29 / 04 / 2024

Cevded Paşa Kütüphanesi

Cevded Paşa Kütüphanesi

1938 yılında Başbakanlık, Osmanlı döneminden kalan kıymetli evrak ve vesikaların tasnif edilerek, Topkapı Sarayı'ndan ve Cevad Paşa Kütüphanesi'nden, Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi'ne nakledilmesine karar vermiş.

Yeni nesil şehir kütüphanesi geliyor! Ödüllü kütüphane için çalışmalar son gaz devam ediyor! 

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yeni nesil Şehir Kütüphanesi projesi için çalışmalar son gaz devam ediyor. 

Altın fiyatları 26 gün sonra böyle olacak: Durum oldukça kötü! Yeni tahmin yatırımcıları korkuttu! Şimdiden hazır olun

Altın fiyatlarını etkileyecek kritik açıklama dün geldi. Fed Başkanı Jerome Powell faizleri peş peşe artıracağına ilişkin açıklama yaptı. Gözler 26 gün sonra yapılacak faiz kararına çevrilirken altın için yeni tahmin geldi. Durum oldukça kötü!

Ragıp Paşa Köşkü icradan satışa çıktı! İşte 116 yıllık tarihi köşke biçilen fiyat

İstanbul'un Kadıköy semtinde 116 yıl önce inşa ettirilen Ragıp Paşa Köşkü, mahkeme kararıyla satışa çıktı. İşte icratan ihaleyle satışa çıkan köşk için istenen rakam ve köşkün tarihine ilişkin detaylar....

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi yapımı projesi mecliste!

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi yapımı projesinin akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Antalya Kepez'e 'Burhanettin Onat Kütüphanesi' geliyor!

Antalya Kepez Belediyesi tarafından DokumaPark'a Burhanettin Onat Çocuk Kütüphanesi inşa edilmesi için çalışmalara başlandı.

Keçiören Yükseltepe'deki Mehmet Doğan Kütüphanesi açıldı!

Keçiören Yükseltepe'ye Mehmet Doğan Kütüphanesi yapıldı. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yasemin Açık Türkiye'nin en güçlü 50 iş kadını arasında!

Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Fortune Türkiye tarafından bu sene 11’incisi hazırlanan “Türkiye’nin En Güçlü 50 İş Kadını” listesine girdi.

Bursa İncirli Kültür Merkezi ve Kütüphanesi hizmete açıldı!

Bursa'da Yıldırım Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan İncirli Kültür Merkezi ve Kütüphanesi, ilçe sakinlerinin hizmetine açıldı.

Kepez'e 'dünya' kütüphanesi inşa edilecek!

Kepez Belediyesi, dört kütüphane projesinin en büyüğünün de yapımına başlıyor. Kütüphane, Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi'nin inşa edildiği arazinin yanında yer alan 6 bin 500 metrekare büyüklüğüne sahip belediye kültürel tesis alanında yapılacak.

Fatih'te Karagümrük Kütüphanesi hizmete açıldı!

Fatih Belediyesi, ilçede dokuzuncu kütüphanesi olan Karagümrük Kütüphanesi'nin açılışını gerçekleştirdi. 

Konya Meram İlçe Halk Kütüphanesi inşaatında sona gelindi!

Konya Meram Belediyesi tarafından inşa edilen Meram İlçe Halk Kütüphanesi inşaatında sona gelindi.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nin yeni binası 2021 sonunda tamamlanacak!

Yapımına 2019 yılında başlanan İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nin yeni binası 2021 yılı sonunda tamamlanacak...

Diyarbakır Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesi açıldı!

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan 42 yıllık binanın yetersiz olması nedeniyle İl Halk Kütüphanesi için 10 bin metrekarelik alanda yeni bina inşa edildi.

Cevded Paşa Kütüphanesi Haberi

Cevded Paşa Kütüphanesi



Sultanahmet Medresesi ve Ayasofya Hamamı evrak hazinesi olacak


    Osmanlı Hükümeti zamanında Babıali bahçesindeki Cevad Paşa Kütüphanesi hazinei evrak ittihaz edilmişti. Kıymetli evrak ve vesikaların bir kısmı burada, bir kısmı da Topkapı Sarayı'nda muhafaza ediliyordu. Cevad Paşa Kütüphanesi'nde bulunan evrak bir heyet tarafından tasnif edilmiş ve fişleri yapılmıştır. Buradaki evrakın çoğu tanzimatın ilanından beri devletçe ittihaz edilen kararlara, fermanlara, muahede ve saireye taalluk etmektedir. Topkapı Sarayı'ndaki evrak Osmanlı hükümetinin daha eski devirlerine aittir. Topkapı Sarayı'ndaki evrak ve vesikalar henüz tamamıyla tasnif edilmemiştir. Başvekalet tarafından memur edilen bir heyet, bu işle meşgul oluyor. 

    Hükümet eski evrak ve vesikaların...