yıl 25 Eylül tarihinden itibaren toplamda 80 kaçak yapı yıkılarak enkazı kaldırıldı. İdari ve yasal süreçleri tamamlanan kaçak yapıların yıkımı ise devam ediyor.
 

Çalışan emekliye 5 bin lira ödeme düzenlemesinden 4,7 milyon kişi yararlanacak!

Emlakta Nostalji: 1935 yılındaki Marmara depreminde 7 köy yıkılmış!

Bakan Özhaseki açıkladı: Yerinde dönüşüme 250 bin başvuru yapıldı!


Geri Dön